به گزارش گروه سایر رسانه های دفاع پرس، ابوالقاسم قاسم زاده در یادداشتی نوشت:
دور دیگر از جنگ روانی دولت ترامپ با همکاری نتانیاهو و محمدبن سلمان، ولیعهد سعودی در یک برنامهریزی رسانهای که شبکههای فارسی زبان در لندن و واشنگتن از مجریان عمده آنند، کلید خورده است. از دو هفته قبل شبکههای فارسی زبان در لندن و واشنگتن روز شماری را به راه انداختند تا فضای اعلام تحریمهای جدید نفتی ترامپ را به نشانه «ضربه مهلک» به ایران نمایش دهند. مرحله به مرحله برای این مأموریت خبرسازی کردند و شرح و تفسیرهای گوناگون انتشار دادند. کاخ سفید امروز اعلام کرد، ۸کشور از اعمال این تحریمها از سوی آمریکا معاف شدهاند و همزمان طرح تحریم نفتی را که چندان تفاوتی با موارد اعلام شده گذشته ندارد علنی کردند. وزیر خزانهداری ترامپ این موارد را به خبرنگاران کاخ سفید اطلاع داد:
۱ـ قصد داریم ۷۰۰ شرکت، سازمان و افراد ایرانی را تحریم کنیم.
۲ـ قصدداریم، ارتباط ایران را با سوئیفت در صورت لزوم، مرحله به مرحله قطع کنیم.
۳ـ دوشنبه آینده(۱۳آبان) فهرست سازمانهای تحت تحریم اعلام میشود.
۴ـ ۸کشور به دستور رئیس جمهور(ترامپ) از تحریمهای نفتی معاف شدهاند.
خطر افزایش قیمت نفت تا بیش از صد دلار و زیانهای مسدودسازی قاعده «سوئیفت» بسیار زیاد است. در پاسخ به این اظهارات وزیر خزانهداری ترامپ، اتحادیه اروپا با صدور بیانیهای اعلام کرد:
۱ـ برای تکمیل سازوکار مالی با ایران عزمی راسخ داریم.
۲ـ به کار خود برای حفظ صادرات نفت و گاز ایران ادامه میدهیم.
۳ـ با سازوکار جدید اروپا، بازرگانان میتوانند با ایران تجارت کنند.
کاخ سفید که برای اعلام جنگ تحریم نفتی علیه ایران از چند هفته قبل روزشمار گذاشته بود، اکنون با عجله میخواهد از روز ۱۳آبان عبور کند زیرا به جز نتانیاهو و تا حدودی محمدبن سلمان، هیچ کشوری با ترامپ همراهی و همگامی برای شروع جنگ نفتی ندارد. اغلب رسانهها با نگاه به روزشمار کاخ سفید، آن را دور دیگر از ادامه جنگ روانی علیه ایران خواندهاند. سخنگوی وزارت خارجه ما، قاسمی، دیروز به خبرنگاران گفت: گذاشتن روزشمار بازگشت تحریمها روی سایت وزارت خارجه آمریکا شبیه طنز بچهگانه و نوعی اسباببازی برای ترامپ است. آمریکا توان بیشتری برای فشار به کشورها ندارد؛ هدف آنها تبلیغات و جنگ روانی است. از سوی دیگر ترامپ و همراهان او در کاخ سفید دریافتهاند که دولت جمهوری اسلامی ایران با برنامهریزی، سناریوهایی را تعریف کرده است که از بهترین شرایط تا شرایط فشارهای گوناگون از سوی آمریکا، آمادگی کامل دارد. پرسش این است که چرا ترامپ همچنان بر طبل ادامه تحریمها میکوبد در حالی که اتحادیه اروپا، روسیه، چین و همه کشورهای دیگر نمیخواهند با او در این مسیر همراه و همگام شوند؟ پاسخ به این پرسش را در چند مورد میتوان جستجو کرد.
