به گزارش گروه سایر رسانههای دفاعپرس، ترور سردار «قاسم سلیمانی»، فرمانده نیروی قدس، وابسته به سپاه پاسداران، تنها جزو برنامههای «دونالد ترامپ»، رئیس جمهوری آمریکا قرار نداشت، بلکه پیش از آن گزارشهای بسیاری به این نکته اشاره کرده بودند که سعودیها در چارچوب جنگ غیر علنی خود با جمهوری اسلامی مایل به پیاده سازی این گزینه بودند.
روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز» در ماه نوامبر ۲۰۱۸ میلادی، برای اولین بار طی مصاحبه با افرادی نزدیک به «محمد بن سلمان»، ولی عهد سعودی درباره نقشههایی برای ترور کسانی که آنها را «دشمنان عربستان» نامیده بود، پرده از این خواسته سعودیها برداشت.
همچنین، «محمد جواد ظریف»، وزیر خارجه در سخنانی به طور ضمنی به دست داشتن برخی کشورها در عملیات ترور اشاره میکند، اما نامی از آن کشورها نمیبرد، بلکه در لفافه از «دست داشتن برخی کشورهای کوچک منطقه» در این عملیات سخن میگوید.
با این حال اثبات دست داشتن رسمی عربستان و امارات در ترور سردار سلیمانی نیازمند مستندات بسیار و تحقیقات ویژه است. اما آمریکاییها به سرعت پس از انجام عملیات از بن سلمان، با بیان اینکه عربستان همواره از واشنگتن حمایت کرده و میزان تهدیدات خصمانه و مستمر ایجاد شده از جانب سپاه قدس را درک میکند، تشکر کردند.
پس از آن «مایک پمپئو»، وزیر خارجه آمریکا در تماسی تلفتی با بن سلمان درباره آنچه که آن را «تدابیر شدید دفاعی برای محافظت از شهروندان آمریکایی در خارج» نامیده بود، صحبت کرد. سخنانی که به طور ضمنی به هماهنگیهای بین آمریکا و عربستان پیش از ترور سردار سلیمانی اشاره میکند.
پس از مطرح شدن فرضیههایی مبنی بر دست داشتن عربستان در این عملیات، یک مقام سعودی در گفتوگو با خبرگزاری «فرانس پرس» تاکید کرد که واشنگتن، ریاض را در جریان نقشه ترور سردار سلیمانی نگذاشته و در ادامه خاطر نشان کرده بود که با توجه به تحولات سریعی که منطقه شاهد آن است، ریاض بیش از پیش بر خویشتنداری و عدم دست زدن به هر اقدامی که موجب تشدید تنش میشود، تاکید میکند.
شاید یکی از دلایل عدم ابراز خرسندی سعودیها از عملیات ترور سردار سلیمانی و سکوت رسانهای در قبال آن به سپتامبر گذشته باز میگردد که تاسیسات نفتی سعودیها در «بقیق» و «خریص» مورد حمله قرار گرفت و برای ۱۰ روز موجب توقف نیمی از تولید نفت عربستان شد. هجومی که سعودیها را از بیم تکرار آن وادار به گشودن دربهای تماس محرمانه برای گفتوگو با تهران کرد.
بعد از عملیات نیز یک منبع آگاه آمریکایی در گفتوگو با سی ان ان تصریح کرد که ایران از متحدان آمریکا در عراق و خاورمیانه انتقام میگیرد و عربستان در راس این متحدین قرار دارد که طی ماههای گذشته پذیرای هزاران نظامی آمریکایی بود.
تصویری از حمله به آرامکو
موضع رسمی عربستان و امارات
برخلاف معمول موضع رسمی عربستان سعودی و امارات متحده پس از ترور سردار سلیمانی و با وجود دشمنی شدید با ایران و تحریکات و فتنه انگیزیهای بی وقفه اشان علیه سردار سلیمانی، سکوت و حفظ آرامش بود. طوری که ریاض به بیانیهای اکتفا کرد که در آن اشاره شده بود، این عملیات نتیجه تشدید تتش و فعالیتهای تروریستی بود و خواستار خویشتن داری شده بود.
موضع امارات متحده هم به همان شکل خاکستری باقی ماند، به ویژه پس از آنکه ابوظبی موفق شده بود، در این اواخر کانالهایی ارتباطی با تهران ایجاد کند و همچون ریاض خواستار خویشتن داری شد.
شادمانی رسانههای سعودی و اماراتی
داخل هریک از کشورهای عربستان و امارات، موضع رسمی حکومت ها، موضع حاکم بر صحنه نبود، چراکه مطبوعات داخلی و پایگاههای اجتماعی از ترور سردار سلیمانی ابراز خرسندی و شادمانی بسیاری کردند. طوری که مطبوعات سعودی سردار سلیمانی را «تروریستی» توصیف کردند که «کشته شد و با کشته شدن وی، طرحهای تخریبی ایران نیز به پایان خط رسید».
نقشه پیشین عربستان سعودی
حادثه ترور سردار سلیمانی و در ادامه آن تماس آمریکاییها با سعودیها بار دیگر نگاهها را به گزارشی جلب کرد که نشریه نیویورک تایمز ماه نوامبر ۲۰۱۸ منتشر کرد و در آن از افرادی نام برده بود که با امارات نیز رابطه داشتند.
