چند نکته درباره قرار دادن سپاه در فهرست تروریستی

دولت ترامپ، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست گروه‌های تروریستی آمریکا قرار داد. این اولین بار است که نیروی مسلح قانونی یک کشور توسط دولت آمریکا در لیست گروه‌های تروریستی قرار داده می‌شود.
کد خبر: ۳۴۰۹۹۴
تاریخ انتشار: ۲۱ فروردين ۱۳۹۸ - ۰۴:۰۱ - 10April 2019

به گزارش گروه سایر رسانه‌های دفاع‌پرس به نقل از الف، در پی این اقدام، شورای عالی امنیت ملی با انتشار بیانیه‌ای ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام) که فرماندهی کل نیرو‌های آمریکایی مستقر در منطقه را بر عهده دارد را به همراه کلیه نیرو‌های تحت امر آن تروریستی اعلام کرد.

برخی معتقدند بدلیل اختلافات داخلی در هیات حاکمه آمریکا (مخالفت سیا و پنتاگون در مقابل حمایت جان بولتون و مایک پمپئو) هنوز نمی‌توان با قاطعیت درباره این که اقدام اخیر ترامپ عملیاتی شود صحبت کرد. در حال حاضر کنگره ظرف یک هفته می‌تواند مانع از تحقق چنین وضعیتی شود در غیر این صورت این اقدام اجرایی خواهد شد.

اقدام جدید دولت ترامپ به صورت بالقوه می‌تواند موجبات برخورد آمریکا و سپاه پاسداران در منطقه شود. اما بدلیل عواقب آن واشنگتن حتماً تمایلی به وقوع چنین اتفاقی ندارد. در واقع بدلیل شکست سیاست‌های کاخ سفید در منطقه به اذعان خود ترامپ و هزینه بالایی که صرف مداخله در خاورمیانه شده بعید است واشنگتن تمایل چندانی به عملیاتی شدن چنین اقدامی داشته باشد.

وضعیت آمریکا در منطقه به گونه‌ای است که چند هفته قبل دونالد ترامپ برای سفر چند ساعته به عراق مجبور شد در تاریکی شب به صورت مخفیانه و آن هم به یک پایگاه نظامی برود. جنبه جالب این قضیه آن جاست که دیروز حتی مایک پمپئو و برایان هوک نیز از صحبت درباره ابعاد نظامی چنین تصمیمی امتناع کردند. از طرف دیگر از آن جایی که تعاملات مالی و تجاری ایران قبلاً به صورت کامل تحت تحریم‌های آمریکا قرار گرفته بود تاثیر اقتصادی چنین اقدامی نمی‌تواند خاص باشد. بویژه آن که در دو هفته اخیر حتی کمک کشور‌ها و نهاد‌های بین المللی به ایران بدلیل سیل نیز با محدودیت‌های جدی مواجه شده بود.

اما درباره چرایی انجام این اقدام تحلیل‌های متفاوتی ارائه شده است:

* این اقدام بدلیل مخالفت با سیاست منطقه‌ای ایران، پیروزی‌های محور مقاومت و کینه از سپاه پاسداران اتخاذ شده است.

*ترامپ بدنبال فشار حداکثری و کسب رضایت ایران به مذاکره تا قبل از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال 2020 است. این اقدام ترامپ در پی خروج از برجام، بازگشت تحریم‌های اقتصادی و جنگ تبلیغاتی انجام می‌شود و آمریکا می‌خواهد با کشاندن ایران به میز مذاکره از آن به عنوان یک برگ برنده در رقابت با دموکرات‌ها استفاده کند.

*تروریستی اعلام کردن سپاه بدلیل کمک به نتانیاهو در رقابت‌های انتخاباتی رژیم صهیونیستی است که در موقعیت چندان مناسبی نیز قرار ندارد.

*جان بولتون و مایک پمئپو با تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران پیگیر تشدید تنش‌ها و منتفی کردن تمام راه‌های مذاکره احتمالی بین آمریکا و ایران هستند. در واقع نومحافظه کاران آمریکایی در پی فشار و سرنگونی نظام سیاسی ایران هستند و در این راه با از بین بردن مولفه‌های اقتدار، خواهان تسهیل برخورد سخت افزاری با ایران‌اند.

در نهایت باید گفت: چنین اقدامی موجب همبستگی بیشتر جریان‌های سیاسی در داخل، محبوبیت بیشتر سپاه در ایران و منطقه خواهد شد و مقامات آمریکایی هرگز نمی‌توانند به اهداف خود در تروریستی اعلام کردن سپاه دست پیدا کنند.

در این بین واکنش اروپایی‌ها (البته اگر طبق معمول بر اساس سیاست کج دار و مریز عمل نکنند) به چنین اقدامی نیز می‌تواند به روشن‌تر شدن خط و خطوط طرفین و سرانجام برجام کمک کند؛ بنابراین ضرورت دارد با فشار به اروپایی‌ها خواستار موضع گیری علنی و شفاف آن‌ها درباره اقدام اخیر آمریکا شد.

انتهای پیام/ 112

نظر شما
پربیننده ها