به گزارش گروه بینالملل دفاعپرس، «طه الحاجی» وکیل و معارض عربستانی (مقیم در آلمان) در گفتوگویی به شرایط و اوضاع مردم شیعه منطقه الشرقیه و استانهای قطیف و احساء و نوع رفتار دولت سعودی در خصوص مسائل حقوق بشری پرداخت.
او که تحت تعقیب سازمانهای امنیتی سعودی قرار دارد به وبگاه مرآه الجزیره گفت که جنبش مردم قطیف و احساء به اعتراضاتی که به «بهار عربی» شهره یافت، به خصوص در بحرین تأثیر گذاشت و هر زمانی که آنها فرصتی برای اعتراض پیدا کنند؛ با جرأت و آشکارا صدایشان را بلند میکنند. الحاجی تأکید کرد که اعتراضات مردمی در این شهرها همه طبقات اجتماعی و گروههای سنی را با خود به همراه دارد.
طه الحاجی همچنین گفت که مردم قطیف و احساء که به طور عمده شیعه هستند، تحت فشارهای شدید و تبعیض قرار دارند؛ آنها هیچ زمانی نمیتوانند مناصب حساس را به دست آورند یا به مؤسسات و ادارات سطح بالا به خصوص مرکز امنیتی و دیپلماتیک راه پیدا کنند.
او افزود: در ابتدای اعتراضات دولتمردان سعودی با احتیاط بالایی برخورد میکردند تا مبادا گسترده شود اما پس از آن به سیاست «سرکوب وحشیانه» روی آوردند؛ به طوری که به گفته وی خانوادهای در قطیف و احساء یافت نمیشود که تجربه بازداشت، قتل یا تبعید نداشته باشد.
این معارض عربستانی در ادامه گفت که شرایط حاضر در قطیف اجازه بازگشت تجربه سال ۲۰۱۱ را نمیدهد و در این باره افزود: «سرکوب شدید هزینههای زیادی را بر روی دست اهالی گذاشته است و ضعف رسانههای داخلی، افزایش سرکوبها، اعتراف گیری تحت شکنجه و محاکمههای خارج از قانون که با حمایت و پشتیبانی آمریکا صورت میگیرد، اثر منفی بر روی مردم گذاشته و بسیاری از فعالان را به ترک کشور واداشته است.»
دیکتاتوری بن سلمان فراتر از گذشتگان
«طه الحاجی» در ادامه گفت: «دولت سعودی بر مبنای اتحاد تندروها شکل گرفته و طبیعت این حکومت تندروی است؛ امروزه کسی را داخل کشور نمیبینید که بتواند صدایش را بالا ببرد و صراحتا با آل سعود مخالفت کند. حتی بدتر از این کسی نمیتواند خواستار حقوق قانونی خود یا انجام اصلاحات شود. دولتمردان هیچ گونه صدای مخالفی را تحمل نمیکنند؛ این در سابق نیز وجود داشته اما حاکمان فعلی به رهبری محمد بن سلمان، دیکتاتور وحشیگرانه و بی سابقهای را آغاز کردهاند که تمامی خطوط قرمز اجتماعی، دینی، فرهنگی و سیاسی را زیر پا گذاشته است. این دکتاتوری تحمل شنیدن هیچ صدای مخالف یا دلسوزانه و بیطرف را نیز ندارد؛ حتی سکوت را نیز بر نمیتابد و صرفا به دنبال مدح و ثنا و چاپلوسی است و به هیچ فردی که تمامی مواضع او مطابق با حکومت نباشد، ترحمی صورت نمیگیرد. سالخوردگان و زنان و کودکان مراعات نمیشوند. محاکمهها و اعدامهای بی سابقه بیش از یک بار در سالهای گذشته رخ داده است.»
اتحاد معارضان
این وکیل عربستانی در ادامه گفت که در نتیجه این سیاستها، معارضان خارج نشین نیز به سمت اتحاد پیش رفتهاند. او گفت: «حاکمان از تندروی دینی به سمت تندروی سکولار پیش رفتهاند و در این میان ماهیت سرکوب نه تنها کاسته نشده، بلکه افزایش یافته است. بنابراین بسیاری از مردان و زنان خواستار پناهندگی در خارج از کشور شدهاند و هر کسی توانسته خارج شود، خارج شده و آن کسی هم که نتوانسته اکنون در زندان به سر میبرد.»
