به گزارش خبرنگار فرهنگ و هنر دفاعپرس، هماندیشی تاریخ پژوهی دفاع مقدس امروز (چهارشنبه) با حضور سردار «داود عامری» رئیس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس، دکتر عزیزی پژوهشگر، سردار کاظمی، دکتر سنگری و جمعی از اندیشمندان، نویسندگان و پژوهشگران در سالن قصرشیرین موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس برگزار شد.
سردار «داود عامری» رئیس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس در این نشست با طرح این سوال که آیا باید تاریخ دفاع مقدس را تنها نظامیان بنویسند یا غیرنظامیان اظهار داشت: این سوال بحثی است که از گذشته تاکنون مورد بحث محققین مختلف بوده است.
وی به سخنی از رهبر معظم انقلاب اسلامی اشاره کرد و افزود: مقام معظم رهبری فرمودند: «اگر شما جنگ را ننویسید، دیگران خواهند نوشت»؛ ما برای نوشتن تاریخ دفاع مقدس توسط نظامیان و غیرنظامیان مرزی قائل نیستیم و معتقدیم نظامیان و غیرنظامیان میتوانند در این عرصه فعالیت کنند. باید در کنار هم با امانت داری تاریخ دفاع مقدس را به نسل های آینده منتقل کنیم.
رئیس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس ادامه داد: معتقدیم نظامیان و غیرنظامیان باید به تاریخ نگاری دفاع مقدس بپردازند چراکه در بین غیرنظامیان افرادی وجود دارند که دفاع مقدس را به خوبی درک کردهاند و ما از آثار آنها بهرهمند بودهایم و حتما باید حضور آنها را مغتنم بدانیم و اسناد و اطلاعات را در اختیار آنها قرار دهیم تا بتوانند روایتگر صحیح این تاریخ بزرگ باشند.
سردار عامری عنوان کرد: نیروهای مسلح در جمهوری اسلامی به واقع دارای تمایزهایی نسبت به سایر نیروهای مسلح جهان هستند. همه نیروهای نظامی جهان، مردم یاری و نگاه اجتماعی دارند اما انقلاب اسلامی دارای یک دکترین ویژه و مشخصی در حوزه اجتماعی است. در حقیقت نیروهای مسلح جمهوری اسلامی، مردم پایه میباشند.
وی به لزوم خلق زیرساختهای اندیشهگرا در حوزه تاریخنگاری اشاره کرد و گفت: ما به مبانی تئوریکی که به کار ما تشخص علمی میدهد، نیازمندیم. حتماً لازم نیست الگوبرداریهای چشمبسته از مدلهای غیر بومی داشته باشیم هرچند درس آموزی از دیگران را وظیفه خودمان میدانیم.
رئیس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس جلوگیری از تحریف را موضوع مورد تاکید رهبر معظم انقلاب اسلامی دانست و ادامه داد: در تاریخنویسی باید خیلی به مسئله تحریف توجه داشته باشیم.
ایجاد شورای عالی نظارت بر تولید و نشر آثار دفاع مقدس
سردار عامری از ایجاد شورای عالی نظارت بر تولید و نشر آثار دفاع مقدس در سراسر کشور خبر داد و گفت: در چندماه گذشته همه هماهنگیهای لازم برای ایجاد شورا صورت گرفته که انشاءالله با همکاری همه دستگاه ها کار به سامان برسد.
وی تاکید کرد: تاریخ شفاهی بااینکه نقطه قوت است، میتواند نقطه آسیب و تهدید باشد. اتکای بیش از حد به تاریخ شفاهی زمینه تاریخ نگاری مستند جنگ را دچار مشکل خواهد کرد.
تاریخ شفاهی استانداردهای مشخصی دارد که در آینده این استانداردها را تدوین خواهیم کرد. برخی کتابها تاریخ شفاهی نیست بلکه تنها زیست بوم تجربی یک رزمنده در جنگ و یا خاطره است.
وی اشاره کرد برای تاریخ نویسی توصیفی، تطبیقی و تحلیلی جنگ باید کارهای زیادی کرد و همه باید کمک کنند انشاءالله این جمع فرهیخته ما را در این کار بزرگ همراهی کنند.
کتاب اسنادی، سری و محرمانه نیست
وی در خصوص اهمیت کتاب و متن مکتوب گفت: هنوز هم کتاب و متن مکتوب زیرساخت خلق اندیشه و تولید هر اثر دیگری است.
