گروه اخبار داخلی دفاعپرس _ سمانه حسنخانی؛ کنفرانس تعامل و اعتمادسازی آسیا (سیکا) که با هدف راهاندازی نظام اعتمادسازی و همکاریهای منطقهای طراحی شده است، 24 عضو دارد که یکی از اعضای آن کشورمان ایران است.
نشستهای سیکا همواره با حضور طیف گستردهای از قدرتهای بزرگ و کوچک آسیا برگزار میشود که میتوان گفت یک نمونه کوچکی از جامعه بینالمللی در شرایطی است که امروز جهان آبستن تحولات بنیادین در بخشهای مختلف اقتصادی، سیاسی و اجتماعی شده است.
امروز که هژمونی آمریکا به زعم تحلیلگران رو به افول میرود این نشست بهانهای شد تا سران کشورهای مخالف سیاستهای این کشور از روسیه و چین تا ایران و ترکیه گردهم آیند و بر ثبات امنیت در منطقه تاکید کرده و بر روابط فیمابین خود بیش از پیش صحه گذارند.
وقتی ترامپ قمارباز یک طرفه از برجام خارج شد و اتحادیه اروپا با دادن وعدههای سر خرمن (اینستکس) و تعلل بیش از حدش قدمی برای بهتر شدن فرجام برجام برنداشت و بر همگان ثابت شد که اروپا کارایی ندارد، باید با کشورهایی که جغرافیای مشترک، فرهنگ مشترک و بعضا منافع مشترکی دارند تعامل جدی و سازنده داشت تا تنشزدایی و تقویت روابط دوجانبه به ویژه برای ایران در این مقطع حساس تاریخی گسترش یابد.
توسعه صلح و امنیت پایدار در مرزهای مشترک با ایران آنقدر مهم هست که میتوان گفت کشورهای همسایه ما پاشنه آشیل ایران هستند. با توجه به تحریمهای آمریکا باید روابط تجاری، سیاسی، فرهنگی و اقتصادیمان با کشورهای آسیایی بیش از پیش توسعه یابد.
رئیس جمهور کشورمان هم چند روز پیش در کنفرانس سیکا بر شرایط کنونی منطقه و وجود طیف گستردهای از موضوعات، فرصتها، چالشها و تهدیدهای مشترک تاکید کرد و اظهار داشت: «برگزاری این کنفرانس فرصت مغتنمی برای همفکری و رایزنی برای مقابله با تروریسم، انحصارگرایی، زورگویی و بیعدالتی در جهان است.»
حجتالاسلام حسن روحانی گفت: «جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک نقش آفرین کلیدی در منطقه، بارها آمادگی خود را برای تدوین و تصویب ساز و کارهای دوجانبه و چندجانبه سیاسی و امنیتی به منظور تضمین صلح و امنیت همگانی اعلام کرده و در این راه از هرگونه تعامل و تبادل نظر با کشورهای عضو سیکا در خصوص راههای مواجهه با چالشها و مقابله با تهدیدات موجود استقبال کرده است.»
وی با بیان اینکه دخالتهای خارجی برخی قدرتها در امور داخلی کشورهای منطقه خاورمیانه، سیاستهای قهرآمیز یکجانبهگرایانه، تروریسم و افراطگرایی، پیمانشکنی و قانونگریزی آشکار آنان در موضوعات مربوط به صلح و امنیت بینالمللی از جمله قرارداد مهم هستهای ایران موسوم به برجام، منطقه ما را به یکی از بحرانخیزترین و بیثباتترین مناطق جهان تبدیل کرده است، تصریح کرد:« در خصوص برجام، یادآوری میکنم که اجرای کامل تعهدات ایران بارها به تأیید آژانس بینالمللی انرژی اتمی رسیده و با وجود خروج آمریکا، از سرگیری تحریمهای غیرقانونی یکجانبه این کشور و نیز حمایت ناچیز سایر طرفهای موافقتنامه از آن، همچنان معتقد هستیم که انجام تعهدات پذیرفته شده توسط کلیه طرفهای ذیربط، نقش مهمی در افزایش ثبات منطقهای و جهانی ایفا خواهد کرد.»
با توجه به حضور کشورهای روسیه و چین به عنوان دو وزنه مهم سیاسی و اقتصادی در این کنفرانس میتوان منتظر برداشته شدن گامهای جدید در عرصه سیاست خارجی تهران بود. چراکه این دو کشور متحد سنتی ایران، در دوره قبلی تحریمها در کنار ایران ایستادند و علیرغم میل آمریکا، چین میزان خرید نفت خود را از ایران کاهش نداد.
بنابراین با فعال شدن راهبرد نگاه به شرق سیاست خارجی دولت دوازدهم، میتوان به از سرگیری روابط تجاری و سیاسی با کشورهای متحد شرقی ایران امیدوار بود.
انتهای پیام/341