اختلافات در دولت ترامپ بر سر تقابل‌جویی با سپاه پاسداران

طرح برخی از مقام‌های دولت ترامپ برای اعمال فشار بر سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به اختلافاتی در دولت آمریکا منجر شده است.
کد خبر: ۳۳۸۷۶۶
تاریخ انتشار: ۲۸ اسفند ۱۳۹۷ - ۲۰:۵۳ - 19March 2019

به گزارش گروه بین‌الملل دفاع‌پرس، تلاش‌های دولت آمریکا برای فشار بر ایران و سیاستمداران و نیرو‌های هم‌پیمان این کشور در عراق، علاوه بر تشدید تنش‌ها میان واشنگتن و بغداد به بروز اختلافات داخلی در دولت «دونالد ترامپ» منجر شده است.

روزنامه نیویورک‌تایمز با گزارش این خبر در روز سه‌شنبه اظهار داشت: مقام‌های نظامی و اطلاعاتی آمریکا می‌گویند افزایش فشار‌ها بر عراق ممکن است خشم پارلمان و برخی جریان‌های سیاسی در این کشور را به دنبال داشته باشد و جابجایی پنج هزار و 200 نظامی آمریکا در عراق را با دشواری‌هایی مواجه کند.

مطابق این گزارش، «مایک پامپئو»، وزیر خارجه آمریکا که تقابل‌جویی‌هایش با ایران در حال حاضر به روابط میان آمریکا و متحدان اروپایی این کشور لطمه زده در تلاش است بغداد را به اعمال فشار علیه تهران وادار کند. او قرار است روز سه‌شنبه برای گفت و‌گو با مقام‌های کویت، رژیم صهیونیستی و لبنان به غرب آسیا سفر کند.

یکی از طرح‌هایی که پامپئو و برخی از مقام‌های کاخ سفید پیشنهاد داده‌اند قرار دادن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست سازمان‌های اصطلاحاً «تروریست خارجی» است.

نیویورک‌تایمز نوشته در صورتی که این طرح اجرایی شود، این اولین بار است که آمریکا یکی از بخش‌های نظامی حکومت کشور دیگری را به عنوان «سازمان تروریستی» معرفی می‌کند. مقام‌های آمریکایی گفته‌اند این طرح ممکن است نظامیان ایالات متحده و مأموران اطلاعاتی آن را در معرض خطر اقدامات متقابل توسط دولت‌های خارجی قرار دهد.

«رضا نصری»، کارشناس مسائل حقوق بین‌الملل در پیامی در فضای مجازی در همین خصوص نوشت: «اگر طرفین کنوانسیون‌های ژنو در یک بدعت جدید نیرو‌های مسلح یکدیگر را «سازمان تروریستی» بنامند و این رویه رواج پیدا کند، اعضای نیرو‌های مسلح آمریکا نیز، در صورت دستگیری در یک کشور ثالث، ممکن است متقابلاً «تروریست» تلقی شده و محاکمه شوند.»

طرح آمریکا همچنین خواستار آن است که برخی از گروه‌های نظامی هم‌پیمان با ایران در عراق به عنوان «سازمان تروریستی خارجی» معرفی شوند. مقام‌های عراقی که از این گروه‌ها حمایت می‌کنند نیز مشمول تحریم‌های اقتصادی و ممنوعیت‌های مسافرتی خواهند شد.

پامپئو در مصاحبه‌ای دوشنبه شب، در پاسخ به این سوال که آیا هدفش از سفر به غرب آسیا رایزنی برای قرار دادن برخی گروه‌ها در فهرست «سازمان‌های تروریستی» است تأیید کرد در حال بررسی این اقدام علیه برخی گروه‌ها از جمله سپاه پاسداران انقلاب ایران است.

بسیاری از گروه‌هایی که مد نظر پامپئو و دولت آمریکا هستند زیر چتر «نیرو‌های بسیج مردمی عراق» (حشدالشعبی) فعالیت می‌کنند که با مصوبه پارلمان این کشور به یک نهاد قانونی و پشتیبان نیرو‌های امنیتی عراق تبدیل شده‌اند. این نیرو‌ها با مشورت‌های ایران نقش مهمی در مبارزه با گروه تروریستی داعش ایفا کرده‌اند.

«عادل عبدالمهدی»، نخست‌وزیر عراق هفته گذشته در واکنش به تحرکات آمریکایی برای معرفی این نیرو‌ها به عنوان گروه‌های اصطلاحاً تروریستی گفت: «آمریکایی‌ها می‌توانند هر تصمیمی که می‌خواهند بگیرند، اما نگاه آمریکایی‌ها با نگاه ما متقاوت است.»

نخست‌وزیر عراق گفت: «موضع ما در خصوص نیرو‌های بسیج مردمی بسیار روشن و شناخته‌شده است.»

به نوشته نیویورک‌تایمز طرح پامپئو برای معرفی سپاه پاسداران و برخی از گروه‌های نظامی در عراق به عنوان «گروه تروریستی» با مخالفت پنتاگون و «سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا» (سیا) رو به رو است.

وزارت خارجه آمریکا چند هفته پیش بر خلاف توصیه مقام‌های پنتاگون اعلام کرد گروه «حرکت حزب‌الله النجباء» و رهبر آن را در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار داده است.

پامپئو اکنون به دنبال آن است گروه «عصائب اهل الحق» را گروه تروریستی معرفی کند. این گروه در انتخابات پارلمانی سال گذشته در عراق 15 کرسی را از آن خود کرد.

ناظران اقدام دولت آمریکا در اعمال فشار بر گروه‌های فعال در مبارزه با داعش را در راستای سیاست‌های سال‌های اخیر واشنگتن برای تقویت این گروه تروریستی خواهند دید.

در جریان تحولات سال‌های گذشته در عراق و سوریه، اسناد متعددی از حمایت‌های مستقیم و غیرمستقیم آمریکا از داعش به دست آمده است. در یک مورد مربوط به عراق، نیرو‌های آمریکایی در سال 2015 در برابر حرکت کاروان داعش به سوی شهر «رمادی» نظاره‌گر بودند و اقدامی از خود نشان ندادند.

شبکه خبری بلومبرگ در آن زمان به نقل از منابع و مقام‌های اطلاعاتی آمریکا گزارش داد نظامیان این کشور در حالی نظاره‌گر سقوط رمادی بودند که از قبل از برنامه داعش برای حمله به این شهر خبردار بودند.

انتهای پیام/ 112

نظر شما
پربیننده ها