سردار جلالی:

پدافند غیرعامل پشت هیچ مانعی نمی‌ایستد

رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور گفت: روحیه بسیجی یا تفکر بسیجی اشاره‌اش این است که باید خط‌شکن و بن‌بست شکن باشیم؛ یعنی پدافند غیرعامل پشت هیچ مانعی نمی‌ایستد.
کد خبر: ۳۹۵۲۸
تاریخ انتشار: ۰۶ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۴:۲۱ - 26January 2015

پدافند غیرعامل پشت هیچ مانعی نمی‌ایستد

به گزارش گروه دفاعی امنیتی دفاع پرس به نقل از پایگاه اطلاعرسانی پایداری ملی، سردار سرتیپ غلامرضا جلالی رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور در مراسم صبحگاه کارکنان این سازمان، اظهار داشت: خوشبختانه امسال دستاوردهای خوبی در رابطه با موضوع پدافند غیرعامل داشتهایم. در یازدهمین سال تاسیس سازمان پدافند غیرعامل اساسنامه ی سازمان را مقام معظم رهبری تصویب و ابلاغ فرمودند؛ اهمیت این موضوع در ظرفیتهایی است که برای سازمان ایجاد کرده است.

وی گفت: در برههای از تاریخ واقع شدهایم که با تحول تهدیدات همراه است، و این تحول موجب ضرورتیهایی میشود. ما نیز بهعنوان مدعی صیانت از انقلاب، حفاظت، پایداری و مصونسازی از آن، اگر نسبت به شرایط خود تهدیدات را نشناسیم، ممکن است دچار عقبماندگی بزرگ تاریخی شویم؛ چنانکه خیلی از جوامع و کشورها به اعتبار این که نتوانستهاند شرایط زمان خود را تشخیص دهند بهنوعی مدتها دچار عقبماندگی شدهاند.

* خنثیسازی و بی اثر کردن تهدید

رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور در ادامه تصریح کرد: در حوزههای پدافندی، یکی از موضوعات خنثیسازی و بی اثر کردن تهدید است؛ از این منظره که نگاه کنیم، سازمان پدافند غیرعامل در حدود عمر 11 ساله خود، نسبت به ضرورت و نیازی که نسبت به مسئله احساس شده، توانسته موفق عمل کند؛ چون خودمان در این فضا هستیم ممکن است که اهمیت مسئله را هر وقتی درک نکنیم، لذا در چنین شرایطی ابعاد مسئله را هم باید بشناسیم.

* شناسایی تهدیدات و طراحی مدلهای دفاعی

سردار جلالی یادآور شد: زمانی موضوع پدافند غیرعامل را شروع کردیم که در کشور حداکثر ادبیات موجود آن صرفا تجربهای که در حوزه ی پدافند غیرعامل وجود داشت، ادبیات جنگ جهانی دوم، یعنی برگرفته از تجربیات بعد از جنگ جهانی دوم و در واقع توسط نیروهای مسلح و عموماً ارتش تولید شده و در اختیار کشور و مردم قرار گرفته بود. با تحول تهدید مواجه و مجبور بودیم که در حوزههای جدید کار کنیم؛ لذا رویکردهای گذشته پاسخگو نبود، کار بسیار سختی در این مدت انجام گرفت؛ مرحله اول این بود که اول تهدیدات را شناسایی سپس مطابق تشخیص تهدیدات بتوانیم مدلهای دفاعی و پدافندی مورد نیاز را در کشور طراحی کرده، دنبال و اجرا کنیم.

وی ادامه داد: این کار سخت و زمانبر است؛ علیالقاعده کار مرکزی است که نظریهپردازی دفاعی انجام دهد. خوشبختانه سازمان پدافند غیرعامل موفق بوده و توانسته در مقابله با مجموعه ی تهدیدات، تحول و تهدیدات تغییر را شناخته و الگوهای مقابله با آن را طراحی کند، به نحوی که در بعضی از حوزهها نسبت به کشور با سرعت جلو رفته، در گزارشهایی که خدمت مقام معظم رهبری تقدیم شده، ایشان این نکته را تائید کرده و نسبت به این حوزه اظهار رضایت داشتهاند. ممکن است که شما که در متن سازمان هستید ابعاد مسئله را نبینید، ولی یقین بدانید که این سازمان با جمع حاضر و بحمدالله افراد بسیجی و خدومی که بیرون از این مجموعه تلاش کردهاند، توانسته دو گام اساسی را بردارد؛ اول شناخت تهدیدات جدید، و دوم اتحاد رویکردهای مقابله با آن.

