محقق و پژوهشگر در رابطه با تربیت کودکان:

خانواده اولین رکن در تربیت فرزند است / جوانان حاضر در جنگ نتیجه تربیت صحیح بودند

مریم محمودی گفت: در زمان جنگ بچه ها معقتد بودند که حضور در جبهه وجود آنها را از ناخالصی ها پاک خواهد کرد و این باید به نسل کودک و نوجوان امروز ما منتقل شود.
کد خبر: ۴۰۴۱
تاریخ انتشار: ۱۸ مهر ۱۳۹۲ - ۱۰:۵۱ - 10October 2013

خانواده اولین رکن در تربیت فرزند است / جوانان حاضر در جنگ نتیجه تربیت صحیح بودند

خبرگزاری دفاع مقدس: خانواده در فرهنگ اسلامی مهم ترین نهاد اجتماعی است که مسئولیت سنگینی چون تریت فرزندان را به دوش می کشند.

در تربیت فرزندان، ارزش های اخلاقی، باورهای دینی وهنجارهای اجتماعی تاثیر بسزایی داشته وازنسلی به نسل دیگرمنتقل می شود.

اینچنین است که اسلام برای ایجاد وحفظ خانوادهای سالم وبه دنبال آن جامعه ای سلامت برنامه ریزی های بسیاری دارد. درهمین رابطه امام صادق(ع) می فرمایند: کودک 7 سال بازی می کند، 7 سال خواندن و نوشتن می آموزد و هفت سال حلال و حرام را یاد می گیرد.

این درحالی است که غرب نگاهی منفی به کودک دارد. از آن جایی که از میان تغییرات صورت گرفته، مشاهده می شود در چند دهه اخیر بنیان خانواده در غرب به سردی و فروپاشی گرایش پیدا کرده است تا جایی که می توان گفت، اخیراً تمایل به تنها زیستن و یا زندگی بدون فرزند نیز در این خانواده ها رواج یافته است، چرا که تربیت فرزند مسئولیت فراوانی را بر دوش فرد می گذارد.

بزهکاری های اجتماعی، مصرف مواد الکلی و مخدر و... نیز به خوبی نشان دهنده رها شدن فرزندان در جامعه ای است که جنایت و فساد در آن بیداد می کند.

اما اسلام، فرزندان را از ارکان مهم خانواده می داند و در روایات از فرزندان با تعابیری چون میوه دل، مایهی ثواب و پاداش اخروی یاد می کند.

مریم محمودی، محقق و پژوهشگر در رابطه با تربیت صحیح کودکان در گفت و گو با خبر گزاری دفاع مقدس اظهار کرد: بعضی از خانواده ها با رعایت حد و مرزها، کودک خود را در هفت سالگی وارد اجتماع می کنند که در این صورت کودک دچار از هم گسیختگی می شود. علت آن نیز آگاهی ندادن به کودک در خانواده است که بدین صورت در اجتماعی رها می شودکه در آن بسیاری از مسائل رعایت نمی شود.

وی با بیان اینکه تک تک ما در ساخت جامعه دخیل هستیم، گفت: اگر خانواده محیطی سالم باشد، به دنبال آن نیز جامعه ای سلامت خواهیم داشت.

محمودی با بیان اینکه تهاجم فرهنگی در کشور ما بسیار است، تصریح کرد: خانواده ها باید کودکان خود را در محیط خانه ایمن کرده و طوری پرورش دهند که وقتی در سن هفت سالگی وارد اجتماع شد، دچار تضاد نشود.  گاهاً ما شاهد خانواده هایی متدین در خارج از کشور ودر فرهنگ غرب هستیم که فرزندانی با اصالت  و پایبند به اصول تربیت می کنند و علت را باید در آگاه بودن خانواده ها به موضوعات موجود در جامعه جست و جو کرد.

این پژوهشگر وجود اعتماد به نفس کاذب را در کودکان و نوجوانان را یکی از علت های رفتار نادرست در جامعه عنوان کرد و افزود: این گونه افراد در خانواده هایی پرورش می یابند که در محیط و در کودکی بسیار به آنها میدان داده شده است که توانایی جسارت در جامعه را پیدا می کنند. در حالی که باید به اندازهای به خواسته های کودکان  بها داد که بتوان در بزرگسالی آنها را کنترل کرد.

محمودی با اشاره به نقش ابزارهای فرهنگی در پرورش کودکان گفت: کودکان امروز نیاز به شادی دارند، اما نباید در ایجاد آن افراط کرد. خانواده ها می توانند از همان ابتدا، نوزاد را با نوا و صوت قرآن آشنا کنند که به دنبال آن آرامش حاصله در کودک در طول زمان مشخص خواهد شد.

وی با بیان اینکه قبل از ابزارهای فرهنگی، خانواده ها نقش تعیین کننده ای در پرورش کودک دارند، اذعان داشت: خانواده ها در پرورش کودک که نسل آینده جامعه است موثر هستند. در گذشته چنین ابزارها و هجمه های فرهنگی وجود نداشت و آنها به دور از هرگونه مانعی، با نیتی خالص به تعلیم و تربیت فرزندان خود می پرداختند و اعتقادات خالص خود را به آنها منتقل می کردند.

محمودی ضمن اشاره به تربیت صحیح از سوی خانواده ها، بیان داشت: فرزندان جنگ و جهاد در محیطی سرشار از معنویت رشد یافتند و نیت خالص از سوی خانواده ها به آنها تزریق شد که ما تا کنون هم آثار این نوع تربیت را در جامعه می بینیم.

وی ادامه داد: با توجه به شکل گیری شخصیت در دوران کودکی، باید از رسانه ها فیلم هایی متناسب با فرهنگ پخش شود که متاسفنه ما در برنامه های کارتونی و تلویزیونی شخصیت پردازی نکرده ایم. اما در تبلیغ کارتون های غرب در رسانه ها تلاش می شود، در حالی که فرهنگ ما دارای شخصیت هایی چون رستم، سهراب، شهدایی چون همت، باکری و... داریم.

این پژوهشگر و محقق با مقایسه تربیت کودک از نگاه اسلام و غرب افزود: اسلام به ابدیت کودکان امروز نگاه می کند که باید طوری پرورش یابند که درنهایت این انسان از فرش به عرش رسد. در حالی که غرب به کودک به عنوان یک ابزار جمعیتی نگاه می کند.

محمودی با بیان اینکه جنگ به خاطر وجود بچه ها ماندنی شد، گفت: در زمان جنگ بچه ها معقتد بودند که حضور در جبهه وجود آنها را از ناخالصی ها پاک خواهد کرد و این باید به نسل کودک و نوجوان امروز ما منتقل شود.

وی افزود: باید نیت های این گونه بچه ها در جامعه بازگو شود. آنها شاید توانایی انجام کاری را در جبهه نداشتند، اما نیت های پاک و خالصی داشتند که نتیجه تربیت صحیح و مبتنی بر دین الهی است.

محمودی با اشاره به حضور جوانان در جنگ، تصریح کرد: جوانان گذشته که نتیجه تربیتی صحیح بودند با غیرت دینی در جبهه ها حضور یافتند که متاسفانه امروز این موضوع در بین جوانان کمرنگ شده است و علت آن را باید در تعهدات خانواده ها و جامعه دنبال کرد.

وی در پایان با اشاره به  حضور افراد مسن در جنگ گفت: شاید آنها توانایی جنگیدن نداشتند، اما در جبهه حضور یافتند و مانند پدری دلسوز به دست فرزندان خود آب  می رساندند. اما اکنون در جامعه کسی نیست که برای نوجوانان و نسل امروز پدری کند. هر کس اگر رسالت خود را در جامعه به درستی انجام دهد، ما اجتماع دینی و اسلامی خواهیم داشت. 

نظر شما
پربیننده ها