به گزارش خبرنگار پارلمانی دفاعپرس، «علی لاریجانی» رئیس مجلس شورای اسلامی در هشتمین همایش سیاستهای پولی و چالشهای بانکداری و تولید که صبح امروز در مرکز همایشهای بینالمللی رایزن برگزار شد، با اشاره به چالشهای اقتصاد کشور اظهار داشت: تلاش برای کاهش مشکلات اقتصادی از وظایف مهم دولتمردان است؛ اما تصور اینکه عمده این معضلات باید به دست دولت حل و فصل شود، تصوری اشتباه است.
وی افزود: بخش خصوصی باید بیش از گذشته با همت و اراده قوی برای بهبود شرایط موجود و رشد اقتصادی کشور تلاش کند.
لاریجانی با بیان اینکه دولت نیز بخش خصوصی را در پیشبرد اهدافش در راستای رشد و ارتقای وضعیت اقتصادی کشور قطعا یاری خواهد کرد، گفت: مشکلات بیکاری از دلایل مهمی است که توانسته در سالهای اخیر اقتصاد و معیشت مردم را با مشکلاتی مواجه کند؛ لذا دولت میبایست نسبت به حل این موضوع اندیشه کند و مجلس نیز به آن کمک خواهد کرد.
لاریجانی با بیان اینکه بخش خصوصی میتواند اقدامات مفیدی برای بهبود وضعیت اقتصادی کشور از خود بروز دهد، گفت: برخی گمان میکنند که فعالیتهای گسترده بخش خصوصی برای بخش دولتی موانعی ایجاد میکند؛ لذا واگذاری شرکتهای دولتی به بخش خصوصی نه تنها مشکل و مانع است، بلکه اقدام موثری در بهتر شدن وضعیت اقتصادی است.
رئیس قوه مقننه با اشاره به عوامل بروز چالشهای اقتصادی کشور گفت: طی مکاتبات و گفتوگوهایی که با برخی اقتصاددانان داخلی پیرامون معضلات اقتصادی کشور داشتم، این نکته که چالشهای اقتصادی شفاف و قابل کنترل است، قطعی شد؛ لذا مرکز پژوهشهای مجلس چالشهای اقتصادی را فهرستبندی کرده که باید این عوامل را ریشهیابی کنیم.
وی با توجه به نقش بنگاهداریها در کاهش چالشهای اقتصادی کشور افزود: باید بپذیریم که دولتها نمیتوانند بنگاهدارهای خوبی باشند؛ این مسئله حرف حال حاضر نیست، بلکه در زمان مشروطه حدود ۱۱۰ سال پیش نیز آیتالله مدرس این موضوع را تاکید کرده بود.
لاریجانی با بیان اینکه بنگاهداری میتواند در کاهش مشکلات اقتصادی موثر باشد، به تاسیس بنگاهداریهای بزرگ در زمان ریاست جمهوری آیتالله هاشمی رفسنجانی اشاره کرد و افزود: علت اصلی اینکه عدهای بنگاههای اقتصادی را عامل اصلی بروز و تشدید چالشهای اقتصادی کشور قلمداد میکردند، درک ناصحیح و عدم بهرهمندی از ظرفیتهای این بنگاههای بزرگ بود. اما امروز اقتصاددانان به نقش موثر بنگاههای اقتصادی در بهبود وضعیت موجود واقف هستند.
این مقام مسوول ضعف در اجرای برخی قوانین را علت مهمی در بروز مشکلات و به خصوص معضلات اقتصادی در کشور دانست و گفت: متاسفانه اصل ۴۴ قانون اساسی به درستی تفهیم و اجرا نشده است؛ چراکه با اجرای دقیق و صریح این اصل از قانون، ما شاهد بروز مشکلات اقتصادی کشور به این حجم از گستردگی نخواهیم بود.
رئیس قوه مقننه با بیان اینکه باید علتهای اینگونه تفکرات ریشهیابی شود، گفت: تصور اینکه «عدالت با فضای رقابت سازگار نیست»، تصوری خطاست؛ بعد از پیروزی انقلاب، فضای روشنفکری متاثر از تفکرات چپ بود که وضعیت اقتصادی را مورد دستخوش قرار داده بود.
لاریجانی با بیان اینکه تئوریپردازی در زمینه اقتصاد حرفه و تخصص سیاستمداران نیست، گفت: در شرایط کنونی توجه سیاستمداران باید به اتخاذ برنامه و راهکارهایی برای توسعه و پیشرفت کشور معطوف باشد؛ لذا سرگرم شدن سیاستمداران به اقتصاد صلاح نیست، اقتصاددانان در کنار بخش خصوصی برای رونق اقتصادی تلاش کنند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت با بیان اینکه باید فضای جامعه آزاد و رقابتی باشد، گفت: نقش دولت باید بسترساز باشد یعنی بتواند زمینه یک رقابت سالم را به وجود آورد و در واقع شرایط در کشور به نحوی باشد که هرکس بخواهد بتواند در این فضای رقابتی مشارکت کند.
