گروه دفاعی امنیتی دفاع پرس: کشور ما به لحاظ تعدد قومیتی به ۹ قوم تقسیم میشود که یکی از این اقوام، عشایر هستند؛ عشایری که در طول دوران دفاع مقدس و حتی قبل از آن در پایبندی به اسلام زبانزد هستند؛ با توجه به این موضوع و در آستانه هفته بسیج خبرنگار دفاع پرس گفتوگویی مشروح را با سرهنگ پاسدار دوستعلی آزوغ رئیس سازمان بسیج عشایری کشور انجام داده که ماحصل آن در ادامه آمده است.
- بسیج عشایری از چه زمانی شکل گرفت؟
با شکلگیری انقلاب، عشایر اولین قومی بودند که به ندای امام خمینی(ره) لبیک گفتند؛ البته این محدود به انقلاب اسلامی هم نمیشود، زیرا چنانچه به تاریخ نگاهی بیاندازیم یکصد سال پیش یعنی در سال ۱۲۹۳ عشایر خوزستان با قیام خود علیه متجاوزان انگلیسی ۵۰۰ شهید تقدیم کشورمان کردند که یادواره این شهدا امسال برگزار میشود.
عشایر قشری هستند که همواره دل در گرو اسلام داشتند، بنابر این با شروع نهضت امام خمینی(ره) این عشق و دلدادگی به اوج خود رسید و با شروع انقلاب اسلامی اولین قشری که در مناطق بحرانزده شمالغرب کشور به دفاع از انقلاب پرداخت، عشایر بودند.
عشایر به لحاظ خصوصیتهای ذاتیشان که آشنایی با سلاح، چابکی، صیادی و دشمنشناسی است، همواره بهعنوان اولین لایه حفاظتی کشور محسوب میشوند؛ چراکه عشایر دورتادور مرزهای کشورمان بهصورت کمربند امنیتی، حفاظت از مرزهای کشورمان را بر عهده دارند.
در واقع بسیج عشایری از همان دوران اولیه شکلگیری بسیج مستضعفین فعالیت خود را آغاز کرد؛ اما در مقطعی مورد بی مهری قرار گرفت تا اینکه در سال ۱۳۸۷ مجدد بسیج عشایر مورد توجه قرار گرفت.
- بسیج عشایری تاکنون چه تعداد از عشایر را توانسته در بسیج جذب و سازماندهی کند؟
بر اساس آخرین سرشماری تعداد یک میلیون و ۲۰۰ هزار عشایر در کشور زندگی میکنند که از این تعداد حدود ۴۵۳ هزار نفر در بسیج عشایری سازماندهی شدهاند و از این تعداد هم ۲۰۰ هزار نفر بسیجی فعال هستند که در ۴۷ گردان بیت المقدس، ۴۱۶ گردان عاشورا، ۶۵ گردان الزهرا و ۶ گردان کوثر آماده اجرای مأموریتهای محوله هستند. علاوه بر این بسیج عشایری دارای ۱۴۱۲پایگاه مقاومت عشایری و ۱۳۰ حوزه مقاومت است.
- همکاری سازمان بسیج عشایری با سایر سازمان های عشایری چگونه است؟
سازمانهای عشایری با یکدیگر تعامل دارند به نحوی که با چشم رقابت به یکدیگر نگاه نمیکنند و با هم در راستای حل مشکلات عشایر گام برمیدارند.
- بسیج عشایری غیر از بحث دفاعی و نظامی در سایر عرصه ها برنامهای برای حمایت از جامعه عشایری کشور دارد؟
بسیج عشایری در تلاش است تا با بهرهگیری از دانشهای نوین، عشایر از زندگی سنتی خود نهایت استفاده را ببرند علاوه بر این بسیج عشایری با هدف کوتاه کردن واسطهها در استان سمنان بهعنوان طرح آزمایشی شرکتی را راهاندازی کرده تا محصولات عشایری را در کوتاهترین زمان به دست مصرف کننده برساند بلکه درآمدهای عشایر افزایش یابد. بنابر این چنانچه این طرح نتایج موفقیتآمیزی داشته باشد، در سایر استانها هم اجرایی میشود.
همچنین در زمینه رفع مشکل آبرسانی عشایر نیز با همکاری بسیج سازندگی اقداماتی انجام دادیم تا بلکه بخشی از مشکلات آنها در تأمین آب شرب برطرف شود. از سوی دیگر در زمینه رفع اختلافات جامعه عشایری نیز بسیج عشایری توانسته با تدابیر اتخاذ شده میزان اختلافات آنها را به حداقل ممکن برساند.
