پنجمین لگد آمریکا به معاهدات بین‌المللی

پس از اقدام آمریکا در تعلیق مشارکت در معاهده موشک‌های هسته‌ای میان‌برد (آی‌ان‌اف) روسیه نیز در اقدامی مشابه نه تنها تعلیق در این معاهده را اعلام کرد بلکه دستور توسعه موشک‌های فراصوتی را صادر کرد که قاتل سامانه‌های دفاعی ناتو است تا ولادیمیر پوتین نشان داده باشد که دفاع را از طریق موضع تهاجمی تأمین می‌کند.
کد خبر: ۳۳۱۱۹۸
تاریخ انتشار: ۱۵ بهمن ۱۳۹۷ - ۰۲:۰۰ - 04February 2019

به گزارش گروه سایر رسانه‌های دفاع پرس به نقل از جوان، پس از اقدام آمریکا در تعلیق مشارکت در معاهده موشک‌های هسته‌ای میان‌برد (آی‌ان‌اف) روسیه نیز در اقدامی مشابه نه تنها تعلیق در این معاهده را اعلام کرد بلکه دستور توسعه موشک‌های فراصوتی را صادر کرد که قاتل سامانه‌های دفاعی ناتو است تا ولادیمیر پوتین نشان داده باشد که دفاع را از طریق موضع تهاجمی تأمین می‌کند.

این موضع روس‌ها از شناخت درست رویکرد دولت فعلی آمریکا در خروج از پیمان‌ها ریشه دارد. در واقع بعد از پیمان‌های پاریس، ترانس‌پاسیفیک، برجام و نفتا، این پنجمین پیمانی است که دولت آمریکا از آن خارج می‌شود تا شرایط خودش را بر رقیب تحمیل کند.

بعد از آنکه مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا شش ماه به روسیه مهلت داد که اجرای تعهداتش در قالب پیمان موشک‌های هسته‌ای میان‌برد را اجرا کند و گفت که در این مدت واشنگتن اجرای تعهداتش را به حال تعلیق در می‌آورد و چنانچه روسیه به تعهداتش عمل نکند، این پیمان ملغی می‌شود، ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه در نشستی با وزیران خارجه و دفاع روسیه گفت: شرکای آمریکایی ما اعلام کردند که مشارکت در این معاهده را تعلیق کرده‌اند، پاسخ روسیه نیز اقدامی مشابه خواهد بود و ما نیز این معاهده را تعلیق می‌کنیم. پوتین گفت که روسیه کار روی تولید موشک‌های جدید از جمله موشک‌های مافوق صوت را آغاز می‌کند. وی همچنین به وزرای خود دستور داد هیچ مذاکره خلع سلاحی را با واشنگتن آغاز نکنند.

وی افزود: اقدام ما پاسخی مشابه به اقدامات آمریکا است. آن‌ها گفتند که تحقیقات و آزمایش روی سلاح‌های جدید را آغاز می‌کنند ما نیز همین کار را می‌کنیم. رئیس‌جمهور روسیه تأکید کرد مادامی که پیشنهاد مسکو در مدرنیزه کردن و شفاف‌سازی بیشتر قرارداد ۱۹۸۷ روی میز باشد، هیچ مذاکره‌ای نباید با طرفین آغاز شود. وی با این حال گفت که به‌رغم اقدامات تلافی‌جویانه روسیه هرگز آغازگر مسابقه تسلیحاتی نخواهد بود. پوتین گفت: من می‌خواهم توجه شما را به این نکته جلب کنم که ما به‌رغم اتخاذ تدابیر تلافی‌جویانه نباید هرگز وارد مسابقه تسلیحاتی که برای ما هزینه‌بر خواهد بود، شویم. رئیس‌جمهور روسیه که در دیدار با حضور سرگئی لاوروف و سرگئی شویگو اعلام مواضع می‌کرد، گفت: «پیشنهادات درباره معاهده آی‌ان‌اف روی میز است و باب مذاکره همچنان باز است، اما «من از شما می‌خواهم آغازگر مذاکرات روی این مسئله نباشید.» پوتین وزرای دفاع و خارجه کشورش را موظف کرد تا از نزدیک استقرار موشکی سایر کشور‌ها را دنبال کنند. رئیس‌جمهور روسیه تأکید کرد، تا زمانی که آمریکا موشک‌های میان‌برد و کوتاه‌برد در مناطق متبوع مستقر نکرده باشد، از استقرار چنین موشک‌هایی خودداری می‌کند. رئیس‌جمهور روسیه همچنین گفت: ما منتظر خواهیم ماند تا شرکای‌مان آماده مشارکت در گفت‌وگویی برابر و حقیقی درباره خلع سلاح شوند. پوتین همچنین از لاوروف و شویگو درخواست کرد درباره تهدید احتمالی اقدامات برخی کشور‌ها برای استقرار تسلیحات در فضا گزارشی تهیه کنند.

سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه هم تأکید کرد: پس از تعلیق گفت‌وگو‌ها روی دفاع موشکی در ۲۰۱۴ آمریکا مواضعش را در اروپا و آسیا گسترش داد و سامانه‌هایش از جمله در آلاسکا و ساحل شرقی را تقویت کرد. او افزود: روسیه از دکترین نظامی آمریکا برای ایجاد مهمات هسته‌ای با قدرت انفجاری کمتر روی موشک‌های میان‌برد نگران است. پوتین و لاوروف تأکید کردند استقرار سامانه‌های MK ۴۱ ایالات متحده در اروپا که مناسب موشک‌های تام‌هاوک است، نقض آشکار پیمان آی‌ان‌اف محسوب می‌شود. در همین حال وزیر امور خارجه روسیه تأکید کرد، آمریکا از ۱۹۹۹ با آزمایش پهپاد‌های مسلح موجب نقض پیمان آی‌ان‌اف شد. به گفته او پیشنهاد‌های روسیه درباره پیمان آی‌ان‌اف مورد «تهاجم» آمریکا قرار گرفت و روسیه نمی‌تواند ضرب‌الاجل آن را بپذیرد، چون خلاف روح و محتوای این معاهده است.

پیمان آی‌ان‌اف در ۱۹۸۷ به امضای ایالات متحده آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی رسید و طبق آن تمامی موشک‌های بالستیک زمین‌پرتاب با برد بین ۳۱۰ و ۳ هزار و ۴۰۰ مایل ممنوع است. ایالات متحده بار‌ها مدعی شده است که برد موشک ۹‌ام ۷۲۹ روسیه نقض محدودیت‌های این توافق است؛ اتهامی که مسکو نمی‌پذیرد. روسیه هم گلایه می‌کند که سامانه‌های دفاعی آمریکا در اروپا به تجهیزاتی برای شلیک موشک‌های کروز میان برد مجهز است. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، روسیه را متهم کرده است که با تولید موشکی با قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای و با برد بیش از ۵۰۰ کیلومتر، پیمان آی‌ان‌اف را نقض کرده است. اما روسیه می‌گوید برد موشک اسکندر-ام ۴۸۰ کیلومتر است و بنابراین نقض پیمان تلقی نمی‌شود.

اقرار به برتری روس‌ها و دعوت به مذاکره

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا در بیانیه‌ای که کاخ سفید منتشر کرد، گفت: ما گام دیگری برخواهیم داشت و گزینه‌هایی خاص خود را برای پاسخ نظامی در نظر خواهیم گرفت و با ائتلاف ناتو، هم‌پیمانان و شرکای دیگرمان برای جبران هرگونه برتری نظامی که روسیه در نتیجه فعالیت‌های «غیرقانونی‌اش» به دست می‌آورد، عمل خواهیم کرد. رئیس‌جمهور آمریکا تأکید کرد، آمریکا از دوم فوریه یعنی از روز شنبه تدابیر خروج از معاهده را جهت تکمیل فرایند خروج رسمی خود از اواسط سال جاری میلادی در صورت تغییر نکردن رویه روسیه در این مدت آغاز خواهد کرد. رئیس‌جمهور آمریکا بار دیگر روسیه را به نقض «بدون مجازات» بند‌های معاهده منع موشک‌های هسته‌ای میان‌برد و کوتاه‌برد متهم کرد، اما در عین حال گفت، خواهان مذاکراتی با هدف دستیابی به توافقنامه‌ای جدید برای کاهش این نوع سلاح‌هاست. ترامپ به خبرنگاران در کاخ سفید گفت: این امید را دارم که بتوانیم با همه طرف‌ها در یک اتاق بزرگ و زیبا بنشینیم و توافقنامه جدیدی را امضا کنیم که بسیار بهتر از معاهده قبلی باشد. قطعاً دوست دارم شاهد این اتفاق باشم.

انتهای پیام/ 112

نظر شما
پربیننده ها