گروه بینالملل دفاع پرس: «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا 19 دسامبر (چهارشنبه 28 آذرماه) با اعلام تصمیمی مبنی بر اینکه قرار است، نیروهای نظامی آمریکا از سوریه بیرون بروند، جهان را وارد شوک جدیدی کرد.
تصمیم اخیر ترامپ سوالهای زیادی را به اذهان تحلیلگران سیاسی و نظامی متبادر ساخت. کسی را در منطقه غرب آسیا نمیتوان پیدا کرد که به طرحها و برنامههای آمریکا اعتماد داشته باشد؛ چون طرحهای این کشور در ظاهر خوب است؛ اما وقتی وارد فاز اجرایی میشوند در لابهلای آنها بحران سازیها و نقشههای شومی علیه ملتهای آن مناطق دیده میشود. همانطور که مشابه این طرحها را قبلا در عراق و افغانستان دیدیم و هماکنون نیز در سوریه شاهد عینی آن هستیم. در همین خصوص پوتین رئیس جمهوری روسیه در کنفرانس مطبوعاتی سالانه خود با یادآوری غیرقانونی بودن حضور آمریکا در سوریه، نسبت به تحقق خروج نظامیان آمریکایی ابراز تردید کرده و گفت: «آنها ۱۷ سال است از خارج شدن از افغانستان حرف میزنند، ولی هنوز آنجا هستند.»
ابعاد داخلی و خارجی عقبنشینی آمریکا از سوریه
دونالد ترامپ قبلا در مناسبتهای مختلف به تصمیم خود مبنی بر عقبنشینی نظامیان آمریکا از سوریه خبر داده بود؛ اما نمیتوانست طرحاش را اجرایی کند، چون نظر وزارت دفاع (پنتاگون) و اکثر اعضای کنگره با نظر کاخ سفید در این خصوص مغایرت داشت؛ این بعد داخلی تصمیم ترامپ بود که تصمیماش با واکنشهای تندی از سوی مقامات ارشد آمریکا مواجه شد و هماکنون نیز تلاشها بر این است که ترامپ را توجیه کنند تا در تصمیم خود تجدید نظر کند.
علاوه بر نگرانی برخی از مقامات آمریکایی، این تصمیم ترامپ عربستانیها و اماراتیها را نیز به شدت نگران کرده است؛ چون خروج این نیروها از سوریه با منافع این 2 کشور در تعارض است؛ بر همین اساس اماراتیها و سعودیها تلاش میکنند نظامیان آمریکا در سوریه حضور داشته باشند تا توازن قوا در این کشور برقرار شود، چون در صورت خروج نیروهای نظامی آمریکا از سوریه موازنه قوا به نفع سوریه و متحدانش خواهد بود.
البته این درخواست از سوی سعودیها و اماراتیها این امکان را برای ترامپ فراهم میکند که هزینه حضور نیروهای نظامی آمریکا در سوریه را به حساب آنها بزند و از آنها تا میتواند باج بگیرد؛ چون ترامپ قبلا گفته بود که حضور نیروهای نظامی آمریکا در سوریه هزینه بر است. اگر عربستان سعودی میخواهد، نیروهای نظامی آمریکا در منطقه حضور داشته باشد، باید هزینههای آنها را پرداخت کنند.
البته رژیم صهیونیستی نیز یکی از بزرگترین بازندههای این تصمیم خواهد بود. تلآویو نگرانی عمیقی در نتیجه موجودیت نیروهای نظامی ایران در جنوب سوریه احساس میکند؛ چون خروج نیروهای نظامی آمریکا از سوریه به معنی پایان نفوذ و نقش آمریکا در مذاکرات سیاسی در خصوص آینده سوریه خواهد بود که این موضوع عواقب وخیمی برای متحدان واشنگتن در بر خواهد داشت.
عواقب خروج آمریکا برای کردهای سوریه
طرف دیگری که از خروج نظامیان آمریکا از سوریه متضرر میشود، کردهای سوریه هستند؛ نیروهایی که در شمال سوریه بواسطه حمایت لجستیکی آمریکاییها جای پای خود را استحکام بخشیدهاند.
آیا آمریکاییها با ترکها معامله کردهاند؟
تحلیلگران بر این باورند که روسیه و دولتهای منطقهای مثل ایران و ترکیه دست آمریکا را از سیطره کامل بر منطقه و تصمیمگیری در آینده این منطقه کوتاه کردهاند؛ چون بر همگان واضح است که آمریکا برنامهای جز افزایش درد و رنج ساکنان این منطقه و تخریب زیرساختهای آن ندارد.
با وجود اینکه منافع هرکدام از کشورهای روسیه، ایران و ترکیه در سوریه متفاوت است؛ اما چند صباحی است در بحران این کشور بر حول یک محور مشترک فعالیت میکنند. هر سه کشور به دنبال کاهش خونریزی و حل مسالمتآمیز بحران این کشور هستند که نشست این سه کشور در آستانه پایتخت قزاقستان و برگزاری جلسهای برای پیگیری تدوین قانون اساسی این کشور را در این راستا میتوان تعریف کرد.
در واقع واشنگتن در بحران سوریه به این نتیجه رسیده است که نیروهای این کشور نمیتواند با نیروهای روسی، ایرانی و ترکی روبهرو شود و حتی نظر خود را در حل بحران این کشور بر این سه کشور تحمیل کند، البته این موضوع را هم به خوبی میداند که در صورت عقبنشینی از سوریه ضربه سنگین سیاسی خواهد خورد؛ ولی ظاهرا چارهای جز این تصمیم را ندارد یا به دنبال نقشه شوم دیگری در این منطقه است.
اما اظهارنظر رئیسجمهور ترکیه در خصوص خروج نظامیان آمریکا از سوریه کمی معادله را بر هم میریزد؛ رجب طیب اردوغان با اطمینان کامل اعلام میکند که نیروهای کشورش به محض خروج آمریکاییها از شرق فرات که دستکم سه ماه طول خواهد کشید برای حمله به شمال سوریه آماده میشوند.
با اینکه رجب طیب اردوغان تاکید کرده است که هیچ چشمداشتی به سرزمینهای سوریه ندارد؛ اما موضع آنها در خصوص حملات تروریستی که از خاک سوریه متوجه ترکیه میشود، مشخص است. با این حال اگر به تهدیدات مکرر این روزهای اردوغان در حمله شبه نظامیان کرد سوری در شرق فرات توجه کنیم میتوان این احتمال را مطرح کرد که ترامپ با طرح خروج نیروهای این کشور از سوریه و عدم برنامه واشنگتن برای همکاری و حمایت بلندمدت با کردها، بیشتر به دنبال کاهش خشم ترکیه و جلوگیری از اقدام غیرمنتظره اردوغان است.
این در حالی است که دولت سوریه برای تکمیل آزادی مناطق این کشور آماده است و نیروهای خود را به مناطق درگیری دیرالزور و مناطق دیگری برای مقابله با برخی پایگاههای آمریکایی حرکت داده است و یک تصمیم واحد اتخاذ کرده است، اینکه ترکیه را از حمله به شرق بازدارد و از شهروندان عرب و کُرد خود در برابر این نقشههای مخرب و دسیسههای شوم دفاع کند.
انتهای پیام/ 411