به گزارش خبرنگار دفاعپرس از خرم آباد، «دفاع مقدس» تابلوی تمام نمای از خود گذشتگی، عشق و ایمان ملت بزرگ ایران و جلوهای از حضور دلیرمردان پاک سرشت ایران اسلامی است که در برابر تجاوزگران به زیبایی به نمایش درآمد.
تاریخ پرفراز و نشیب هشت سال دفاع مقدس روزهای به یاد ماندنی را در تقویم پر افتخار جمهوری اسلامی ایران به ثبت رسانده است.
دومین روز از فروردین ماه یاد آور یکی از مهم ترین عملیات های هشت سال دفاع مقدس، یعنی عملیات غرور آفرین «فتح المبین» است که در سال 1361 به وقوع پیوست.
زمانی که فضای حال و هوای عید نوروز بر جامعه حاکم بود، فرزندان دلاور ایران زمین، چهارمین عملیات مهم دفاع مقدس را برای باز پس گیری قسمت هایی از خاک وطن که در اشغال رژیم متجاوز بعثی بود با رمز یا زهرا (س) در منطقه غرب دزفول، شوش و دشت عباس شروع کردند.
اهداف عملیات فتحالمبین
عملیات «فتح المبین» که یکی از اهداف آن ایجاد امنیت برای شهرهای «شوش»، «دزفول»، «اندیمشک» و پایگاه هوایی چهارم دزفول بود به همکاری سپاه پاسداران و ارتش جمهوری اسلامی ایران، در طی هشت روز به وقوع پیوست.
در این عملیات مهم که در منطقهای به وسعت 2 هزار و 500 کیلو متر مربع به وقوع پوست؛ یکصد گردان از سپاه پاسداران و 35 گردان از ارتش جمهوری اسلامی ایران در مقابل 270 گردان دشمن تا دندان مسلح قرار داشتند.
علت نامگذاری عملیات به «فتح المبین»
قبل از شروع عملیات «فتح المبین»، فرمانده وقت سپاه پاسداران، سرلشکر «محسن رضایی» خدمت حضرت امام خمینی (ره) رفتند و با مشورت با ایشان، طرح عملیاتی را توضیح دادند و اینکه عراق در این منطقه عملیات کرده و کاملاً هوشیار است را نیز با ایشان در میان گذاشتند. حضرت امام به ایشان فرمود:«بد نیست با قرآن تفأل نمایید»، سر لکشر رضایی بنا به سفارش ولی امر مسلمین، قرآن را باز کرده که سوره مبارکه «فتح» آمد به همین دلیل اسم عملیات را «فتح المبین» نهادند.
محورهای عملیات
عملیات «فتح المبین» در چهار محور و در چهار مرحله به اجرا در آمد که در مرحله اول و دوم به تر تیب تنگه های «عین خوش» و «رقابیه» مسدود شد و در مرحله سوم و چهارم قوای دشمن به غرب ردوخانه دویریج عقب رانده شدند. همچنین تجهیزات بسیار زیادی از جمله 82 قبضه توپ از نیروهای دشمن به دست رزمندگان ایرانی می افتد که همگی آنان را ساعاتی بعد بر علیه ارتش عراق بکار می گیرند.
نقش سپاه لرستان در عملیات فتح المبین
در عملیات «فتح المبین» سپاه لرستان علاوه بر اینکه نیروهایی را تحت فرمان یگان های تابعه ی قرار گاه جنوب به منطقه اعزام کرده بود؛ سه گروهان بصورت مستقل را سازماندهی کرده و در این عملیات حضور داشتند که اینان نیز به سهم خود رشادت هایی را به نمایش گذاشتند و شهدایی را نیز تقدیم اسلام و مملکت اسلامی خود نمودند.
نقش تیپ مستقل 84 لرستان در عملیات فتح المبین
در جریان این عملیات تیپ مستقل 84 به فرماندهی امیر «اسکند بیرانوند» در ترکیب سازمان رزم قرار گاه قدس قرار گرفت و در جهت قطع محور ارتباطی لشکر 10 زرهی عراق و یگان تحت کنترل آن، نفوذ به عمق مواضع دشمن روی تپه های «عین خوش» و تصرف تو پخانه دور برد او، نقش آفرینی نمود و سپس چون سپری دفاعی موج پاتک های متجاوز را دفع نمود به طوری که انهدام نیروی دشمن و بستن عقبه او در این محور در شکست کلی اشغالگران تأثیر بسزایی داشت.