لاریجانی با بیان اینکه نظریهپردازان در مورد حد و حدود دخالت دولت در اقتصاد صحبتهایی دارند گفت: دولت میتواند بنگاهداری کند؟ خیر. بنگاهداری زمانی صورت میگیرد که در برخی موضوعات بخش خصوصی وارد نمیشود اما بنگاهداری کار دولتها نیست. آیا دولت باید در اقتصاد برای قیمتگذاری دخالت کند؟ خیر، چراکه فضای آزاد و رقابتها باید این کار را انجام دهند.
وی ادامه داد: آیا دولت خودش باید یک سیستم تأمین اجتماعی حضوری بوجود آورد؟ خیر. باید شرایطی باشد که سیستمهای متنوعی برای این کار به وجود آید. توصیه میکنم که روی این موضوع فکر کنید.
رئیس مجلس گفت: در مورد اینکه چگونه میتوانیم از این وضعیت خارج شویم، بنده چند توصیه دارم که فکر میکنم برای کار ما مناسب باشد، صرفاً هدفهای خوب کفایت نمیکند و باید در موضوع عملیاتی شدن این هدفهای خوب وقت گذاشت و دید چه بخش آن مربوط به دولت و چه بخشهایی از آن مربوط به مجلس است و دیگر دستگاهها و نهادها هرکدام چه وظایفی در قبال آن دارند؟
لاریجانی همچنین اقدامات ضد ایرانی دولتمردان آمریکایی در تضعیف و تخریب توان اقتصادی کشورمان را غیرقابل انکار ارزیابی کرد و گفت: کسی نمیتواند آثار مخرب ناشی از اقدامات آمریکاییها را انکار کند، اما باید نگاه مسوولان و مردم برای مبارزه با اینگونه اقدامات نگاهی واقعبینانه و امیدوارکننده باشد؛ چراکه تجریبات ما در دوران انقلاب اسلامی و در دوران هشت سال جنگ تحمیلی ثابت کرد که هرگاه ما امیدوار به آینده بودیم، پیروز میدان شدیم.
رئیس مجلس با بیان اینکه ناامیدی در مبارزه با توطئههای آمریکاییها باعث میشود که در مسیر کاهش مشکلات جاری کشور ناتوان شویم، افزود: نگاهها و عملکرد ضعیف برخی مسوولان باعث شد تا معضلات اقتصادی کشور افزایش یابد؛ لذا تخریبها فضای ناامیدی را ایجاد کرده و موجب شده که مشکلات حل نشود. در فضای مایوسانه نمیتوان تحول ایجاد کرد.
وی افزود: ما بعد از مناقشه طولانی ۱۰، ۱۲ ساله مذاکره کرده و به تفاهم رسیدیم که همه هم قبول کردند اما موجودی عجیب و غریب در آمریکا سر کار آمد که زیرش زد و از تفاهم خارج شد. البته که او هر روز از توافقات بینالمللی خارج میشود. یک چیزی در مغز آنهاست که به نظر میرسد ضایعهای در عرصه بینالمللی در حال رخ دادن است. البته که چون در برخی شرکتها نفوذ دارند فشار میآورند که کاری نکنند.
لاریجانی ادامه داد: برخی سهلاندیشی میکنند و میگویند مذاکره کنید. مذاکره با این فرد اصلاً معنا ندارد، او ۱۲ موضوع را گفته است که اولین آن پاک کردن صورت مسئله است، یعنی غنیسازی و موضوع هستهای را رها کنیم. هر چیزی زمان دارد و موضوع مذاکره زمان فعلی نیست. این اشتباه راهبردی است که کسی فکر کند در زمان فعلی با این موجود خطرناک که تصمیمگیریهایی را در منطقه اندیشیده است باید مذاکره شود. آنها باید بفهمند که با حریف سخت طرف هستند.
رئیس مجلس گفت: بنده فرد بیسوادی در مسائل سیاسی و امنیتی نیستم و میدانم مجموعه گفتمانی که آنها دنبال میکنند گفتمان تسلیم و تحقیر است که موید این مسئله وضعیت عربستان سعودی است که تسلیم شد و پول هم داد اما ببینید چگونه با آنان صحبت میشود، یکبار میگویند اگر یک روز دست از پشتیبانی عربستان برداشته شود زمین میخورند و روز دیگر میگویند این کشور فقط پول دارد. ملت ایران متمدن است و سابقه تاریخی طولانی دارد و این عقبه تاریخی باعث میشود تسلیم نشویم و شروط آنها را نپذیریم.
انتهای پیام/ 151