* معماری مدلهای تخصصی پدافند و دفاع

رئیس سازمان پدافند غیرعامل گفت: مسئله بعدی طراحی و معماری مدلهای تخصصی پدافند و دفاع است، که در کشورهای دیگر ازجمله غرب و آمریکا در دانشکدهها و پژوهشکدهها انجام میگیرد؛ از این منظر یکی از کارها بالا بردن بار علم و پژوهش است؛ در واقع باید بتوانیم هم تشخیص تهدید بدهیم و هم مدل مقابله را طراحی و دنبال کنیم، که کاری بسیار سخت و پیچیده است؛ طراحی، پیادهسازی و نظریهپردازی در این زمینه کار مراکز دانشگاهی و نیروهای بسیار با تجربه و علمی است، و اینکه توانستهایم در مقطعی نظریهپردازیهای عمیق در حوزههای مختلف انجام دهیم موفقیت بزرگی است. برخی سازمانهای دیگر نسبت به ما در این موضوع عقب هستند.

* عملکرد سازمان پدافند غیرعامل در بعد ملی و داخلی


جلالی تصریح کرد: برخی از سازمانها ماموریت، ساختار، نظریههای دفاعی، ابعاد و اجزای سازمان و روابطشان با بیرون معلوم است و مشکلات ساختمانی، تجهیزاتی و نیروی انسانی و آموزشی یا ندارند، یا خیلی کم است؛ معماری ساختاری هم از گذشته تا به حال دارند؛ مشاهده میکنیم که نسبت به سازمان جوانی مانند سازمان پدافندغیرعامل موضوعش جدید، معماریاش باید انجام شود (چگونگی دفاع و نظریهپردازی باید در آن اتفاق بیافتد)، ساختارش را رشد داده، تولید و ارتقاء دهد؛ لذا نسبت به حوزههایی که ساختار ثابت و مصوب دارند کار سختی است و مشکلات ساختمان، نیروی انسانی، تجهیزات و امثال آن تفاوت دارد، وقتی مقایسه میکنیم به نظر میرسد که عملکرد ما نسبتا خوب بوده و در کشور توانسته خودش را نشان دهد. این از بعد ملی و داخلی است.

رئیس سازمان پدافند غیرعامل یادآور شد: حدود 11 سال پیش که ماموریت را شروع کردیم در کشور 90 درصد مسئولین اعم از اجرایی و نظامی تفسیر و برداشت درستی از پدافند غیرعامل نداشتند، و در واقع یک غربت یا جهل نسبی به مسئله مشهود بود. خوشبختانه امروز آن شرایط وجود ندارد، و شرایط نسبت به آن زمان خیلی خوب شده است.

وی اظهار داشت: مسئله بُعد، بُعد بینالمللی است، در خیلی از حوزهها پیشرفت چشمگیری داشته و توانستهایم در حوزههای جدید ادبیات علمی جدید را تولید کنیم؛ گرچه نیاز دارد که عمیقتر به مسئله توجه شود، و شاید عمق موجود کفایت لازمه را نداشته باشد و احتیاج به کار علمی و دقیق دارد.

جلالی گفت: در این مدت حدود 10 حوزه تهدید را کارشناسی کرده و توانستهایم حوزههای علمی را به باور رسانده، نتیجه گرفته، به اجماع و اقناع علمی برسیم و این نشاندهنده این است که در بُعد خلق ماموریت، پایش تهدید، طراحی نظریه دفاعی، عمقبخشی، و در حوزههای علمی و دانشی پیادهسازی کرده و به دستگاهها برای اجرا ابلاغ کنیم؛ بهعنوان مثال در حوزههای پدافند سایبری و پدافند زیستی.

رئیس سازمان پدافند غیرعامل عنوان کرد: اکثر سازمانهای اطلاعاتی و دفاعی کشورهای رقیب فعالیتها، اقدامات و برنامه های این سازمان را رصد میکنند، این نشان میدهد که در دنیا عقب نیستیم و حرفهای تازهای داریم؛ نهتنها عقب نیستیم، بلکه ایدههای جدید نیز داریم، و مورد توجه جامعه و مخاطب در دنیا قرار گرفتهایم؛ ازجمله در خصوص پدافند سایبری اظهارنظرها، صحبتها و مصاحبههایی که از طریق سازمان پخش میشود معمولاً در اکثر نشریات علمی دنیا منعکس و دنبال میشود؛ این تلاشها داخل مجموعه است.

