انتشارات نیستان منتشر کرد؛

ارائه مهارت حل مسئله و ارتقای مهارت‌های اجتماعی برای کودکان

انتشارات نیستان با انتشار دو اثر کودکانه، به ارائه مهارت حل مسئله و ارتقای مهارت‌های اجتماعی برای کودکان پرداخت.
کد خبر: ۳۵۶۱۷۰
تاریخ انتشار: ۰۹ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۸:۵۵ - 31July 2019

به گزارش گروه فرهنگ و هنر دفاع‌پرس، انتشارات نیستان دو کتاب «قایم موشک فیلی» و «هم روز بود، هم شب بود.» را در راستای ارائه مهارت حل مسئله و ناامید و مضطرب نشدن در زمان بروز مشکلات برای کودکان و ارتقای مهارت‌های اجتماعی کودکان منتشر کرد.

بزرگ شدن، آرزوی همه ی بچه‌هاست. آنها دوست دارند هر چه زودتر از این دوره بگذرند و نمی‌دانند که این فرایند، نه فقط طولانی است بلکه دردسرها و مشکلاتی نیز به همراه دارد.

«سوسن طاقدیس» نویسنده‌ی باتجربه و خوش ذوق، از این گزاره‌ی ساده و آشنا، داستانی شیرین و دوست داشتنی برای کودکان پنج تا هشت سال خلق کرده، تصاویرخوشرنگ و کارتونی «سارا کثیری» هم، به شیرینی جنبه‌ی فانتزی اثر افزوده و دنیایی را ساخته که حتی آدم بزرگ‌ها هم، از حضور در آن احساس شادی می‌کنند، چه برسد به بچه‌ها. پس اگر کودکتان هنوز به مدرسه نرفته، خودتان را برای شنیدن درخواست چندباره خواندن «قایم موشک فیلی» و سفری دو نفره به دنیای خیال با این جمله ها آماده کنید: «پیلی پیلی فیلی وقتی که خیلی کوچولو بود بازی قایم موشک را خیلی دوست داشت. بزرگتر هم که شد باز هم دوست داشت. بزرگتر که شد یک روز باز هوس قایم موشک کرد. دوید و رفت ببو ببری و سوسی سنجاب و قولی قورباغه را پیدا کرد و گفت: «آهای بچه‌ها بیایید قایم موشک بازی کنیم.»»

اما این بار چیزی فرق کرده که قهرمان داستان و مخاطب را با هم به چالش فرا می‌خواند و با احساساتی متناقض رو به رو می‌کند: وقتی بچه‌ها پنهان می شوند، پیلی پیلی فیلی نمی‌تواند مثل همیشه خودش را در رودخانه قایم کند. علتش هم معلوم است. او بزرگ شده و برخلاف دوستانش که در همان مکان‌های قبلی جا گرفته‌اند، نمی‌تواند در رودخانه بپرد و سرش را فرو ببرد. آب، فقط تا زانوی او می‌رسد.

اینجاست که تصویرگر با نشان دادن چهره ی ناراحت فیل، متن را کامل کرده و کودک را برای درک احساس قهرمان، قدمی پیش برده.

پیلی پیلی فیلی با مشکلی رو به رو شده که تا آن وقت اصلاً فکرش را هم نمی‌کرده: واقعاً خوش به حال بقیه که همان جاهای قبلی اندازه شان است!

اما نویسنده نگذاشته این سردرگمی و ناراحتی زیاد طول بکشد. هنوز چشم گذاشتن تمام نشده که قهرمان بامزه، راه حل جالبی پیدا می‌کند و خنده به چهره‌اش بر می‌گردد و تا آخر داستان باقی می‌ماند.

«قایم موشک فیلی» با هوشمندی، مهارت حل مسئله و ناامید و مضطرب نشدن در زمان بروز مشکل را به بچه ها نشان می‌دهد.مخاطب پیش دبستانی و سال های اول مدرسه، به سادگی می تواند بین شرایط جدید و قبلی مقایسه انجام دهد و بفهمد که رو به رو شدن با چالش و گذر از آن، هیجان و شادی بیشتری ایجاد کرده است.
داستان با تصویر ببو ببری و سوسی سنجاب و قولی قورباغه تمام شده، در حالی که گیج شده و هنوز نتوانسته اند فیلی را پیدا کنند. جای او رازیست که فقط خودش و مخاطب کتاب از آن خبر دارند: رازی خوشایند و به بامزگی خاطرات کودکی.