روایتی از رزمنده نامآور لرستانی که فاتح فتح المبین شد
امیر سرتیپ «اسکندر بیرانوند» در دوران جنگ تحمیلی در مسئولیتهای مختلفی بهویژه فرماندهی لشکر 84 ارتش لرستان که از طرف همرزم شهیدش سپهبد «صیاد شیرازی» معرفی شد؛ انجام وظیفه کرد و همچنین رشادتها و شهامتهای منحصر به فرد وی باعث شد از طرف آیت الله خامنه ای رئیسجمهور وقت، مدال فتح و لوح سپاس دریافت کند.این در حالی بود که همواره صدامیان از هیبت نام و واقعیت غیرت این ابرمرد بیادعا لرزه بر اندام داشتند و بارها مورد تهدید آنها قرار گرفت حتی در رادیوی عراق وی را تهدید میکردند گرچه این تهدیدها هیچوقت در روحیه ایثارگری این دلاورمرد تأثیری نداشت.
مأموریتهای عملیات «فتحالمبین» به گردان 139 از تیپ مستقل 84 لرستان به فرماندهی سرگرد لایق و بسیار شجاع شهید «شاهمراد نقدی» محول شد که منجر به تصرف قرارگاه لشکر و توپخانه دشمن در ارتفاعات 202 در غرب دشت عباس شد و این پیروزی مهم و ارزشمند را نصیب تیپ مستقل 84 خرمآباد کردند.
این در حالی بود که صدام گفته بود اگر ایرانیان بتوانند سایتهای 4 و 5 واقع در «عین خوش» را آزاد کنند کلید شهر «بصره» را تقدیم آنان خواهد کرد، بنابراین کلید «فتحالمبین» در «عین خوش» بود که به دست دلیرمردان تیپ مستقل 84 خرمآباد فتح شد.
تسخیر مواضع دشمن
امیر سرتیپ «اسکندر بیرانوند» در خاطراتش راجع به عملیات «فتح المبین» گفته است؛ عملیات آغاز شد و نیروهای لشکر، تانکهای عراقی را با آرپیجی منهدم کردند سپس مواضع و سنگرهای عراقی تسخیر شد و حالا به خطوط مرزی رسیده بودیم؛ با این اقدام چنان ترسی به دل دشمن افتاده بود که با دوربین نیروهای عراقی را میدیدیم وضعیت بسیار آشفتهای داشتند و در حال فرار بودند. در این حال با بیسیم به گردانها اعلام کردم همه در خط مرزی موضع بگیرند و دستور حمله دادم و وارد خاک عراق شدیم، زمانی به تأسیسات و چاههای نفتی رسیدیم خبری از ارتش عراق نبود و تنها دو اسیر عراقی گرفتیم.
دو اسیر را بدون این که بازرسی کنم سوار ماشین کردم و پس از ساعتها سرکشی و سازماندهی واحدها به دلیل خوشحالی از این پیروزی متوجه اسرایی که همراه داشتم نشدم و وقتی پشت سرم را نگاه کردم دیدم دو درجهدار عراقی پشت سرم هستند و گریه میکنند که پس از اینکه به قرارگاه رسیدم اسرا را به شهید صیاد شیرازی تحویل دادم.
از مهمترین نتایج عملیات
در این عملیات خیره کننده و پیروزمندانه، در غرب «دزفول» از «عین خوش» تا «میشداغ» حدود 100 کیلومتر از پل کرخه تا عمق حدود 80 کیلومتری خاک میهن از وجود ارتش بعث عراق آزاد شد و 12 قبضه توپ 130 ميلیمتری کششی، 6 قبضه توپ 122 م - م، دهها تانک و نفربر و بیش از هزاران سلاح سبک و سنگین توسط تیپ مستقل 84 به غنیمت گرفته شد و حدود 2500 نفر از نیروهای عراقی اسیر یورش دلاورمردان لشکر عملیاتی 84 خرمآباد شدند که بین آنها افرادی از کشور های «تونس»، «مصر»، «سومالی» و «سودان» دیده می شد.
انتهای پیام/