به گزارش گروه سایر رسانههای دفاعپرس، سرعت تحولات در منطقه به حدی افزایش یافته است که میتوان گفت پس از حادثه 11 سپتامبر و گسترش بیداری اسلامی در جهان عرب، غرب آسیا هیچگاه شاهد چنین تحولات پیچیده و معماگونهای نبوده است.
در حوادث اخیر بحران عراق به یک آشوب تمامعیار تبدیل شده و لبنان شاهد بازگشت به دوران بیثباتی سیاسی است. سوریه نیز در وضعیت جدیدی قرار گرفته و احتمال جنگ و افزایش تنش میان دمشق و تلآویو وجود دارد. در کنار آن یمن وارد فضای جدیدی از عملیاتهای آفندی شده و توانسته در حوزه موشکی و پهپادی و جنگ در دریا دستاوردهایی به دست آورد. عربستان در حال تغییر نظم جدید منطقهای است و مجبور شده موضوع «معامله قرن» را به طور غیر رسمی اعلام کند. امارات و قطر نیز سهم بیشتری از بازیگری منطقهای میخواهند و هماینک «بن زاید» بهدنبال جایگزینی ابوظبی به جای ریاض در تصمیمات کاخ سفید است. با این حال میتوان منطقه را در حال چرخش جدید تحولات دانست.
بر همین اساس باید گفت که یک: عراق نسبت به لبنان وضعیت نگرانکنندهتری دارد. آمار نگرانکنندهای از عراق به گوش میرسد. مناطق نجف و حتی استانهای جنوبی شاهد خیزشهایی از ناآرامی است که میتوان به تشکیل کلونی ناآرامی از آن یاد کرد. در این شرایط دولت مرکزی با فشارهای مختلف استعفا کرد و این نگرانی وجود دارد که داعش و هستههای مختلف حزب بعث، ظرف مدت کوتاهی ضمن بازسازی نیروهای خود به اشغال مناطق راهبردی -همچنان که درحملهای که روز یکشنبه در استان دیاله نشان دادند- یا عملیاتهای پرهزینهای چون «گرگهای تنها» رو آورند.
در این بین، بیانیه و سخنرانیهای اخیر نماینده آیتالله سیستانی نشان میدهد که ایشان از مردم خواهان جداسازی صفوف معترضان با اشرار هستند تا عراق بیش از این با آشوبها درگیر نشود. از سوی دیگر اصلاحات سیاسی به بنبست رسیده و طرفهای درگیر مطمئن بودند «عبدالمهدی» توان اقناع عمومی همه گروههای سیاسی را ندارد و بر همین اساس باید استعفا کند.
آنچه اوضاع عراق را نگرانکننده کرده است، سفرهای مکرر رئیس جمهور و معاون رئیس جمهور آمریکا به این کشور و امکان لابی در این کشور برای کودتای نظامی است. «عربی ۲۱» در خبری مدعی شد، ماه گذشته کودتای بزرگ با سرپرستی هستهای اماراتی در عراق خنثی شد که میتوانست بسیار خطرناکتر از کودتاهای قبلی باشد. این هسته آنقدر مهم بود که یکی از چهرههای سرشناس و رابط دولت «المالکی» با کشورهای خلیج فارس توسط ابوظبی به گروگان گرفته شد تا بغداد هسته دستگیر شده را آزاد کند و تحت فشار، از انتشار اخبار کودتا ممانعت به عمل آورد؛ کما این که مرکز آشوبها در عراق توسط موسسه «ایلپ» که در توافق با دانشگاه تگزاس است، هدایت میشود.
دو: لبنان، هدف بیثباتی سیاسی و امنیتی لبنان و قرار گرفتن این کشور در فرایند جنگ داخلی و در نهایت خلع سلاح مقاومت و نابودی بخش قابل توجهی از نیروی انسانی و توان مبارزاتی آن در طول این جنگ داخلی است؛ همانکاری که در دهه ۱۹۸۰ به بعد نتوانستند انجام دهند، حالا هدفشان را با بیثباتی و فقدان دولت مرکزی دنبال میکنند. استعفای حریری با چراغ سبز ترامپ بود. در این شرایط لبنان باید هرچه سریعتر دولت خود را برگزیند و نگذارد بیدولتی فرایندهای جدیدی از بحرانهای اجتماعی همچون بحران زباله به وجود آورد.
سه: یمن در وضعیت بهتری قرار دارد. یگان فرماندهی موشکی یمن یک هدف مهم در «المخا» را هدف اصابت موشکی و پهپادی قرار دارد و بیش از ۳۰۰ تن از نیروهای نظامی سعودی، اماراتی و سودانی را به هلاکت رساند. در این عملیات هیبریدی، یمنیها نشان دادند بانک اطلاعاتی جامعی از اهداف متجاوزان دارند که میتوانند در یک زمان و با دقت بالا آن را هدف قرار دهند. این بانک یمنی است و از این منظر نشاندهنده قدرت بالای یمنیها در پشت میز مذاکره برای آینده صنعا خواهد بود.
چهار: رقابت خاموش میان امارات و عربستان شعلهور شده است؛ «بنزاید» اما خیالهای جدیدی در سر دارد. بعد از ماجرای «خاشقچی» وضعیت بینالمللی «بنسلمان» آسیب جدی دیده است و محبوبیت شخصی او در میان سران سعودی پس از آسیبهای آرامکو به شدت پایین آمده است. بنزاید حالا میخواهد از این فرصت برای انتقال قدرت بازیگری از ریاض به ابوظبی استفاده کند. در این بین افزایش قدرت هوایی و دریایی مهمترین اولویت تسلیحاتی و خریدهای خارجی اماراتیهاست. اماراتیها حتی در فکر تاسیس چند پایگاه نظامی هوایی در آفریقا هستند که بهزودی از آن رونمایی میکنند.
بازیگری بنزاید سرعت یافته و احتمال اینکه در این بین خانواده پادشاهی سعودی با چراغ سبز کاخ سفید، بنسلمان را کنار بزنند، وجود دارد. بنسلمان به دلیل کسری بودجه بالا از جنگ یمن مجبور است سهام آرامکو را به فروش برساند که به سبب حمله آفندی یمنیها، این سهام در فرایند پذیرهنویسی آفت جدی داشته است، برهمین اساس ولیعهد عربستان، خانواده پادشاهی سعودی را تحت فشار قرار داده تا با خرید سهام آرامکو، هرچه سریعتر کسری بودجه موجود را جبران کند. در این بین بازیگری آمریکا به نسبت تحولات افزایش یافته است. ترامپ در برابر کنگره مجبور است پاسخگو باشد و یک حادثه و جرقه مهم در غرب آسیا میتواند ترامپ را نجات دهد. بر همین اساس باید منتظر ماند و دید کاخ سفید با این تحولات چه تصمیمی در منطقه میگیرد.
منبع: روزنامه خراسان
انتهای پیام/ 113