به گزارش گروه سایر رسانههای دفاعپرس به نقل از شرق، مهمترین احزاب مخالف کابینه اسرائیل با هدف پایاندادن به نخستوزیری بنیامین نتانیاهو، ائتلافی بزرگ تشکیل دادند. «بنی گانتز»، رئیس پیشین ستاد ارتش اسرائیل و رهبر حزب «استحکام اسرائیل» و «یائیر لاپید» رهبر حزب «آیندهای داریم» با تشکیل این ائتلاف، مانعی بزرگ بر سر راه انتخاب مجدد بنیامین نتانیاهو ایجاد کردند. رهبران این دو حزب اعلام کردهاند که برای انتخابات ماه آوریل (20 فروردین) لیست واحدی منتشر خواهند کرد. انتخابات زودهنگام پارلمانی در اسرائیل قرار است ماه آوریل برگزار شود و نتانیاهو امیدوار است با پیروزی مجدد در این انتخابات نامش بهعنوان دارنده طولانیترین دوره نخستوزیری اسرائیل ثبت شود.
نظرسنجیها حاکی از آن است که ائتلاف این دو جناح میانه اسرائیل میتواند بیش از حزب حاکم لیکود، کرسیهای پارلمانی را تصاحب کند و پایان حدود یک دهه نخستوزیری نتانیاهو قابلتصورتر از هر زمان دیگر خواهد بود. نتانیاهو در ماههای اخیر با چالشهای داخلی و خارجی زیادی دستوپنجه نرم کرده و ازجمله سه پرونده فساد مالی، نگاه منفی افکار عمومی به او را تقویت کرده است. بر اساس نظرسنجیهای اخیر حزب لیکود حدود 30 کرسی از 120 کرسی پارلمان اسرائیل (کنست) را از آن خود خواهد کرد. درصورتیکه در روز انتخابات هم این نتیجه حاصل شود، نتانیاهو میتواند امیدوار باشد که باز هم با تشکیل ائتلافی راستگرا، سمت نخستوزیری را در اختیار داشته باشد.
از سوی دیگر هم، گانتز و یائیر لاپید توافق کردهاند که در صورت پیروزی در انتخابات و تشکیل کابینه، سمت نخستوزیری در دو دوره 2.5 ساله میان آنها تقسیم شود. بنی گانتز دو سالونیم اول نخستوزیر و لاپید وزیر خارجه خواهد بود و بعد نخستوزیری به لاپید محول خواهد شد.
موشه یعلون و گبی اشکنازی دو فرمانده سابق ارتش اسرائیل هم علیه نتانیاهو متحد شدهاند و قرار است لیستی مشترک برای انتخابات پیشرو منتشر کنند. این دو رهبر نظامی سابق اسرائیل از ائتلاف گانتز و لاپید حمایت کردهاند. بهاینترتیب سه ژنرال که هر سه رئیس ستاد ارتش بودند، برای شکست نتانیاهو صفآرایی کمسابقهای تشکیل دادهاند و مهمترین سیاستمدار اپوزیسیون، یائیر لاپید، را نیز با خود متحد کردهاند. این ائتلافها میتواند بزرگترین چالش در مسیر تداوم نخستوزیری نتانیاهو باشد. با اینکه پیشبینی میشود نتانیاهو احتمالا بتواند مجددا نخستوزیر شود، اما پیروزی شکنندهای کسب خواهد کرد.
با نزدیکشدن به انتخابات ماه آوریل، نتانیاهو هم برای تقویت احتمال پیروزی خود بهدنبال تشکیل ائتلافی از احزاب راستگرایی است که همچنان به او وفادار ماندهاند؛ ائتلافی که علیه نتانیاهو شکل گرفته بزرگترین تهدید علیه نخستوزیریاش در حدود یک دهه اخیر بهشمار میآید. حزب لیکود که نتانیاهو رهبری آن را در دست دارد، با تشکیل این ائتلافها موقعیت خود را در خطر میبیند و بر همین اساس با انتشار بیانیهای هشدار داد که اگر احزاب راستگرا با لیکود همپیمان نشوند، راستگرایان اسرائیل، قدرت را از دست خواهند داد.
نتانیاهو هم در گفتوگو با رهبران احزاب راستگرا تأکید کرده که ائتلاف با این احزاب همچنان اولویت دولت بعدی او خواهد بود. نخستوزیر اسرائیل مذاکرات خود برای جلب نظر رهبران این احزاب را شدت بخشیده است. احساس خطر نتانیاهو از تشکیل ائتلاف جدید علیه خود به اندازهای بود که باعث لغو سفرش به مسکو شد. نتانیاهو قرار بود در سفر به مسکو با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه درباره ادامه هماهنگی و همکاری اسرائیل و روسیه در سوریه مذاکره کند، اما لزوم تشکیل ائتلاف احزاب راستگرا، باعث شد نتانیاهو سفر خود به روسیه را لغو کند و مذاکرات خود با پوتین را به صورت تلفنی انجام دهد.
بر اساس قوانین اسرائیل، رئیسجمهوری اسرائیل باید اختیار تشکیل کابینه را به فردی واگذار کند که موفق به جلب نظر اکثریت 120 نماینده کنست شود و نظرسنجیها تاکنون حاکی از آن است که جناح راست در انتخابات پیشرو همچنان قویتر از جناح میانه و چپ خواهد ماند؛ اگرچه تعدادی از کرسیهای خود را از دست خواهد داد و کابینهای متزلزلتر تشکیل خواهد شد. احزاب مخالف نتانیاهو نیمنگاهی هم به فرجام پروندههای فساد مالی او دارند و نظر نهایی دادستانی درباره پروندههای تحقیقاتی علیه نخستوزیر اسرائیل ممکن است شانس پیروزی حزب لیکود و متحدانش در انتخابات را بهشدت کاهش دهد. بااینحال احتمال داده میشود که کیفرخواستی علیه نتانیاهو تا پیش از انتخابات ارائه نشود.
نتانیاهو برای باقیماندن در قدرت، حاضر شده دو حزب راستگرای افراطی را نیز در دولت آینده سهیم کند. بهاینترتیب، حزب دستراستی «خانه یهودی» با حزب تندروی «قدرت یهودی» وارد ائتلاف شده تا شانس ورود به پارلمان برای این دو حزب افزایش یابد. حزب «قدرت یهودی» خواستار اخراج اعراب از سراسر سرزمینهای اشغالی تشکیل «اسرائیل بزرگ» است. نتانیاهو به رهبران این احزاب وعده داده که در صورت ائتلاف آنها با حزب لیکود، دو سمت در کابینه آینده در اختیار آنها قرار میگیرد. دیدگاههای افراطی و نژادپرستانه این احزاب باعث واکنش منفی مخالفان نتانیاهو نسبت به اعطای امتیاز به این احزاب شده است.
انتهای پیام/ 112