۱ـ بسیاری از نویسندگان در غرب، تصمیمگیریهای ترامپ در داخل آمریکا و بخصوص در روابط بینالملل را ناشی از چگونگی شخصیت و شکلگیری آن از دوران جوانی تا امروز ارزیابی میکنند. یکی از استادان علوم سیاسی و روابط بینالملل در دانشگاه علامه طباطبایی که سالها در آمریکا بوده و در این رشته تحصیلی دکترا گرفته است درباره شناخت از شخصیت و رفتارهای ترامپ چنین میگوید: شعار «آمریکا اول» ترامپ، برگرفته از شعار جمهوریخواهان بعد از پایان جنگ جهانی دوم است. آن چه ترامپ را از دیگران بسیار متمایز کرده این است که ایدهها و عقایدش را با مبارزه و تقابل آشکار پیاده میکند. او ابایی از این ندارد که با طبقه حاکمه و ارزشهای حاکم وارد جنگ و گریز شود. او دقیقاً یک «Street Fighter» جنگجوی خیابانی است، همان که در فرهنگ ما به او قداره بند یا لات میگوییم. این خصلت ترامپ به او اجازه میدهد خود را برای انجام هر کاری تا رسیدن به هدف مجاز بداند. ترامپ بعد از دو سال ریاست جمهوری با همه کشورها و دولتها درگیر شده است. روسیه، چین، کره شمالی، اتحادیه اروپا، کانادا، کوبا و اغلب کشورها در آمریکای لاتین، ترکیه و ایران در لیست تقابل رئیس جمهور آمریکا قرار گرفتهاند. جنگ تجاری او به روایت اغلب کارشناسان اقتصادی در غرب، اکنون در سراسر مناطق جهان فراگیر شده است. ترامپ در این جنگ امتیاز نمیدهد اما سهم بزرگ میخواهد و معتقد است تنها از این مسیر است که شعار «آمریکا اول» خود را میتواند اجرایی و تحقق بخشد.
۲ـ بزرگترین چالش ترامپ در این روزها و در داخل آمریکا، انتخابات میان دورهای کنگره است. دو محور، یکی تبلیغات وسیع از بهبود نسبی معیشتی و کارآفرینی در داخل آمریکا نسبت به دوران اوباما(دموکراتها) و دوم، قدرتنمایی علیه ایران برای تمکین به قبول تفاهمنامه جدید به جای معاهده برجام در دستور کار مبارزاتی انتخاباتی او قرار گرفته است.
انتخابات میان دورهای از ۱۵آبانماه آغاز میشود. در آمریکا در طول سالها همواره موضوع ایران و جمهوری اسلامی از محوریترین بخشها در مبارزات انتخاباتی بوده است.
۳ـ ترامپ باور دارد که اگر جمهوری اسلامی ایران را وادار به مصالحه کند، نه تنها برای دوسال آینده، بلکه برای چهارسال دور دوم ریاست جمهوری نیز پیروزی خود را بیمه خواهد کرد.
۴ـ چندینبار در ستون محک نوشته شد که ترامپ سیاست مستقل و استراتژی همه جانبه برای خاورمیانه ندارد. او دو بازو در خاورمیانه دارد که هر دو «قاتل» اند. نتانیاهو و محمدبن سلمان، ولیعهد سعودی. به اولی«نتانیاهو» کلید هژمونی منطقه حتی با نابودی فلسطینیان و سرزمین آنها و تمکین همه دولتهای عربی را داده است. و از دومی، عربستان و ولیعهد پادشاهی سعودی، میلیاردها دلار نفتی را غارت میکند. ترامپ بارها گفته است، حاکمان منطقه خلیج فارس هیچ ارزشی ندارند مگر ذخیره انبوه از دلارهای نفتی که باید با پرداخت آن از ما (آمریکا) اسلحههای گوناگون خریداری کنند و برای حفظ امنیت خود از سوی ما، هزینههای دلاری آن را بپردازند. ترامپ هفته گذشته در یک سخنرانی عمومی و تبلیغاتی انتخابات میانه دورهای آمریکا، خطاب به همه حاکمان عرب خلیج فارس، بخصوص سعودیها و اماراتیها به صراحت گفت: «اگر دلارهای نفتی را نپردازید و حمایت تسلیحاتی و نظامی ما را نداشته باشید.،یک هفته هم دوام نخواهید داشت!»
این دوره از جنگ روانی با تهدید تحریم نفتی علیه ایران در آستانه انتخابات میاندورهای کنگره آمریکا با محوریت قدرتنمایی ترامپ علیه ایران که مورد پسند و تهییج افکار عمومی آمریکا است، به صورت موجی عبور خواهد کرد. اما شاید مشاوران ترامپ دریافته باشند بعد از گذشت چهلسال از تقابل و جنگ با مردمیترین انقلاب در جهان، قادر به شکست ایران و ایرانیان نخواهند بود.
منبع: روزنامه اطلاعات