ماجرای پیوستن شهید «حسن آیت» به حزب جمهوری

«حسن غفوری­ فرد» در کتاب خاطرات خود، چگونگی پیوستن شهید «آیت» به حزب جمهوری و تلاش­‌های وی در تصویب اصل ولایت فقیه را نقل کرده است.
کد خبر: ۳۵۶۷۲۳
تاریخ انتشار: ۱۴ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۵:۰۴ - 05August 2019

ماجرای پیوستن شهید «حسن آیت» به حزب جمهوریبه گزارش گروه سایر رسانه‌های دفاع‌پرس، شهید «حسن آیت» از متفکرین اسلامی معاصر در تاریخ ۱۴ مرداد ۱۳۶۰ توسط منافقین ترور و به شهادت رسید. وی از اولین کسانی بود که در سال ۱۳۴۲ به صف یاران امام خمینی (ره) در مبارزه با حکومت پهلوی پیوست. حسن غفوری­ فرد در کتاب خاطرات خود که توسط مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر شده، خاطراتی را از چگونگی پیوستن شهید آیت به حزب جمهوری و تلاش­های ایشان در تصویب اصل ولایت فقیه نقل می‌­کند:

«همان طور که قبلا گفته شد موسسان اولیه حزب، شهید بهشتی وشهید باهنر، آقایان موسوی اردبیلی و هاشمی رفسنجانی، تصمیم داشتند از تمام کسانی که در ابعاد مختلف، مملکتی فعال بودند، از دانشگاهیان، کارگران، کارمندان، زنان، روحانیت، بازاریان گرفته تا افراد انقلابی و افرادی که در نهضت مسلحانه بودند، برای عضویت در حزب، دعوت کنند.

مرحوم آیت هم به‌عنوان متفکر اسلامی دعوت شده بودند. از همان جلسه اول که خدمت ایشان بودیم کاملاً مشخص بود که تسلط زیادی بر مسائل تاریخی صد سال اخیر و حداقل بر مسائل انقلاب داشتند. شناخت بسیار زیادی نسبت به شخصیت‌های دو سه دهه­ اخیر داشتند و شاید در این زمینه ایشان وآقای جلال الدین فارسی کم نظیر بودند.

در حقیقت می‌­توان گفت: این‌دو نفر مغز سیاسی پنجاه شصت سال گذشته بودند. البته بین این‌دو نفر اختلافاتی وجود داشت. مرحوم آیت گرایش زیادی به مرحوم آیت‌الله کاشانی داشت و کسانی که با وی بودند مانند مظفر بقایی داشتند. در آن هنگام، دکتر محمود کاشانی پسر آیت‌الله کاشانی هم عضو شورای مرکزی حزب بودند. خوب طبیعتاً ایشان هم گرایش شدیدی به پدرشان داشتند و طرز فکر و نوع دید ایشان در همان خط بود و گرایش شدیدی به مظفر بقایی داشتند.

حتی در اوایل سال ۱۳۵۸، وقتی بحث ریاست جمهوری مطرح شد، محمود کاشانی، مظفر بقایی را به‌عنوان اولین رییس جمهور مطرح و تاکید کرد که مرحوم آیت‌الله کاشانی روی ایشان نظر زیادی داشتند. به خاطر دارم که مقام معظم رهبری فرمودند: بله خوب ایشان را انتخاب کنیم و به این صورت آخرین ضربه را به حزب جمهوری اسلامی بزنیم! یعنی دید مرحوم آیت مقدار زیادی در این جهت بود و طبیعتاً آن‌ها به شدت مخالف مصدق و جبهه ملی بودند و نسبت به خطر ملی گرایی بسیار حساس بودند، به علاوه گرایش شدیدی به روحانیت اصیل داشتند.

مطرح شدن اصل ولایت فقیه از سوی شهید آیت در مجلس خبرگان قانون اساسی

پیش نویس اولیه قانون اساسی که یک متن دویست ماده­ای بود در مرحله اول مسئله ولایت فقیه مطرح نشده بود، اما وقتی که در مجلس خبرگان مطرح شد، مرحوم آیت از کسانی بودند که مسئله ولایت فقیه را مطرح کرد. البته این اصل قبلا مطرح شده بود و امام هم راجع به آن کتاب نوشته و سخنرانی کرده بودند. بعد هم شهید بهشتی و دیگران هم روی این اصل کار زیادی کردند و آن را منقح نمودند. این اصل جزء اصول و ارکان قانون اساسی شد. به نظر من این اصل یکی از افتخارات و نقاط درخشان قانون اساسی می­باشد و خوشبختانه سال ۶۸ به طور کامل‌تر روشن‌تر بیان شد.»

انتهای پیام/ 113

نظر شما
پربیننده ها