رایزنیهایی که نیویورک تایمز در آن مقطع زمانی از آن سخن گفته بود، در آمریکا با «جورج نادر»، مشاور، ولی عهد ابوظبی و تاجر آمریکایی لبنانی الاصل و «جویل زامیل»، صهیونیست دارای روابط بسیار نزدیک با دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی رژیم صهیونیستی انجام شده بود.
جورج نادر و بن سلمان
این نشریه آمریکایی در آن مقطع زمانی گفته بود که این رایزنیها و گفتوگوها قبل از یک سال از حادثه کشته شدن «جمال خاشقجی»، روزنامه نگار معترض عربستانی داخل ساختمان کنسولگری عربستان در شهر استانبول ترکیه (اکتبر ۲۰۱۸) انجام شده بود و در آن مقطع محمد بن سلمان، ولی عهد و وزیر دفاع عربستان بود.
نیویورک تایمز به نقل از منابعی که آنها را ناشناس مینامد و در این نشست محرمانه حضور داشتند، ادامه میدهد که مقامات بلند پایه دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی عربستان و شماری از افراد نزدیک به بن سلمان، موضوع امکان به خدمت گرفتن شرکتهای امنیتی خصوصی برای ترور دشمنان ایرانیِ عربستان سعودی را مورد بحث و مناقشه قرار دادند.
به گفته این منابع، حلقه کوچک پیرامون بن سلمان از لحظه به قدرت رسیدن وی، درباره نقشه ترور دشمنان ایرانی عربستان بحث و گفتوگو میکنند و در این خصوص دستور داشتند، عملیاتهای اطلاعاتی و تجسسی و فعالیتهای نظامی را با هدف تلاش برای تحکیم پایههای حاکمیت بن سلمان افزایش دهند.
ارتباط سردار سلیمانی با نقشه
سرلشکر «احمد عسیری»، نایب رئیس سازمان اطلاعات عربستان در ماه مارس ۲۰۱۷ نشستی در ریاض با «جورج نادر» و «جویل زامیل» داشت که در آن نشست نقشهها و برنامههای نابودی اقتصاد ایران با به خدمت گرفتن مزدوران و جاسوسان را مورد بررسی قرار دارد و تخمین زد که این عملیات نیازمند بودجهای دو میلیارد دلاری است.
ادامه این نشستها به آمریکا انتقال یافت و مشخصا با حضور «جورج نادر» و «جویل زامیل» که پیشتر و در سال ۲۰۱۶ طرح نابودی اقتصاد ایران را ارائه داده بودند، برگزار شدند. از آنجا که «جورج نادر» و «جویل زامیل» مطمئن نبودند که دونالد ترامپ پیروز انتخابات آمریکا باشد و «باراک اوباما»، رئیس جمهوری وقت آمریکا نیز نشان میداد، تمایلی به این امر ندارد، پیشنهاد انجام عملیات ترور سردار سلیمانی را به امارات و عربستان دادند که خود آنان ایده این عملیات را داده بودند.
این نشریه آمریکایی میافزاید:، اما از آنجا که «جورج نادر» و «جویل زامیل» مطمئن نبودند که عربستان توان چنین عملیاتی را داشته باشد، از سعودیها خواستند که مدتی تامل کنند، تا درباره این عملیات و همراهی و کمکشان به عربستان با وکلای خود رایزنی کنند. نتیجه رایزنی و مشورت آن شد که وکلای «جورج نادر» و «جویل زامیل» نیز با دادن هرگونه کمکی به سعودیها در این عملیات و همراهی با آنها مخالفت کردند و این باعث شد، تا به سعودیها بگویند، با آنها که در هیچ عملیات تروری شرکت نخواهند کرد.
اما «جورج نادر» سعودیها را به یک شرکت امنیتی معرفی کرد که دفتر آن در لندن بود و سابقه سازمان دهی و اداره نیروهای ویژه انگلیسی را در پرونده خود داشت و اینکه ممکن است، چنین طرحی را قبول کند، اما گفت که نمیداند، اسم شرکت چیست.
نیویورک تایمز به نقل از یکی از طرفداران نزدیک بن سلمان که از جزئیات قتل جمال خاشقجی آگاه بود، نقل میکند که توجه و تمایل ژنرال عسیری به ترورها موضوع اتفاقی و تصادفی نیست.
«جورج نادر» و رابطه با عربستان و امارات
اطلاعاتی که از پیشینه «جورج نادر» در اختیار است، تاکید میکند که وی متهم به خرید نفوذ برای بن زاید در مراکز تصمیم گیری آمریکاست.
او که به «مرد در سایه» و «جعبه سیاه» و «کارشناس سیاستهای خاورمیانه» معروف است، هم اکنون محکوم به حداقل ۱۵ سال و حداکثر ۴۰ سال حبس به اتهام کودک آزاری است. وی پیش از به قدرت رسیدن ترامپ در نشستهای مشاوران ارشد ترامپ و مسئولان منطقه خاورمیانه مشارکت داشت و بسیاری از رسانههای عربی و غیر عربی تصاویری از او در کنار بن سلمان منتشر و تصریح کرده اند که وی از افراد نزدیک به بن سلمان است.
این درحالی است که «جورج نادر» روابط بسیار مرموز و محرمانهای با لابی صهیونیستی در آمریکا و سازمان جاسوسی رژیم صهیونیستی (موساد) برقرار کرده است.
منبع: مشرق
انتهای پیام/ 900