وی گفت: نکته دیگر نوع مأموریت سازمان پدافند غیرعامل است، این سازمان نه نیروی نظامی ست و نه دستگاه اجرایی. مثلا نیروی هوایی یا دریایی واحد، تیپ و لشگر دارند و گروه های تخصصی و نیروهایی ازجمله؛ افسر، کادر و وظیفه و تابع ساختار. این مدل کار کردن نسبت به نوع کار سازمان راحت تر است، افرادی آموزش دیده نظام و نظام دیده بر اساس یک الگو رفتاری را انجام می دهند و سلسله مراتب تبعیت در این زمینه وجود دارد. اما در سازمان پدافند غیر عامل مأموریت ها راهبردی جهت کل کشور است،که از جهت کار سخت می شود.

وی ادامه داد: سازمان پدافند غیر عامل با شناخت موضوع ، یک سازمان منحصر به فرد است به لحاظ نوع مأموریت، نوع ساختار، مدل کارکرد و هم بدلیل کاردر بخش کشوری و لشکری. سازمانی دیگر در کشور نیست که این چنین ویژگی های را داشته باشد لذا نشان می هد موضوع مهمی است و باید حداقل خودمان را شناخته و با جای دیگر اشتباه نگیریم. این الزامات و این شرایط ویژگی های خاصی به سازمان پدافند غیرعامل می دهد.

جلالی گفت: مجموعه نیروهای سازمان پدافند غیرعامل و شبکه ای که بیرون از سازمان، پشتیبانی و تولید فکر می کنند، هستند، نسبت به عملکرد ساختارهای دیگری که خیلی جمع و جور با مأموریت های کمتر و بدنه بزرگ تر دارند، کارآیی و مدل کارکردش بهتر است، و لذا باید به این مسئله توجه داشت که ساختاربزرگ خطرناک و آسیب پذیری تولید می کند. چابکی و جمع و جور بودن باعث تحرک و حرکت بهتر می شود، خوشبختانه بعد از مدت ها توانستیم اساسنامه را مصوب داشته باشیم. این اساسنامه یعنی نهادینه شدن و رسمی کردن همه این مباحثی که از ابتدا تا کنون در این 11 سال انجام شده است.

* ظرفیتهای موجود در اساسنامه سازمان پدافند غیرعامل

وی گفت: ظرفیت های بسیار خوبی در اساسنامه وجود دارد و می تواند یک موفقیت بسیار بالا تلقی شود، به این دلیل که تمام بحثها نه از جایی پیادهسازی و نه رونوشتبرداری شده، بلکه تجربه، تلاش و اقداماتی که در این مدت اتفاق افتاده، جمع شده و مفهومش این چند صفحه ی اساسنامه است و از این نظر میتواند ارزشمند باشد.

رئیس سازمان پدافند غیر عامل کشورگفت:باید به اساسنامه سازمان پدافند غیر عامل در حد قانون اساسی پدافند غیر عامل توجه شود ،لذا این اساسنامه رسالت ها ، انتظارات و مأموریت های بسیار سنگینی بر روی دوش ما گذاشته است.

جلالی گفت: وقتی گفته می شود مصون سازی کشور در برابر تهدیدات ، مأموریت تمام سازمان های دفاعی، امنیتی کشور در همین یک جمله خلاصه می شود، ما بخش زیادی از این مفاهیم را در کشور تولید ، اجرا و به باور رساندیم. خوشبختانه سطح کار بالا رفته و می توانیم در اکثر حوزه ها بازدارندگی را تولید و جلو ببریم ،در حوزه های مختلف کارهای خوبی انجام شده و نتایج ارزشمندی در کشور داشته و توانسته کشور را به سطوح خوبی از ایمنی و امنیت در برابر تهدیدات برساند.

* واقعیتبخشی به دیدگاههای مقام معظم رهبری

وی در خصوص واقعیت بخشی به مباحثی که مقام معظم رهبری ازجمله مدیریت جهادی فرمودند،گفت: باید تلاش کنید که از این حرکت خسته نشوید. حوزه ی پدافند غیر عامل حوزه ی سختی است و نباید خسته شوید. اگر در مجموعه ای کار می کردید که مأموریت آن همسو با مأموریت های دولت یا نیروهای مسلح بود، کار سخت نبود. یکسری از مأموریت های سازمان در راستا و بعضا در مقابل اقدامات دستگاه های اجرایی است. یعنی کارهایی انجام می گیرد و ما می خواهیم آن کار را اصلاح و تکمیل کنیم؛ لذا بهصورت طبیعی مقاومت وجود دارد. بنا به توصیه حضرت آقا اولین نکته این است که خستگیناپذیری در مجموعه وجود داشته باشد. باید با روحیه ی مداوم و خستگیناپذیر تلاش کرده و مأموریت را دنبال کرده و پیش ببریم.

