گروه بینالملل دفاعپرس: آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش ماه پیش، ضمن اذعان به اینکه در حال انجام بازرسیهای بیسابقه از تأسیسات هستهای اعلامشده ایران است، اعلام کرد که خواستار بازرسی از اماکنی است که ممکن است در آنها در اوایل سال ۲۰۰۰ پژوهشهایی در مقیاس کوچک بر روی مواد هستهای انجام شده است.
تروئیکای اروپایی (سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان) در راستای ادعای آژانس بینالمللی انرژی اتمی طی نشست شورای حکام، با استناد به گزارش ادعایی آژانس مبنی بر اجازه ندادن جمهوری اسلامی ایران برای دسترسی به چهار مکان، پیشنویش قطعنامهای را تنظیم کردند که ایران را به اجازه دادن برای همکاری کامل با آژانس بینالمللی انرژی اتمی ملزم میکند.
سرانجام سهشنبه ۲۷ خرداد ماه سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان بیانیهای با موضوع ادعایی «راستیآزمایی و نظارتِ ایران در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی» منتشر کردند و ادعا کردند که اقدام آنها در کلیدزدن ساز و کار موسوم به «مکانیسم حل اختلاف» در برجام از سر حسن نیت بوده است.
نکته جالب در بیانیه انگلیس، فرانسه و آلمان این بود که در حالیکه آنها بهعنوان سه کشور عضو برجام، به وظایف خود در این توافق عمل نکردهاند، جمهوری اسلامی ایران را به نقض برجام متهم کردند.
پس از این بیانیه بود که جمعه (۳۰ خرداد) شورای حکام آژانس انرژی اتمی، قطعنامه پیشنهادی تروئیکای اروپایی علیه جمهوری اسلامی ایران را با ۲۵ رأی موافق، دو رأی مخالف و هفت رأی ممتنع تصویب کرد؛ در این قطعنامه از ایران خواسته شده است به تعهدات خود در چارچوب ان. پی. تی و پروتکل الحاقی کاملا پایبند باشد.
بلافاصله پس از تصویب این قطعنامه، دشمنان نظام نتوانستند خوشحالی خود را پنهان کنند؛ «بنی گانتز» وزیر جنگ رژیم صهیونیستی در توییترش، از تصمیم آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره بازرسی برخی مکانها در ایران استقبال کرد و نوشت که جامعه بینالملل با پافشاری بر سیاست نظارت موثر، اقدامی بسیار خوب انجام داده است.
«برایان هوک» نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران ضمن ابراز خرسندی از قطعنامه شورای حکام علیه ایران و با متهم کردن ایران به عدم شفافیت در زمینه فعالیتهای هستهای، مدعی شد که در صورتیکه ایران در مقابل آژانس سنگاندازی کند، انزوای خود را بیشتر خواهد کرد.
همچنین «خالد بن سلطان» سفیر عربستان سعودی و نماینده این کشور در آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز از ادعاهای اخیر آژانس علیه ایران اعلام حمایت کرد.
پس از این اتفاقات بود که «کاظم غریبآبادی» نماینده ایران در آژانس انرژی اتمی گفت که باید به این نکته مهم اشاره کنم که ما وضعیت موجود را دامی آمریکایی- اسرائیلی نیز تلقی میکنیم که ظرف دو سال گذشته نهتنها از هیچ تلاشی برای ویرانی برجام فرو گذار نکردند، بلکه از انواع فشارها بر آژانس، از جمله با ارائه ادعاهای واهی و بی اساس، استفاده کردند تا مسیر صحیح همکاریها را منحرف کنند.
وی تاکید کرد که قطعنامههای شورای حکام فاقد جنبه الزامآوری از منظر حقوق بینالملل هستند یعنی برای کشورها لازم الاجرا نیستند.
همچنین «سیدعباس موسوی» سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد که این سه دولت که در اجرای تعهدات برجامی خود کاملا عاجز ماندهاند؛ با این اقدام قصد فرار به جلو و گریز از مسئولیتهای برجامی خود در قبال ایران دارند.
نکته مهم در اتفاق اخیر این است که مواضع جدید آژانس بینالمللی انرژی اتمی درحالی مطرح میشود که این سازمان از زمان امضای برجام دهها بار اجرای تعهدات ایران در چارچوب برجام را تایید کرده است و رویکرد آژانس با روی کار آمدن مدیرکل جدید آژانس پس از درگذشت «یوکیا آمانو» مدیرکل سابق این سازمان، تحت تاثیر القائات آمریکا و برخی از کشورهای اروپایی تغییر یافته است.
در پایان با توجه به اهداف تروئیکای اروپایی و اظهارات مقامات جمهوری اسلامی و خوشحالی دشمنان برجام، باید گفت که تلاش انگلیس، فرانسه و آلمان بهعنوان فراری رو به جلو در راستای شانه خالی کردن از مسئولیتهای برجامیشان است و این تلاش آژانس بهعنوان تکمیلکننده پازل دشمنان برجام سرانجامی نخواهد داشت، زیرا قطعنامههای شورای حکام برای کشورها لازمالاجرا نخواهد بود.
انتهای پیام/ ۴۲۱