به گزارش گروه بینالملل دفاع پرس، «حسین اکبری» کارشناس مسائل منطقه و سفیر سابق ایران در لیبی در نشست تخصصی «عراق و چالش بعد از داعش» که به مناسبت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایران در موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس برگزار شد، اظهار داشت: عراق دارای تمدن حداقل 500 ساله است. در این سرزمین زمانی «خلافت عباسیان» به نوعی مرکز خلافت جهان اسلام بودند و بعد از دوره عثمانی نیز نقش ویژهای در منطقه و جهان داشت.
وی در ادامه افزود: عراق با توجه به ویژگیهایی که دارد، کشوری غنی و ثروتمندی است؛ چرا که از لحاظ منابع غنی زیرزمینی و نفتی، تاریخی و تمدنی برخوردار است.
کارشناس مسائل منطقه گفت: عراق میتوانست کشوری باشد که سرانه درآمدش از کشورهای اروپایی بیشتر باشد؛ اما به دلیل موقعیت ژئوپلیتیک، سیاستهای منطقهای، دیدگاههای نظام سلطه بر عراق همواره میدان تاخت و تاز و اختلاف و نزاع میان قدرتهای بزرگ دنیا بوده است.
سفیر سابق ایران در لیبی ادامه داد: عراقیها با سرکار آمدن حزب بعث، با شرایط جدیدی مواجه شدند؛ اما این ملت همواره از اعتقاداتشان محافظت کرده، ولی به دلیل سلطهای که بر این کشور بوده نتوانستهاند استقلال خود را حفظ کنند.
وی خاطرنشان کرد: وقتی صدام حکومت را به دست گرفت و جنگ علیه ایران را آغاز کرد، همواره یک اقلیت در عراق حکومت میکرد. حدود 65 درصد از جمعیت عراق را شیعیان و 15 درصد را اهل تسنن تشکیل داده بود و این 15 درصد بر کشور حاکم بود.
اکبری با بیان اینکه عراق در جنگ علیه ایران نتوانست به اهداف خودش برسد، گفت: در این جنگ خیلی از کشورها به عراق کمک کردند تا ایران را متوقف کنند.
کارشناس مسائل منطقه بیان کرد: در معادلات کنونی دنیا، آمریکا تصورش بر این بود که دنیای امروز غنیمت آمریکا است و در سال 2003 عراق را دروازه اجرای طرح خاورمیانه بزرگ انتخاب کرد.
وی اظهار کرد: آمریکاییها وقتی میخواستند به عراق حمله کنند، توانستند 65 درصد نظر مردم را جلب کنند و حتی سازمان ملل را در این موضوع کنار گذاشتند.
اکبری ادامه داد: آمریکاییها تصورشان بر این بود که با استقرار در عراق، منطقه خلیج فارس و جمهوری اسلامی ایران و کشورهای منطقه را به نوعی تحت اشغال مستقیم خویش در میآورد که این امر هیچگاه برایشان میسر نشد. در سوی دیگر آمریکاییها میخواستند در طرح خاورمیانه جدید، کشورهای اسلامی را به 200 کشور تبدیل کنند که خوشبختانه این طرح هم محقق نشد.
وی تاکید کرد: آمریکاییها قصد داشتند در عراق دولت و ملتی ایجاد کنند که الگویی برای سایر کشورهای اسلامی دیگر باشد.
اکبری ادامه داد: عراق اولین کشوری است که آمریکا مجبور شد از آن خارج شود. آمریکاییها بیش از 90 کشور دنیا را اشغال و تاکنون 222 سال زمان میگذرد که مشغول جنگ و نبرد با کشورهای مختلف از اقصی نقاط دنیا بودهاند.
کارشناس مسائل منطقه بیان کرد: آمریکا قدرت ائتلاف سازی در هر موضوعی را دارد و هر زمانی که اراده کند کشورها را دور هم جمع میکند. آمریکاییها در نهایت با 7 هزار میلیارد دلار هزینه مجبور شدند از عراق خارج شود.
وی تاکید کرد: امروز بیش از هر ملتی، ملت ایران و عراق به هم نزدیک هستند و در این شرایط سخت امروز با هم همپیمانی بیسابقهای که دارند در موضوعات مختلف همکاری تنگاتنگی دارند.
انتهای پیام/ 441