- در رابطه با شناسایی و بهرهگیری از دانش نخبگان عشایری فعالیتی داشتهاید؟
در این رابطه تاکنون دو جشنواره معرفی عشایر نمونه و محصولاتی که توسط این عزیزان تولید شده را برگزار کردیم و با برگزاری چنین برنامههایی توانستیم ۱۰۰ نفر از نخبگان عشایر را شناسایی کنیم.
- عشایر در دوران دفاع مقدس چه نقشی داشتند؟
در دوران دفاع مقدس تیپ و لشکرهایی از عشایر دوشادوش سایر رزمندگان به دفاع از انقلاب اسلامی و کشورمان می پرداختند؛ نیروهایی که از استانهای خوزستان، ایلام، لرستان، چهارمحال و بختیاری و کرمانشاه در قالب تیپ و لشکر سازماندهی شده بودند به نحوی که اکنون با شناسایی ۱۰۰ شهید شاخص عشایر، برای چهارمین سال، یادواره شهدای عشایری که در مقام فرماندهی تیپ و لشکر بوده اند را برگزار کردهایم.
- در زمینه حفظ و حراست از تمامیت ارضی کشورمان در برابر متجاوزان و گروهکهای معاند، عشایر چه نقشی ایفا میکنند؟
عشایر همانگونه که در دوران دفاع مقدس نقش آفرین بودند اکنون نیز در حفظ و حراست از مرزهای کشورمان از هیچ تلاشی دریغ نمی کنند به نحوی که در شهریور ۹۲ و شهریور و مهر امسال سه تیم پنج نفره، سه نفره و دونفره از اعضای گروهک پژاک که از منطقه «دالاهو» کرمانشاه قصد ورود به کشور و انجام خرابکاری را داشتند توسط عشایر بسیجی شناسایی و قبل از اینکه تروریستها بتوانند هرگونه اقدامی انجام دهند آنها را به هلاکت رساندند.
در سال ۷۸ نیز که منافقین با ورود به کشورمان حملات خمپاره ای انجام می دادند، عشایر بسیجی در این سال موفق می شوند ضمن شناسایی یک تیم ۹ نفره از منافقین که از سمت کرمانشاه به مرزهای کشورمان تجاوز کرده بودند شناسایی کنند و طی درگیری دو تن از آنها را اسیر کرده و هفت تن دیگر را به هلاکت می رسانند. همچنین در عملیات دیگری در سال ۷۸ عشایر بسیجی در «آبدانان»ایلام انجام دادند، مجدد موفق می شوند یک تیم پنج نفره از منافقین را به هلاکت برسانند. علاوه بر این عشایر خوزستان نیز در همین سال دو درگیری با منافقین داشتند که متجاوزین را مجبور به تسلیم شدن می کنند.
از سوی دیگر در مرزهای شمال شرقی کشورمان نیز اقوام عشایر به صورت پایگاهی از مرزهای کشورمان در برابر قاچاقچیان مواد مخدر و متجاوزان احتمالی دفاع می کنند.
البته دفاع از مرزهای کشورمان به زمان حال محدود نمی شود زیرا در یکصد سال پیش هم عشایر سیستان و بلوچستان در دره ای حدود ۷۰ نفر از متجاوزان انگلیسی را به هلاکت می رسانند. عشایر خوزستان نیز در سال ۱۲۹۳ در درگیری با انگلیسی های متجاوز ۵۰۰ شهید تقدیم کشورمان کردند.
- مهمترین برنامههای بسیج عشایری در سال جاری چه برنامههایی است؟
تا پایان سال دو همایش داریم که اولی به منظور تجلیل از شهدای عشایر خوزستان است که یکصد سال پیش در برابر متجاوزان انگلیسی به شهادت رسیدند. در این سال انگلیسی ها به دنبال تجاوز به عراق که جزو خاک عثمانی محسوب می شد، مرزهای ایران را هم از تعرض مصون نگذاشتند.
لذا با تعرض به خاک کشورمان و مقابله عشایر با آنها که بواسطه فتوای مرحوم آیت الله سید کاظم یزدی از مراجع تقلید آن مقطع زمانی صورت گرفت، تعداد ۵۰۰ نفر از عشایر خوزستان را به شهادت می رسانند.
به همین علت در اسفند امسال همایش مشترکی را بین عشایر بصره و خوزستان با عنوان یکصدمین سال بزرگداشت شهدای عشایر ایران و عراق در مقابله با انگلیس در محل شهادت این عزیزان واقع در۱۲ کیلومتری شرق اهواز به سمت بستان برگزار می شود.
دومین همایش نیز با عنوان یادواره شهدای عشایر مبارزه با استعمار انگلیس در اسفند ماه در سیستان و بلوچستان برگزار خواهد شد که هم اکنون در حال ساخت یادمانی برای این شهدا در منطقه مورد نظر هستیم.
گفتوگو: رحیم محمدی
انتهای پیام/