طباطبایی‌نژاد در نشست خبری جشنواره «سینماحقیقت» مطرح کرد؛

مروری بر سینمای مستند انقلاب در جشنواره دوازدهم «سینماحقیقت»

دبیر دوازدهمین جشنواره «سینما حقیقت» گفت: امسال به مناسبت 40 سالگی انقلاب، مروری بر سینمای مستند انقلاب خواهیم داشت که 11 فیلم در این بخش به نمایش درمی‌آید.
کد خبر: ۳۲۱۸۸۲
تاریخ انتشار: ۱۳ آذر ۱۳۹۷ - ۱۴:۴۷ - 04December 2018

مروری بر سینمای مستند انقلاب در جشنواره دوازدهمبه گزارس گروه فرهنگ و هنر دفاع پرس، نشست خبری دوازدهمین جشنواره بین‌المللی «سینماحقیقت» با حضور «سیدمحمدمهدی طباطبایی‌نژاد» دبیر جشنواره و «شهنام صفاجو» مدیر روابط عمومی، صبح امروز 13 آذرماه 97 در سالن مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی برگزار شد.

طباطبایی‌نژاد در این نشست درباره‌ی تعداد آثار راه یافته به جشنواره اظهار داشت: امسال 634 فیلم مستند به دبیرخانه جشنواره ارسال شد که پس از پایان کار هیات انتخاب، 71 فیلم به بخش مسابقه ملی سینماحقیقت راه یافتند. از این جمع، 27 مستند کوتاه، 20 مستند نیمه‌بلند و 24 مستند بلند هستند. 29 فیلم هم در بخش جایزه شهید آوینی حضور دارند.

وی درباره‌ی تفاوت بخش شهید آوینی با مسابقه ملی تصریح کرد: در بخش شهید آوینی فیلم‌ها بدون قید زمان در یک بخش داوری خواهند شد و برخلاف بخش مسابقه ملی، جایزه‌ای به عوامل فنی داده نمی‌شود. در این بخش به سه اثر برگزیده تندیس طلایی، نقره‌ای و برنزی شهید آوینی اهدا خواهد شد.

دبیر جشنواره درخصوص مشارکت با سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) هم گفت: امسال بخشی با عنوان مسابقه فیلم‌های مستند معدن و صنایع معدنی ایران در جشنواره خواهیم داشت که به 3 اثر منتخب جوایزی در حد مسابقه ملی اهدا می‌شود. ضمن این که تولید پنج تا 10 اثر مستند در حوزه صنایع و معادن گام بعدی همکاری با ایمیدرو است.

وی ادامه داد: یکی از مزیت‌های نسبی سرزمین ما، حوزه معدن به ویژه صنایع معدنی است. ایران یکی از 15 کشور صاحب معدن است و فیلم مستند به عنوان ابزار موثر برای بیان این توانایی می‌تواند در کنار بخش صنعت قرار گیرد. در جشنواره امسال 16 فیلم در بخش مستندهای معدن و صنایع معدنی به نمایش درمی‌آید که برگزیدگان برای تولید اثر بعدی خود مورد حمایت سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران قرار خواهند گرفت.

طباطبایی‌نژاد درباره‌ی بخش خارج از مسابقه گفت: این بخش دو ویژگی دارد. آثاری که تولید شده توسط پیشکسوتان سینمای مستند هستند، از جمله آثاری از استاد محمدرضا اصلانی، منوچهر طیاب، فرشاد فدائیان و فرهاد ورهرام در این بخش نمایش داده می‌شوند. از سوی دیگر فیلم‌هایی که دارای موضوعاتی هستند که می‌توانند مورد توجه قرار گیرند، در این بخش گنجانده شده‌اند.

دبیر جشنواره با اشاره به چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایران خاطرنشان کرد: امسال به این بهانه مروری بر سینمای مستند انقلاب خواهیم داشت که 11 فیلم در این بخش به نمایش درمی‌آید. با توجه به اهمیت این آثار خواهشمندم که به این بخش توجه ویژه‌ای داشته باشید. برای اولین بار نسخه بازسازی شده و کامل مستند «برای آزادی» در قالب این بخش در جشنواره روی پرده می‌رود. فیلم‌های مهم دیگری هم در این بخش حضور دارند، مانند مستند «طپش تاریخ» که نسخه 146 دقیقه‌ای آن برای این جشنواره آماده شده است. «تازه نفس‌ها» به کارگردانی کیانوش عیاری، «جستجو 1» کار امیر نادری و فیلمی 90 دقیقه‌ای از شش فیلمساز جوان، دیگر فیلم‌های این بخش هستند.

به گفته طباطبایی‌نژاد، برگزاری 2 بزرگداشت برای استاد حسین ترابی و استاد منوچهر مشیری، از دیگر بخش‌های دوازدهمین جشنواره سینماحقیقت است.

وی افزود: در بخش مسابقه بین‌الملل حدود چهار هزار فیلم مستند از 100 کشور جهان، متقاضی شرکت در جشنواره بین‌المللی سینماحقیقت شده بودند که از این تعداد 27 فیلم مستند خارجی تولید 20 کشور از پنج قاره جهان انتخاب شدند.