به گفته وی خروج مخالفان از کشور موجب تشکیل یک جامعه کوچک در خارج از عربستان آن هم از طیفهای فکری مختلف شده که انسجام بالایی دارند و همه آنها درباره موضوعات مختلف از جمله فساد و سرکوب و عدم سکوت در برابر اقدامات دولت سعودی به خصوص در رابطه با عادیسازی روابط با رژیم اسرائیل و مخالفت با جنگ یمن اتفاق نظر دارند.
او معارضان خارج نشین را انعکاس صدای مردم عربستان دانست که نمیتوانند افکار و عقاید خود را بیان کنند و گفت که مخالفان دولت سعودی پیش از این باید برای اثبات سخن خود به دنبال اسناد و مدارک میگشتند، اما اکنون اقدامات ضد حقوق بشری و سرکوبها کاملا آشکار و علنی شده است، به طوری که دولت سعودی از راهبرد حمله به دفاع و توجیه سیاستهای خود روی آورده است.
شکنجه و اقدامات ضد حقوق بشری در زندانها
طه الحاجی در بخش پایانی سخنان خود به رفتار با بازداشت شدگان و زندانیان پرداخت و گفت که تمامی آنها به صورت هدفمند شکنجه میشوند؛ به خصوص کسانی که فعالیتهای آگاهیبخشی و سیاسی و فعالیت حقوقی داشتند که با این قشر رفتاری بسیار شدیدتری صورت میگیرد. تجاوز و آزار جنسی فعالان زن و کودکان و کسانی که به اعدام محکوم شدهاند نیز وجود دارد و شکنجهها تا زمانی ادامه مییابد که فرد مجبور به امضای برگه اعترافات دروغین شود.
او در خصوص روند محاکمه و جلسات دادگاه نیز گفت که بر خلاف ادعای حاکمان مبنی بر مستقل بودن دستگاه قضایی، اما در حقیقت قاضی پیش از برگزاری جلسه محاکمه برگههای اعترافات را دریافت کرده و بر اساس همانها نیز حکم میکند و اجازه هیچ گونه دفاعیه و اثبات اینکه این اعترافات تحت شکنجه بیان شده را نیز نمیدهد و قاضی نیز تمامی درخواستهای وکلا برای ارائه ادله اتهام را رد میکند.
این وکیل عربستان در خاتمه تأکید کرد که محاکمههای دادگاههای سعودی غیر قانونی، سمبلیک و صرفا پوششی برای سرکوب است.
طی روزهای گذشته لیستی از بازداشت شدگان در زندانهای سعودی در آستانه اعدام منتشر شده است که نشان میدهد ۱۲ تن از آنها کودک هستند. منابع حقوق بشری اروپایی در همین زمینه گفتهاند که مراحل حکم برخی از این افراد تمام شده و تنها منتظر امضای پادشاه است.
«طه الحاجی» که این پرونده را نیز دنبال میکند درباره خطرناک بودن وضعیت هشدار داد و گفت که احکام تعدادی از آنها نهایی شده و این به معنای آن است که احتمال اعدام آنها در هر لحظه و بدون اطلاع به خانوادههایشان وجود دارد.
وی افزود، اعدامیها در مکانی دور از محل زندگی خانواده، بدون خواندن نماز بر جنازه و بدون اجازه آخرین دیدار خانواده با فرزند اعدامی خود به خاک سپرده میشوند و اصلا به احساسات خانوادههای آنها اهمیتی نمیدهند.
این وکیل عربستانی، وکالت برخی از ۳۷ اعدامی اردیبهشت ماه گذشته را بر عهده داشت و پس از آن مجبور به فرار از عربستان و عزیمت به آلمان شد. او اخیرا گفته است که سازمانهای امنیتی سعودی به دنبال ترور وی هستند.
انتهای پیام/ 113