به گزارش گروه بین الملل دفاع پرس، اندیشکده «کاتو» در گزارشی نوشت مقامات غربی به دنبال آن هستند که جنگ علیه داعش را جنگ بین جهان متمدن و یک سازمان تروریستی عظیم به تصویر بکشند اما این نوع تصویرگرایی تا حد زیادی به معنای بیش از حد ساده انگاشتن مسائل است.
کاتو نوشت جنگ علیه داعش شامل چندین جناح می شود که هر کدام از این جناح ها دستور کار سیاسی خاص خود را می طلبد؛ مردم آمریکا باید پیچیدگی جنگ علیه این گروه تروریستی را درک کنند تا مبادا آمریکا به سمت یک جنگ بی پایان بدون هدفی منسجم و دست نیافتنی کشانده شود و در این بین، هشدار مقامات سیاسی و نظامی ارتش آمریکا مبنی بر اینکه ماموریت نظامی علیه داعش یک ماموریت بسیار طولانی است و ممکن است سه دهه و یا بیشتر طول بکشد، باید زنگ خطری درباره احتمال انحراف و انفعال سیاسی دولت واشنگتن محسوب شود.
این اندیشکده بر این باور است یکی از فاکتورهای مهم در این بین، در نظر گرفتن تعداد مهرههای دخیل در جنگ علیه داعش و همچنین توجه به دستور کارهای متضاد این مهره هاست و تلاش واشنگتن برای تشکیل ائتلاف گسترده بین المللی علیه این گروه تروریستی تا حد زیادی بدون در نظر گرفتن این فاکتور مهم صورت گرفته است و این می تواند اشتباهی مرگبار محسوب شود.
علاوه بر آمریکا و متحدان اروپایی دولت واشنگتن، جناح های اصلی دیگر در آشفتگی های عراق و سوریه درگیر هستند که اولین جناح، افراط گرایان سنی است که هسته اصلی آن را عناصر داعش تشکیل می دهند اما این سازمان در عین حال، متحدانی مهم در سوریه و عراق نیز دارد؛ داعش بدون کمک قبائل سنی عراق و به ویژه سنی های استان الانبار با دشواری فوق العاده ای برای پیشرفت موفقیت آمیز نظامی خود روبرو بود.
در حال حاضر تعجبی ندارد که بیشتر بخش های تحت تصرف داعش همان مناطقی هستند که در جریان خشونت های فرقه ای سال 2006 تا 2007 میلادی، علیه دولت بغداد قیام کردند.
وضعیتی مشابه نیز در سوریه حاکم است و داعش بخش محوری مناطق سنی این کشور را تشکیل می دهد و بسیاری از کسانی که عناصر میانه روی مخالف نظام سوریه در نظر گرفته شده اند و از جمله ارتش آزاد سوریه که تحت حمایت آمریکاست، نیز به داعش پیوسته اند و یا حداقل از حامیان داعش هستند.
هدف اولیه داعش و متحدان سنی آن در دو کشور عراق و سوریه، براندازی نظام این دو کشور در دمشق و بغداد و تشکیل دولتی جدید (خلافت) از بخش های عمدتا سنی نشین در عراق و سوریه است.
کاتو در ادامه به انسجام کشورهای سنی مانند ترکیه، مصر، عربستان سعودی جهت مهار نفوذ منطقه ای ایران اشاره کرد و نوشت خصومت این قدرت های سنی علیه ایران منجر به حمایت آنها از سنی های عراق و سوریه شده است که این امر می تواند یک اشتباه محاسباتی بزرگ باشد زیرا بسیاری از این نیروهای سنی سرکش شده و به عضویت داعش در آمده اند.
بر این اساس، سران غربی باید این را بدانند که اگرچه این کشورها به ائتلاف علیه داعش ملحق شده اند، اما هدف اولیه آنها کاهش نفوذ منطقه ای ایران است و این امر، منجر به معنای غیر قابل اطمینان بودن این کشورها و حرکت آنها در راستای منافع خود است.
کاتو در ادامه به کردهای اقلیم کردستان عراق و همچنین سوریه اشاره کرده و نوشته است که اگرچه این قشر سکولار هستند و از جمعیت حامی غرب محسوب می شوند اما رهبران غربی باید حواسشان باشد که هدف اصلی کردها، ایجاد کردستان بزرگ از خرابه های عراق و سوریه است که این امر با سیاست بیان شده غرب مبنی بر حفظ تمامیت ارضی این کشورها در تضاد آشکار است.
این اندیشکده در ادامه به نگرانی اسرائیلی ها از چشم انداز پیروزی داعش در منطقه اشاره کرد و نوشت از دیدگاه تل آویو، بهترین نتیجه عملی از شرایط حاکم در منطقه، آشفتگی میان جناح های مختلف مسلمانان است تا از این طریق، منافع اسرائیل حفظ شود.
در پایان این گزارش آمده است که با در نظر گرفتن انگیزه های متفاوت کشورهای مختلف عضو ائتلاف علیه داعش، غیر عاقلانه است که مقامات آمریکایی جنگ علیه داعش را درگیری بین شر و خوبی تلقی کنند؛ این جنگ در عوض جنگی پیچیده، چند جانبه و نوعی درگیری قدرت های منطقه ای است که وجود اتحادی تیره و اهداف سوال برانگیز در این جنگ یک هنجار و قاعده محسوب می شود و در این بین واشنگتن در حال دخالت در یک میدان مین ژئوپولیتیکی است که احتمال سرخوردگی و شکست سیاسی در آن بالاست.
انتهای پیام/ک.ف.ف