رئیس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس از آمادهسازی دستورالعملی برای بهرهبرداری از اسناد دفاع مقدس خبر داد و گفت: تاکید سرلشکر محمد باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح بر استفاده از اسناد دفاع مقدس توسط پژوهشگران و محققین و نویسندگان دفاع مقدس است تا کتابهای اسنادی تولید شود. این آثار کتابهایی است که باید در دسترس مردم قرارگیرد، کار روی کتاب اسنادی باید بیشتر شود.
سردار عامری به موضوع ترجمه آثار دفاع مقدس نیز اشاره کرد و افزود: با کمک برخی از دستگاهها شورای ترجمه آثار دفاع مقدس راهاندازی میشود و وظیفه این شورا انتخاب آثار مناسب برای ترجمه است. برخی از آثاری که درخصوص دفاع مقدس تاکنون ترجمه شده است، آثار مناسبی برای مخاطب بیرونی نیست. چیزی که ترجمه میشود باید تصویر دقیق و مشخص شدهای از کشور در دوران دفاع مقدس را برای مخاطب بیرونی تصویر کند.
عزیزی: تاریخنگاری به فعالیتهای غیر نظامی نیروهای نظامی بپردازد
«غلامرضا عزیزی» پژوهشگر دفاع مقدس در این نشست در سخنانی با طرح این سوال که آیا تاریخنگاری را باید نظامیان انجام دهند یا کارشناسان، گفت: دو دیدگاه درخصوص نگارش تاریخنگاری وجود دارد که آیا باید تاریخنگاری را نظامیان انجام دهند یا متخصصین؛ این مسئله یک مناقشه و جدال علمی است اما هردو طرف این دیدگاهها معتقدند نباید تحریف در دفاع مقدس صورت گیرد.
وی گفت: همه اذعان دارند که آنها نباید تاریخسازی کنند بلکه باید روایتگر تاریخی باشند. یادمان باشد واحدهای نظامی در کشورمان هرکدام واحدهای اجتماعی هستند که در وقایع مختلفی مانند سیل و زلزله در مواقعی غیر از جنگ، فعالیت دارند که تاریخنگاری باید به این موضوعات نیز بپردازد لذا باید تاریخنگاری به فعالیتهای غیر نظامی نیروهای نظامی نیز بپردازد.
این پژوهشگر تاریخنگاری را چراغ راه آینده دانست و عنوان کرد: مقام معظم درخصوص راهیان نور میفرمایند کسانی که روایت کننده این اتفاق هستند، امانت را رعایت کنند، بنده با اغراقگویی مخالفم چراکه آنچه رخ داده است به اندازه کافی بزرگ است. لذا براساس تاکید رهبری باید از تحریف تاریخ مواظبت کنیم.
سردار کاظمی- تاریخ شفاهی باید با استاندارد لازم منتشر شود
سردار کاظمی از پیشکسوتان دفاع مقدس ضمن صحبت پیرامون اهمیت و اصول تاریخ شفاهی و تاکید بر رعایت استانداردهای لازم افزود، باید مراقبت کنیم تاریخ شفاهی بیان تاریخی داشته باشد ولی مبالغه گویی و کم گویی و خلاف گویی در آن نباشد.
وی در ادامه افزود که باید نگاه بخشی و تعصبات فردی را کنار گذاشت و بر تاریخ نویسی با نگاه جامعه توجه کرد.
دکتر سنگری: نویسندگان و آثار تاریخی دفاع مقدس باید حمایت شوند
دکتر سنگری نویسنده دفاع مقدس و صاحب آثار مختلفی در حوزه دفاع مقدس است ایشان ضمن برشماری آسیب های این حوزه به ضعف توجه و امکانات برای حمایت از نویسندگان متخصص پرداخت و گفت باید این عرصه حمایت شود و تاریخ جنگ در ابعاد مختلف نوشته شود تاریخ جنگ فقط تاریخ صحنههای نبرد نیست مثل تاریخ ادبیات جنگ، تاریخ فیلم دفاع مقدس و خیلی از موضوع هایی که باید به آن توجه شود.
در این هم اندیشی که حدود 70 نفر از محققین و پیشکسوتان دفاع مقدس حضور داشتند، ۲۵ نفر به طرح دیدگاههای خود پرداختند. در این نشست نیز از دو نفر از اساتید دفاع مقدس آقایان دکتر آقا محمدی و دکتر طهماسبی و دو نفر از سربازان پژوهشگر دفاع مقدس آقایان التمیمی و بهرامپوریان تقدیر به عمل آمد.
انتهای پیام/ 121