به گزارش گروه بینالملل دفاعپرس، خبرگزاری آناتولی ترکیه در گزارشی با عنوان «بحران خاموش میان امارات و مغرب خود را نشان داد» نوشت: از زمان وقوع بحران (خلیج فارس - قطع روابط با قطر) در سال 2017، روابط مغرب و امارات دچار سردی بیسابقهای شده که ابعاد مختلفی دارد.
دو کارشناس مغربی به خبرگزاری آناتولی ترکیه گفتند که روابط میان مغرب و امارات ماهها با «بحران خاموش» روبهروست، صرفنظر از اخباری که بتازگی درباره اقدام امارات عربی متحده در احضار سفیر خود از رباط منتشر میشود.
رسانههای مغرب از جمله روزنامه اخبار الیوم دوشنبه گذشته خبر دادند که علی سالم الکعبی، سفیر امارات هفته گذشته به درخواست فوری مقامات کشورش، مغرب را ترک کرده است تا به امروز رباط یا ابوظبی هیچ کدام به این خبر واکنشی نشان ندادند.
یکی از علائم سردی روابط میان مغرب و امارات این است که تور خاورمیانهای ناصر بوریطه، وزیر امور خارجه مغرب که از هشتم آوریل آغاز شده بود شامل سفر به همه کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، به جز امارات عربی متحده بوده است.
بوریطه در این سفر دورهای خود حامل پیامهایی جداگانه از محمد ششم شاه مغرب برای هر کدام از مقامات عربی شامل امیر قطر، شاه سعودی و، ولی عهد آن، امیر کویت، شاه بحرین و سلطان عمان بوده است.
بحران قطر و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس
از زمان آغاز بحران میان قطر و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس به علاوه مصر، مغرب موضعی بیطرف گرفته و حتی پیشنهاد میانجیگری بین طرفین بحران را مطرح کرد.
عربستان، امارات، بحرین و مصر از پنجم ژوئن سال گذشته میلادی (15 خرداد 96) روابط خود با قطر را به بهانه حمایت این کشور از تروریسم قطع و تمام گذرگاههای زمینی، دریایی و هوایی خود با قطر را مسدود کردند، اما قطر این اتهامات را رد کرد است.
به دنبال تحریم همه جانبه چهار کشور عربی علیه قطر، مقامات مغرب یک فروند هواپیمای حامل موارد غذایی به قطر فرستادند. شاه مغرب هم در نوامبر 2017 به قطر رفت و با امیر این کشور دیدار کرد.
ضوابط مغرب برای رابطه با امارات
بحران بین مغرب و امارات عربی متحده ماهها مخفی مانده بود تا اینکه وزیر خارجه مغرب بیست و سوم ژانویه گذشته در گفتوگو با شبکه الجزیره به آن اشاره کرد. بوریطه گفت که کشورش در حال ارزیابی جامعی از حضورش در جنگ سعودی-اماراتی علیه یمن است و از حضور در مانورهای نظامی ائتلاف عربی اجتناب کرده و در برخی نشستهای وزارتی آن حضور نیافته است.
از دیگر نشانههای بحران میان امارات و مغرب در فوریه گذشته نمودار شد؛ زمانی که مغرب سفران خود در ریاض و ابوظبی را فراخواند. آن زمان بوریطه به این جمله اکتفا کرد که این دو سفیر برای حضور در جلسات به رباط آمدند و گفتهها درباره احضار آنها دقیق نیست.
البوریطه در کنفرانس خبری با ایمن الصفدی، همتای اردنی خود در 27 مارس گذشته در رباط نیز از چهار ضابطه برای ادامه هماهنگی با امارات و عربستان گفت و افزود: سیاست خارجه مغرب مسالهای حاکمیتی برای مغرب است، هماهنگی با کشورهای عربی حاشیه خلیج (فارس) و بخصوص عربستان و امارات باید مطابق میل دو طرف باشد نه اینکه طلبکارانه باشد و هماهنگیها شامل مسائل مهم در خاورمیانه و شمال آفریقا از جمله بحران لیبی باشد.
رسانههای داخلی مغرب از جمله روزنامه «مغرب اینتلیجنس» اخیرا خبری داد مبنی بر اینکه، امارات که حامی مالی شبکه خبری اسکای نیوز است میخواهد بدون مشورت با رباط، اسکای نیوز مغرب راه اندازی کند.
این منبع گفت که عربستان هم به جنگ رسانهای علیه مغرب ورود کرده و منتظر است که شبکهام. بی. سی کانال تلویزیونی جدیدی را علیه مغرب راه اندازی کرده و نام آن راام. بی. سی. موروکو بگذارد.
ناکام گذاشتن توافق الصخیرات
سلیمان بونعمان، پژوهشگر مغربی روابط بینالملل هم در گفتوگو با خبرگزاری آناتولی با بیان اینکه روابط میان مغرب و امارات چند ماهی است با تنشی خاموش روبهروست، گفت: یکی از مهمترین مسائل مورد اختلاف میان دو کشور موضوع تلاش امارات برای ناکام گذاشتن توافق الصخیرات است که مغرب از طریق آن در تلاش برای حمایت از ثبات لیبی بود؛ چون لیبی را عضو اصلی کشورهای عربی مغرب در شمال آفریقا برمیشمرد.
گروههای لیبیایی سال 2015 در شهر الصخیرات مغرب، توافقی سیاسی را برای پایان دادن به اختلافات به امضا رساندند؛ اما این توافق به نزاع در این کشور غنی از نفت پایان نداد و یکی از علل آن دخالت خارجی بود.
بونعمان ادامه داد: حمایت مستقیم و اعلام شده امارات از حتفر در حمله به طرابلس (پایتخت لیبی) و لغو فرآیند توافقی مورد حمایت جامعه بینالمللی خنجری از پشت به تلاشهای مغرب برای حمایت از ثبات در منطقه شمال آفریقاست.
سیاستی مستقل
محمد العمرانی بوخبزه، استاد روابط بین الملل و رئیس دانشکده علوم حقوق و اقتصاد دانشگاه عبدالمالک السعدی در تطوان شمال مغرب گفت: نشانههای بحران بین مغرب و امارات مدتی است که خود را نشان داده است؛ اما به درجه احضار سفیر نرسیده است.
وی تاکید کرد: دلیل اصلی بحران میان دو کشور تمایل آشکار مغرب برای داشتن سیاستی مستقل از کشورهای عربی حاشیه خلیج (فارس) است و این قضیه در مواضع حاکمیتی مغرب در مسائل بزرگ مثل [طرح صلح آمریکا موسوم به]معامله قرن، معلوم شده است؛ چون مغرب بر خلاف امارات و عربستان نارضایتی خود را از این طرح آمریکایی [یکجانبه به سود تلآویو]نشان داده است.
نشانهای از بهبود روابط نیست
این کارشناس مغربی درباره امکان رفع قریب الوقوع تنش موجود در روابط میان مغرب و امارات گفت: تا به امروز هیچ نشانهای از رفع اختلاف نظرها وجود ندارد و بالعکس ظواهر امر نشان از تشدید بحران را میدهد بخصوص از وقتی که مغرب امارات را از تور سفر دورهای خود به کشورهای عربی حاشیه خلیج (فارس) حذف کرد.
وی تاکید کرد: پایان این تنش با فرآیند مداخلات امارات و عربستان در شمال آفریقا و میزان و شیوه آن در ارتباط است، چون ایجاد مستقیم یا غیرمستقیم تنش در منطقه مغرب عربی هرگز مورد رضایت رباط نیست.
انتهای پیام/102