طباطبایی‌نژاد با بیان این که تمام جشنواره‌های معتبر مستند دنیا توسط تیم بین‌الملل در طول سال رصد شده‌اند، تصریح کرد: در بخش نمایش‌های ویژه هفت فیلم را انتخاب کرده‌ایم که هر کدام قله‌های سینمای مستند جهان هستند و جشنواره فرصت مناسبی برای تماشای این آثار فراهم کرده است. در بخش پرتره هم 8 فیلم از شخصیت‌های معتبر دنیای مستند نمایش داده می‌شوند.

وی درباره‌ی بخش آینه یک جشنواره هم توضیح داد: طبق روال امسال هم بخشی با این عنوان در جشنواره داریم که به جشنواره تسالونیکی یونان اختصاص یافته است و در این بخش هفت فیلم روی پرده می‌روند. همچنین به سیاق هر سال چشم‌انداز سینمای مستند یک کشور را هم داریم که امسال به کشورهای آلمانی‌زبان اختصاص دارد و هفت فیلم در این بخش نمایش داده می‌شود.

دبیر جشنواره با تاکید بر این که جشنواره سینماحقیقت همواره تلاش داشته بهترین میهمانان خارجی را به این رویداد دعوت کند، گفت: «راگو رای» پدر عکاسی هند و از شاگردان «هنری کارتیه برسون» یکی از این میهمانان است که ضمن حضور در جشنواره قرار است انجمن عکاسان سینمای ایران بزرگداشتی برای او برگزار کند.

وی درباره دیگر بخش‌های جنبی دوازدهمین جشنواره سینماحقیقت اظهار کرد: امسال هم کارگاه‌های تخصصی جشنواره به منظور دانش‌افزایی مستندسازان در سینماحقیقت برگزار می‌شوند. اساتید شناخته شده جهان به همراه اساتید ایرانی مانند محمدرضا اصلانی، دکتر احمد الستی، همایون امامی و مهرداد اسکویی در این کارگاه‌ها به تشریح مستند سینمایی و مبانی تخصصی سینمای مستند می‌پردازند. تم اصلی کارگاه ‌های امسال صدا و موسیقی است که به مدت 2 روز، با حضور اریک اشپیتزر صدابردار مشهور جهان و همکار ورنر هرتزوگ برگزار می‌شود.

طباطبایی‌نژاد افزود: بازار فیلم مستند از دیگر بخش‌های جشنواره حقیقت است که امکان ملاقات چهره‌های شاخص پخش و خریداران دنیا در آن فراهم شده است. امسال برای اولین بار پنل پیچینگ هم برگزار می‌شود و در قالب این برنامه صد طرح از سوی مستندسازان ارائه شده است که در نهایت 18 طرح انتخاب و برای خریداران ایرانی و جهانی ارسال شدند. مستندسازان با حضور در جلسات پیچینگ، در زمان هفت دقیقه کار خود را برای دریافت فاند به حاضران توضیح خواهند داد و این جلسه فرصتی مغتنم برای جذب سرمایه است.

دبیر جشنواره سینماحقیقت در مورد انتخاب نشدن برخی از مستندهای سیاسی ارسال شده به این دوره از جشنواره توضیح داد: اینکه چه آثاری برای حضور در این رویداد انتخاب شده‌اند کاملاً نظر و سلیقه اعضای هیات انتخاب جشنواره بوده و قطعاً جنس نگاه و سلیقه‌ها باهم تفاوت دارد، اما امسال فیلم‌های متنوعی را در جشنواره شاهد خواهیم بود؛ از جمله فیلم‌های مستند سیاسی که مورد پذیرش هیات انتخاب قرار گرفته‌اند.

طباطبایی‌نژاد همچنین در رابطه با هزینه‌های برگزاری دوازدهمین دوره برگزاری این رویداد، با اشاره به گستردگی جشنواره نیز بیان کرد: سال گذشته با میزبانی از 60 مهمان بین‌المللی، حدود 2 میلیارد تومان هزینه کردیم و امسال تمام سعی‌مان بر این است که بتوانیم هزینه‌ها را کاهش دهیم، اما با توجه به شرایط فعلی و یادآوری اینکه هزینه بلیت و اسکان مهمانان خارجی که سه برابر شده نیز به عهده جشنواره خواهد بود، قطعاً هزینه‌های ما افزایش خواهد یافت. با این حال هدف ما بر این است که با حفظ کیفیت مطلوب برگزاری جشنواره، کمترین مخارج را داشته باشیم.

وی در ادامه گفت: برگزاری همزمان جشنواره سینماحقیقت در شهرهای مختلف بود. وی در این باره اظهار کرد: جشنواره سینماحقیقت امسال برای اولین بار در 12 استان به صورت همزمان برگزار می‌شود و این اتفاق مهمی است که می‌تواند با هماهنگی اداره‌کل ارشاد استان‌ها و خانه‌های مستندی که به همت مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی دایر هستند، علاقمندان شهرهای مختلف را با این جشنواره آشناتر کند. البته ممکن است تعداد این استان‌ها افزایش پیدا کنند اما در حال حاضر قرار است تا گزیده‌ای از آثار راه یافته به جشنواره در 12 استان روی پرده بروند.

انتهای پیام/ 161

نظر شما
پربیننده ها