حس بویایی بیماران کرونایی چگونه باز می‌گردد؟

در بحبوحه پیک اپیدمی کرونا بود که برخی از متخصصان گوش و حلق و بینی شروع به انتشار ویدئو‌هایی از اظهارات بیماران شان کردند. برخی از آن‌ها که علائمی مشابه به آنفولانزا داشتند از کاهش ویا فقدان حس بویایی می‌گفتند. کمتر از یک هفته بعد با بیشتر شدن این نوع گزارش‌ها از سوی بیماران این علامت نیز به مجموعه نشانه‌های ابتلا به کووید ۱۹ اضافه شد.
کد خبر: ۳۹۶۶۱۵
تاریخ انتشار: ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۱:۱۶ - 14May 2020

حس بویایی بیماران کرونایی چگونه باز می‌گردد؟به گزارش گروه سایر رسانه‌های دفاع‌پرس، فقدان حس بویایی پس از بهبود بیماری کرونا تا چه مدت به طول می‌انجامد؟ آیا راهکاری برای تسریع روند بازگشت حس بویایی از دست رفته در این بیماران وجود دارد؟ این‌ها سوالاتی است که برخی از بیماران مبتلا به کرونا و خانواده‌های آنان نگران آن هستند.

کاهش حس بویایی در مبتلایان به کووید ۱۹ بنا بر شدت و ضعف میزان عفونت متفاوت گزارش شده است. با این حال با توجه به اظهارات بیماران بهبود یافته و پزشکان متخصص عفونی فقدان حس بویایی در این افراد حتی پس از حذف شدن علائم اصلی بیماری این روز‌ها تبدیل به یک دغدغه شده است. در این گزارش دلایل از بین رفتن حس بویایی و راهکار‌هایی برای بهبود و تقویت آن در این نوع بیماران را مرور کرده‌ایم.

متهم ردیف اول: التهاب عصب بویایی

پیش از هر چیز باید بدانیم که از بین رفتن یا کاهش حس بویایی تنها در بیماری کووید ۱۹ بروز پیدا نمی‌کند. ابتلا به آلرژی تنفسی، سینوزیت، آنفولانزا، سرماخوردگی حاد و طولانی مدت و همچین برخی از بیماری‌های عفونی و تب دار دیگر می‌تواند مدتی شما را از داشتن این حس محروم کند. در برخی از موارد ناپدید شدن حس بویایی همزمان با اختلال در حس چشایی از سوی این بیماران گزارش می‌شود. متخصصان التهاب عصب بویایی در اثر عفونت‌های حاد ویروسی را دلیل اصلی این اختلال معرفی می‌کنند.

این مشکل گذرا است، پس صبور باشید

کووید ۱۹ یک کرونا ویروس جدید با مکانیزم رفتاری و تاثیری متفاوت از سایر کرونا ویروس هاست. در مقابل تنفس دردناک، تب بالا و سرفه‌های خشک از دست رفتن حس بویایی کمتر از نشانه‌های دیگر ابتلا به این بیماری مورد توجه قرار گرفت. اما حالا با بهبود تعداد زیادی از بیماران، ماندگاری این علامت باعث مراجعه این بیماران و خانواده‌های شان به پزشکان متخصص عفونی و گوش و حلق و بینی شده است.

با وجود این که هنوز به طور صد در صد از شناخت همه مکانیزم‌های کووید ۱۹ و پیامد‌های آن ادعایی از سوی جامعه پزشکی نیست؛ اما تجربه‌های مشابه نشان می‌دهد که این اختلال کوتاه مدت است و نهایتا بعد از چهار تا ۱۲ هفته از زمان بهبود نشانه‌های بیماری حس بویایی‌تان برمیگردد. پس صبور باشید و با بکارگیری برخی اقدامات درمانی و تقویتی روند و مدت زمان بازگشت این حس را کاهش دهید.

شستشوی بینی با سرم ولرم

بسیاری از پزشکان از این روش به عنوان یکی از راه‌های موثر در پیشگیری از بیماری‌های عفونی یاد می‌کنند. لازم است برای مدت دو تا چهار هفته روزانه دو تا سه بار بینی تان را با سرم شستشوی ولرم بشویید. با بکارگیری این روش به کاهش التهابات و آثار عفونت در مجرای تنفسی کمک زیادی می‌شود.

از اسپری‌های درمانی کمک بگیرید

استفاده از اسپری‌های فلوتیکازون، بکلومتازون، مومتازون و بودزوناید در کاهش عفونت‌های تنفسی، پاکسازی مجرای آن و بازگشت سریع‌تر حس بویایی موثر است. با مشورت پزشک‌تان می‌توانید یکی از این اسپری‌ها را ۲ بار در طول روز استفاده کنید. میزان استفاده معمولا یکم تا دو پاف در هر مجرای بینی است.

از مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک‌ها پرهیز کنید

بعد از کاهش عفونت‌ها و از بین رفتن علائم اولیه بیماری به احتمال خیلی زیاد پزشک‌تان دستور قطع آنتی بیوتیک را می‌دهد. استفاده از این دارو‌ها و کپسول‌هایی که برای درمان کرونا تجویز شده اند تاثیری در بازگشت حس بویایی ندارد. پس صرفا به دلیل این علامت استفاده بی رویه این دارو‌ها را ادامه ندهید. همچنین مصرف قرص‌های ویتامین نیز در بهبود این نشانه تاثیری نشان نداده اند. پس نمی‌توانید روی آن‌ها حساب کنید.

فقط تا چهار روز مجاز به مصرف ضد احتقان‌ها هستید

متخصص‌ها می‌گویند مصرف قطره‌هایی مانند فنیل آفرین، نفازولین و شربت پسودوافدرین ممکن است در ابتدای زمان مصرف در کاهش گرفتگی بینی موثر باشد، اما اگر زمان استفاده از آن‌ها بیش از چهار روز شود احتمال وابستگی به این دارو‌ها در شما تشدید خواهد شد. بهتر است سراغ آن‌ها نروید و اگر برای رفع گرفتگی مجرای بینی از آن‌ها استفاده می‌کنید حواس‌تان باشد که این مدت زمان مصرف آن‌ها بیش از چهار روز طول نکشد.

به روش‌های توانبخشی بویایی اعتماد کنید

ممکن است فقدان حس بویایی‌تان بیش از دو هفته تداوم پیدا کند. در این صورت استفاده مداوم از دارو‌ها و اسپری‌ها ممکن است موجب ایجاد آلرژی‌های دیگر در شما شود. به خاطر داشته باشید که هنوز سیستم ایمنی شما دچار ضعف است و روش‌های درمانی که به کار می‌گیرید باید کمترین عوارض ممکن را در بر داشته باشند. رایحه درمانی یا توانبخشی بویایی یک روش حمایتی و کمک کننده در درمان بیماری هیپوسمی (کاهش بویایی) و آنوسمی (فقدان بویایی) به حساب می‌آید. در این روش بیمار به مدت چند هفته در معرض موادی با بو‌های خاص و ماندگار قرار می‌گیرد. طبق مطالعات بین المللی این روش در درمان اختلالات حس بویایی ناشی از بیماری‌های عفونی موثر عنوان شده و در برخی از روش‌های درمانی بالینی نیز به کار گرفته شده است.

استشمام چهار عصاره از چهار رایحه موثر

روش توانبخشی بویایی از چهار گروه عصاره مدد می‌گیرد. برای درمان هر بیمار تنها از یک گروه از این عصاره‌ها استفاده می‌شود. روش درمان به این صورت است که از هر گروه یک عصاره را انتخاب می‌کنید. عصاره رز، لیمو، آویشن یا اکالیپتوس انتخاب و هر عصاره دو بار در روز (صبح و عصر) به مدت ۱۰ ثانیه توسط بیمار استشمام می‌شود.

بین استشمام هر عصاره ۱۰ ثانیه فاصله داده می‌شود. بهتر است این عصاره با غلظت بالا در دسترس بیمار قرار بگیرند. گاهی ممکن است طول درمان بین ۴ تا ۱۲ هفته زمان ببرد. استشمام مرتب این عصاره‌ها می‌تواند در درمان اختلال‌های بویایی موثر باشد. این عصاره‌ها جایگزین هم دارند. به جای رز از نسترن، بابونه، بهارنارنج، نرگس، یاس و سنبل می‌توانید استفاده کنید. جایگزین‌های لیمو در این روش درمانی پرتقال و نارنگی هستند. به جای آویشن می‌توانید از میخک، دارچین، هل، وانیل و گلپر استفاده کنید. اگر اکالیپتوس در دسترس نداشتید به جای آن می‌توانید روی کارکرد موثر عصاره گیاه نعناع، سرکه، سیر و منتول حساب کنید.

دوری از استرس کارساز است

داشتن اضطراب و نگرانی به شدت گرفتن بیماری‌ها دامن می‌زند، اما بهتر است بدانید در درمان بیماری‌ها هیپوسمی و آنوسمی دوری از استرس به عنوان نوع موثری از خود درمانی معرفی می‌شود. هر چه میزان استراحت و دوری از استرس در شما بیشتر باشد نتیجه گرفتن ازاین روش‌های درمانی زودتر اتفاق می‌افتد. پس بیشتر استراحت کنید و با افکار مثبت به نتیجه این راهکار‌ها برای بازگشت حس بویاییتان خوشبین باشید.

منبع: فارس

انتهای پیام/ 900

نظر شما
پربیننده ها