حجت‌الاسلام محسنی اژه‌ای تأکید کرد؛

لزوم ارائه آموزش‌های جدید شغلی به وکلا و قضات

معاون اول رئیس قوه قضائیه با تأکید بر ضرورت آموزش و به‌روزرسانی اطلاعات کارشناسان، وکلا و قضات گفت: باید نسبت به آموزش اهتمام بورزیم و علم خود را به‌روز کنیم.
کد خبر: ۳۵۳۴۳۶
تاریخ انتشار: ۱۸ تير ۱۳۹۸ - ۱۵:۴۳ - 09July 2019

اختلاف فاحش بین نظرات کارشناسی‌های دادگستری برای مردم هزینه فراوانی داردبه گزارش گروه اجتماعی دفاع‌پرس، همایش سراسری کارشناسان رسمی قوه قضائیه امروز در مجتمع فرهنگی شهید بهشتی با حضور حجت‌الاسلام والمسلمین «غلامحسین محسنی اژه‌ای» معاون اول قوه قضائیه برگزار شد.

وی طی سخنانی در این همایش خطاب به کارشناسان رسمی قوه قضائیه اظهار داشت: شما بخشی از مجریان عدالت و دید دهندگان به قضات و سایر مراجع ذی‌ربط هستید.

معاون اول رئیس قوه قضائیه با اشاره به آنکه جامعه آنچنان که باید و شاید از زحمات کارشناسان و ارزش کار آن‌ها اطلاع ندارد، گفت: خیلی از ما‌هایی که اینجا نشسته‌ایم، عمرمان رو به سرآشیبی است و باید بیشتر اهتمام کنیم که هم تجربه خودمان را منتقل کنیم و هم اینکه آنچه منتقل می‌شود، دارای ارزش الهی باشد.

حجت‌الاسلام محسنی اژه‌ای تحقق عدالت در همه ابعاد را یکی از اهداف انبیاء الهی و اهداف جمهوری اسلامی دانست و گفت: از جمله عوامل انسانی که می‌توانند در تحقق عدالت نقش داشته باشند، مجموعه قاضی، وکیل و کارشناسانند که نقش بسیار بزرگی در این رابطه دارند.

معاون اول رئیس قوه قضائیه در ادامه با طرح این سوال که منِ قاضی باید ببینم که آیا کارم برای خودم رضایت‌بخش است یا خیر، گفت: قاضی یا وکیل که سوگند یاد کرده‌اند کار خود را متعهدانه انجام دهند؛ اینکه من آن را به شما کارشناسان ارجاع می‌دهم که ببینید ما کار خود را طبق سوگندمان متعهدانه انجام می‌دهیم یا خیر.

حجت‌الاسلام محسنی اژه‌ای در ادامه با طرح این سوال از خود کارشناسان درباره خودشان افزود: به من گفته شد که بیش از 310 هزار کارشناسی در سال 97 داشته‌ایم و اینک شما بگویید که آیا از این کارشناسی‌ها رضایت دارید، چند کارشناسی تکراری بوده یعنی مورد اعتراف قرار گرفته و کارشناسی بعدی و بعدی انجام شده است، چرا؟ معیار کارشناسی اول چه بوده که کارشناسی‌های بعدی با آن تفاوت فاحش دارد؟ در صورتی که از این کارشناسی تا آن کارشناسی بعدی هیچ اتفاق جدیدی هم نیفتاده است.

وی وجود اختلافات فاحش در کارشناسی‌ها را موجب زیاد شدن هزینه مردم، اطاله دادرسی، آسیب به روان کسانی که کارشناسی در مرحله اول به نفع‌شان بوده و در مراحل بعدی به ضررشان شده است، دانست و این سوال را مطرح کرد که چنین فردی چه فکری خواهد کرد؟

وی در ادامه با اشاره به طریقت کارشناسی در امر قضا افزود: اما گاهی اوقات راه اقناع قاضی منحصر در همین طریق است و قاضی غیر از آن چاره‌ای ندارد، ممکن است براساس قوانین آخرین کارشناسی را انتخاب کند، اما نمی‌تواند با اقناع کامل و از کُنه وجدانش رأی صادر کند. آنجایی که قاضی قناعت وجدان کامل دارد گاهی اشتباه می‌شود چه رسد به جایی که آن قناعت وجدان نباشد، اما قاضی چه کند که طریق اقناعش منحصر در کارشناسی شده است.

