به گزارش گروه بینالملل دفاعپرس، «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا روز گذشته لایحه ۷۳۸ میلیارد دلاری بودجه نظامی این کشور را تصویب کرد. در این لایحه، بندهای متعددی به ایران اختصاص یافته است، از جمله بندی که برای اولین بار از «کانالهای ممانعت از برخورد» (Deconfliction Channels) با ایران صحبت میکند.
کانال عدم برخورد اصطلاحا به مسیرهای گفتوگویی گفته میشود که با هدف ممانعت از بروز درگیریهای ناخواسته، معمولا میان طرفهای درگیر یا متخاصم ایجاد میشود. در زمان جنگ سرد بین دو ابرقدرت وقت چنین کانال تماسی وجود داشت و در حال حاضر هم بین ارتشهای آمریکا و روسیه یک خط تماس عدم برخورد برای جلوگیری از بروز درگیریهای ناخواسته در سوریه، وجود دارد.
در بخش ۱۲۲۷ از لایحه ۱۱۱۹ صفحهای بودجه نظامی سال ۲۰۲۰ آمریکا، در این رابطه آمده است: «به طور کلی، نهایتا ظرف ۳۰ روز بعد از تاریخ نهایی شدن این قانون، رئیسجمهور باید گزارشی در مورد کانالهای ممانعت از برخورد با ایران، به کنگره ارائه دهد.»
در این لایحه در مورد مفاد گزارشی که کاخ سفید باید به کنگره ارائه دهد، آمده است:
۱. وضعیت کانالهای ممانعت از برخورد با ایران برای جلوگیری از خطاهای محاسباتی، تعریف ابهامها و برطرف کردن سوء تفاهمهایی که میتوانند به تبعات ناخواسته از جمله فعالیت نظامی غیرضروری یا آسیبزا منجر شوند؛
۲. وضعیت کانالهای ممانعت از برخورد برای تماس نیروهای نظامی دو کشور جهت جلوگیری از خطاهای محاسباتی نظامی و دیپلماتیک؛
۳. تحلیلی درباره لزوم و منطق کانالهای ممانعت از برخورد دو و چندجانبه، از جمله ارزیابی تجربه اخیر ایالات متحده در چنین کانالهای تماس عدم برخوردی با ایران.
با این حال مشخص نیست که آیا کاخ سفید به برقراری چنین کانالهایی ملزم شده است یا نه.
در ماههای اخیر آمریکا همزمان با خروج از توافق هستهای با ایران، چند هزار نیروی نظامی تازه را هم به خلیج فارس اعزام کرده است. آمریکا همزمان در تلاش است تا ائتلافی دریایی را برای گشتزنی در خلیج فارس تشکیل دهد. این اقدام، با تلاش اروپا برای تشکیل یک ائتلاف دریایی مشابه اما جداگانه در خلیج فارس و تنگه هرمز همزمان شده است. ایران هشدار داده است که افزایش حضور نظامی در خلیج فارس، میتواند ریسک برخوردها در آبهای منطقه را افزایش دهد.
انتهای پیام/341