*دنبال کردن موضوع پدافند غیر عامل در 4 دولت

جلالی گفت: در این 11 سال حدود 4 دولت عوض شده، یک موضوع را منظم دنبال کرده ایم که اثربخش بوده است. مأموریت سازمان ، مأموریت سختی است و ویژگی آن این است که به طور خواه ناخواه به صورت عمومی خلاف جهت است و این روش به نوعی خودش خستگی تولید می کند و لذا باید آمادگی داشته باشیم تا خستگی را از تن بیرون کنیم.

* پدافند غیرعامل پشت هیچ مانعی نمیایستد

جلالی دومین نکته از مدیریت جهادی را، حفظ روحیه انقلابی دانسته و گفت:. روحیه بسیجی یا تفکر بسیجی اشاره اش این است که باید خط شکن و بن بست شکن باشیم، یعنی پدافند غیرعامل پشت هیچ مانعی نمی ایستد. منظور از مانع ، مباحث قانون و امثال آن نیست، موانع اجرایی که معمولا بوجود می آید ، نباید پشت هیچ کدام از اینها گیر کرده و باید از آن عبور کرد. زیرا مقام معظم رهبری می فرمایند ؛ پدافند غیرعامل یک مسأله مستمر و همیشگی است و مقطعی نیست، این کار دائم و همیشگی باید یک نگاه بن بست شکن داشته داشته باشد.

* تهدیدات علمی و دانش بنیان

وی گفت: نکته بعدی این است که تهدیدات علمی و دانشبنیان است، رویکرد علمی و تلاش علمی نسبت به پدیده هایی که با آن مواجه هستیم را حفظ کنیم، طبیعتا در این رویکرد علمی در بسیاری ازموارد باید روی لبههای دانش و علم حرکت کرد، گرچه در این زمینهها دانشی وجود ندارد، ولی در حال تلاش و تولید هستیم بر اساس این تولید دانش حر کت می کنیم،این از یک جهت طراوت علمی به سازمان می دهد، (مراکز علمی، پژوهشی و اساتید در این زمینه ارتباطات خوبی با سازمان دارند) و از جهت دیگر اینکه باید مدل های قدیمی تر را کنار گذاشت، وقتی تهدید تغییر می کند روال مقابله با تهدید گذشته برای تهدیدهای جدید مناسب نیست، لذا باید روش ها، رویکردها و رویه های جدید را خلق کردو این بنبست شکنی است.

رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور گفت: باید روحیات انقلابی باشد، می خواهیم از سرمایه های کشور حفاظت کنیم وقتی چنین مأموریت سنگینی بر عهده ما قرار می گیرد، طبیعتا روحیه های سنتی و اداری جواب نمی دهد، دفاع و پاسداری از انقلاب روحیه انقلابی می خواهد، لذا دوستان باید این روحیه را کاملا حفظ کنند، در روحیه انقلابی دنبال این هستیم که به نوعی سازمان جوان شود. بین پختگی و نیروی جوانی یک تعادل دو طرفه می خواهیم که پختگی و خبرگی و متانت را در نیروهای با تجربه و قدیمی تر و انگیزه، سرعت ، تلاش و سایر مولفه های انقلابی گری ، دانش پژوهی و روحیه پژوهش گری را در نیروهای جوان ببینیم و به جلو برویم. روحیه انقلابی یعنی فرد بتواند روی پای خودش بایستد و خود را حفظ کند، اگر کسی نتواند خود را حفظ کند نمی تواند حافظ دیگران باشد.

وی گفت: امیدوارم که انشاءالله در ابتدا، دوستان درک مناسبی نسبت به جایگاه سازمان پدافند غیرعامل در دنیا ، منطقه و در کشور داشته باشند و دو م اینکه ببینند برای پاسداری از انقلاب، حفاظت و مصونیت بخشی به کشور در این حوزه چه کارهایی باید انجام شود و خود را با این نیازها تنظیم و آماده سازی کرده تا بتوانند به این نیازها پاسخ دهند.

* نگاه مثبتی رهبری به سازمان پدافند غیرعامل

جلالی در خاتمه ضمن تشکراز زحمات و تلاش های کارکنان گفت: موفقیت های سازمان و اعتماد رهبری و ستاد کل به سازمان و تصویب اساسنامه توسط مقام معظم رهبری نگاه مثبتی که نسبت به پدافند غیر عامل و مأموریتهای آن در کشور بهوجود آمده، نتیجه و مرهون تلاش های همه شما است و در واقع این کارنامه شماست. شما باید به این کارنامه افتخار کنید. من این کسب اعتبار اجتماعی و ملی را به همه دوستان تبریک میگویم، انشاءالله که بتوانیم حافظ این اعتبار اجتماعی باشیم.

انتهای پیام/

نظر شما
پربیننده ها