معاون اول رئیس قوه قضائیه با ذکر مثالی در این خصوص گفت: شاید این مثال را زیاد از من شنیده باشید که ساختمانی در غرب تهران گودبرداری شده است که همه چیزش مشخص است و جوازی برای آن گرفته شده، اما بین 295 میلیارد تومان تا هشت هزار میلیارد تومان کارشناسی شده است؛ برخی از رقم‌ها با اختلافاتی که با هم دارند در یک هفته کارشناسی شده است، این چه ذهنیتی به وجود می‌آورد؟

حجت‌الاسلام محسنی اژه‌ای خطاب به کارشناسان رسمی این قوه با اشاره به اینکه ما یک مجموعه هستیم که برآیند آن می‌خواهد عدالت را محقق کند و حق را به حق‌دار برساند، تصریح کرد: من به کارشناسان مرکز و کانون و همچنین به وکلای مرکز و کانون به یک چشم نگاه می‌کنم؛ به چشم وکیل یا کارشناسی که به واسطه ضوابط از هر کجا که فرقی نمی‌کند، پروانه گرفته است.

وی در ادامه با اشاره به اینکه حرمت امامزاده را متولی آن رعایت می‌کند، بیان کرد: اگر دستگاه قضایی حرمت وکیل و کارشناس را رعایت نکند به خودش لطمه زده و اگر وکیل و کارشناس نیز حرمت دستگاه قضایی را رعایت نکنند به حرمت خودش و دستگاه قضایی لطمه زده است.

معاون اول رئیس قوه قضائیه با اشاره به اینکه دوست باید دلسوزانه و شفاف عیب دوستش را بگوید، افزود: ما که اعضای یک خانواده هستیم باید این عیب را با شرایط و ضوابطش مطرح کنیم و در مقام رفع آن برآئیم و این کار بی‌حرمتی نیست. اگر این کار را نکنیم خروجی بعدی از آب درمی‌آید و ما نزد خداوند وجدان خود و مردم مسئول خواهیم بود.

محسنی اژه‌ای با اشاره به اینکه خداوند برخی از مسائل را بار‌ها در قرآن کریم مطرح کرده است، گفت: در طرح دلسوزانه عیوب یکدیگر نباید به یک بار گفتن اکتفا کنیم چرا که ما نیازمند تکرار هستیم.

وی با اشاره به اینکه به برخی از کار‌های ما کس دیگری جز خداوند نمی‌تواند نظارت کند، افزود: گاهی اوقات مسائلی پیش می‌آید که اگر وکیل یاکارشناس دارای پلیس تقوای درونی نباشد، هیچ کس دیگری نمی‌تواند او را کنترل کند؛ پس ما باید بدانیم که بازخواست دیگری در غیر از این دنیا وجود دارد و خداوند ناظر بسیار دقیقی است و اتفاقا آن جایی که غیر از خدا و انسان هیچ کس بر اعمال انسان نمی‌تواند نظارت کند خیلی خطرناکتر است؛ چرا که انسان با تخلف در آنجا خدا را کوچک شمرده است.

معاون اول رئیس قوه قضائیه با تأکید بر اینکه از دستگاه نظارتی نباید نگران و ناراحت باشیم، تصریح کرد: نظارت به نفع ماست؛ چرا که ما انسان هستیم و ممکن است بر اثر فراموشی، اشتباه و یا خدای ناکرده عمد مرتکب اشتباه شویم، اگر اینجا جلوی ما گرفته شود بهتر است تا بی‌آبرویی و آتش جهنم اخروی؛ چرا که آنجا دیگر جایی برای جبران هم وجود ندارد در حالی که اینجا می‌توانیم جبران کنیم.

حجت‌الاسلام محسنی اژه‌ای با اشاره به بخشی از سخنان خود در تودیع و معارفه مسئول حفاظت اطلاعات قوه قضائیه در روز گذشته گفت: در آنجا گفتم که البته حفاظت و نظارت باید هشداردهنده، امانتدار، خیرخواه، مصلح، عاقل و کاردان باشد و نه مچگیر.

وی در پایان با تأکید بر ضرورت آموزش و به‌روزرسانی اطلاعات کارشناسان، وکلا و قضات، در این باره گفت: قاضی، وکیل و کارشناس باید علم‌شان را به‌روز کنند و نمی‌توانند با اندوخته خود از حوزه علمیه قم و دانشگاه پاسخگوی نیاز‌ها باشند؛ چرا که برخی از مسائل مثل حوزه آی.تی و مجازی کاملا به روز و جدید هستند و منی که 40 سال در قوه قضائیه بودم، نسبت به برخی از مسائل کاملا بی‌سوادم و باید بروم آن را از استادی که ممکن است سن و سالش از من نیز کمتر باشد بیاموزم؛ پس باید نسبت به آموزش اهتمام بورزیم و علم خود را به‌روز کنیم.

انتهای پیام/ 241

نظر شما
پربیننده ها