«قایم موشک فیلی» در24 صفحه باقیمت 14 هزار تومان درقطع خشتی کوچک توسط انتشارات کتاب نیستان به چاپ رسیده است.

اگر یکی از اصلی ترین ویژگی‌های آثار ارزشمند کودک را گسترش گنجینه ی تصویری و ادبی مخاطبان و فعال کردن تخیل شان بدانیم، آن وقت می توانیم چهارمین جلد از «قصه های آبدار» را به عنوان نمونه ای معرفی کنیم که در عین سادگی و کوچکی، در این جهت گام بر می دارد و کودکان پنج تا هشت و چه بسا بزرگتر را که با انبوهی از اطلاعات دم دستی و نه چندان فاخرمواجهند، با گونه‌ای از تولیدات فرهنگی متفاوت و تفکر برانگیز آشنا می‌کند و دست‌های کوچک‌شان را می‌گیرد و پیش می‌برد.

«هم روز بود، هم شب بود.» همچون حکایت‌های قدیمی شروعی ساده و آشنا دارد و برای بچه‌ها قابل فهم است: غروب است و خورشید باید برود، اما به فکرش می‌رسد که بماند و شهر را هنگام شب ببیند.

متن، صحنه‌های نمایش را تداعی می کند. گفتگوی میان خورشید و ماه و تصاویر مرتبط، حس حضور در سالن تئاتر را به مخاطب انتقال می‌دهد و لجبازی خورشید برای ماندن، چالش‌ها و حوادث بعدی را رقم می‌زند. «مریم حسنی» با استفاده ی ظریف از نمادهای معماری و مینیاتور ایرانی و ساختن شهری کاملا خاص در میان آثار کودکان، تجربه ای جدید را ایجاد کرده. خلاقیت او با تصویرسازی ماه با لباس و پوشش مردان قرون وسطای اروپا و خورشید با ظاهر زنان امروزی به اوج رسیده است. هر صفحه‌ی این اثر، تعاملی مستقیم میان تصویر و متن را به نمایش گذاشته و به بدون این که یکی از فاکتورها، قصد جلو زدن از دیگری را داشته باشد، مجموعه‌ای خاص و به یادماندنی را تشکیل داده است.

«هم روز بود، هم شب بود.» همچون سایر کتاب‌های «قصه های آبدار» برای ارتقای مهارت های اجتماعی کودکان نوشته شده. موضوع این جلد، نتایج لجبازی است و راهکارهایی که در مقابله با آن می توان در پیش گرفت. ولی وجه هنرمندانه‌ی اثر، کاملاً به جنبه‌های روانشناسی و آموزشی اش برتری دارد. مخاطب‌گویی در یک گالری هنری قدم بر می‌دارد و بی آن که متوجه باشد، چنان سریع از صفحات می‌گذرد که ناگهان خود را در آخرین بخش می‌بیند: جایی که ماه، ناتوان از حل مسئله به تنهایی، از ستاره‌ها و ابرها کمک می‌گیرد و با مشورتی مخفیانه، راه چاره را پیدا می‌کند و جهان را به آرامش می‌رساند.

اگر از زیبایی و دانایی لذت می‌برید و در جستجوی راهی هستید تا این آفریده‌های بی همتا را به دنیای کودکان ببرید و بگذارید تا خودشان در چالشی ظریف، به دنبال پاسخ بگردند، « هم روز بود، هم شب بود.» را حتماً ببینید. امیدواریم این مواجهه ی شاعرانه، اتفاقی به یاماندنی برای شما و فرزندتان شود.

چهارمین جلد از مجموعه قصه های آبدارتوسط انتشارات کتاب نیستان در 24صفحه باقیمت 14 تومان در قطع خشتی کوچک منتشر شده است.

انتهای پیام/ 121

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار