تحلیلگر لبنانی:

مذاکرات تل آویو ـ بیروت محدود به مرز‌های دریایی است/ «مزارع شبعا» قابل سازش نیست

امین حطیط با بیان اینکه مذاکرات میان لبنان و تل آویو تنها محدود به مرز‌های دریایی است، گفت: در این مذاکرات درخصوص مزارع شبعا گفتگو نمی‌شود، زیرا اشغالگران حقی در این اراضی ندارند.
کد خبر: ۴۲۱۷۱۰
تاریخ انتشار: ۲۳ مهر ۱۳۹۹ - ۱۱:۲۲ - 14October 2020

مذاکرات تل آویو ـ بیروت محدود به مرز‌های دریایی است/ «مزارع شبعا» قابل سازش نیستبه گزارش گروه سایر رسانه‌های دفاع‌پرس، مذاکرات ترسیم مرزی میان لبنان و رژیم صهیونیستی قرار است امروز چهارشنبه آغاز شود. در همین راستا، روز گذشته «میشل عون» با «یان کوبیچ» هماهنگ کننده ویژه سازمان ملل دیدار کرد و با وی تحولات اوضاع و موضع لبنان در قبال مذاکرات ترسیم مرز دریایی جنوبی را مورد بررسی قرار داد. در این دیدار، یان کوبیچ اعلام کرد که سازمان ملل به نقش خود در میزبانی و سرپرستی جلسه گفت‌وگو‌ها و تسهیلات لازم برای موفقیت آنها، عمل خواهد کرد.

در آستانه مذاکرات، میشل عون به تیم گفت‌وگوکننده لبنانی دستور دارد که این مذاکرات، فنی و مربوط به ترسیم مرز دریایی است و گفت‌وگو‌ها باید فقط منحصراً به این موضوع محدود شود. از سوی دیگر، وزیر امور خارجه در دولت پیشبرد امور لبنان در جدیدترین مواضع خود تاکید کرده است که بیروت توافقی برای به رسمیت شناختن اسرائیل منعقد نخواهد کرد و تنها برای ترسیم مرز‌های دریایی مذاکره می‌کند.

«شربل وهبه» در آستانه نخستین جلسه مذاکرات بین لبنان و رژیم صهیونیستی پیرامون ترسیم مرز‌های دریایی گفته است: به هیچ وجه عادی سازی روابط نمی‌کنیم و با توافقنامه‌های صلح موافقت نخواهیم کرد. ترسیم مرز‌ها وظیفه ماست و اجازه نمی‌دهیم که مرز‌های دریایی ما بلاتکلیف رها شود و دشمن اسرائیلی در نزدیکی آب‌های لبنان و حتی داخل آن دست به حفاری نفت و گاز بزند.

سرتیپ بازنشسته «امین حطیط» کارشناس لبنانی و تحلیلگر امور نظامی و راهبردی در همین ارتباط گفت‌وگویی داشته که در ادامه می‌خوانید:

همانطور که می‌دانید قرار است امروز چهارشنبه مذاکرات ترسیم مرزی میان دولت لبنان و مقامات رژیم صهیونیستی آغاز شود. اهمیت مرز‌های مورد مناقشه میان لبنان و رژیم صهیونیستی در چیست؟ این مذاکرات اساساً چه مرز‌های جغرافیایی میان دو طرف را شامل می‌شوند و آیا این مرز‌ها زمینی هستند و یا دریایی؟

مرز‌هایی که دولت لبنان در جریان مذاکرات با رژیم صهیونیستی بر سَر آن‌ها گفتگو خواهد کرد تنها شامل مرز‌های دریایی خواهد بود و نه مرز‌های زمینی. علت این مسأله هم آن است که مرز‌های زمینی میان لبنان و اراضی اشغالی، مرز‌های مشخص و از پیش ترسیم شده هستند؛ بنابراین مذاکره‌ای در خصوص مرز‌های زمینی میان دو طرف در جریان مذاکرات ترسیم مرزی وجود نخواهد داشت.

دامنه جغرافیایی مرز‌های زمینی میان لبنان و اراضی اشغالی به تأیید سازمان ملل متحد نیز رسیده است و مسأله مرز‌های زمینی کاملاً نهایی بوده و درباره آن مذاکره‌ای انجام نخواهد شد. بنابراین، منطقه‌ای که در خصوص آن مذاکره صورت می‌گیرد، منطقه اقتصادی در دریا است. این منطقه حدود ۷۰ کیلومتر مربع را شامل می‌شود. منطقه مذکور به شکل یک مثلث است که از ۳ نقطه تشکیل می‌شود.

امروز لبنان به دنبال آن است تا از رهگذر مذاکرات ترسیم مرزی و مشخص شدن مرز‌های دریایی خود به ثروت‌های نفتی و گازی در این منطقه اقتصادی دست پیدا کند. قوانین بین المللی و نیز اسناد و مدارک موجود در خصوص مرز‌های دریایی مورد مناقشه همگی به نفع لبنان هستند و در این میان تنها صلابت موضع تیم مذاکره کننده لبنانی لازم است تا این مرز‌ها طبق قانون و بر اساس اسنادِ موجود به بیروت واگذار شوند.

در جریان مذاکرات ترسیم مرزی که قرار است امروز آغاز شود، رژیم صهیونیستی به دنبال تحقق چه هدف و یا اهدافی است؟ آیا طرف لبنانی می‌تواند در برابر اهداف توسعه طلبانه صهیونیست‌ها در جریان مذاکرات بایستد و مانع از دستیابی تل آویو به این اهداف شود؟

دشمن اسرائیلی از رهگذر مذاکرات ترسیم مرزی تلاش خواهد کرد تا از چارچوب نظامی و فنی خارج شده و وارد چارچوب سیاست و دیپلماسی شود. هدف اصلی و اساسی صهیونیست‌ها از متوسل شدن به چارچوب سیاست و دیپلماسی، فراهم کردن زمینه جهت ورود بیروت به روند عادی سازی با تل آویو است.

با این حال، لبنان اقدامات پیشگیرانه‌ای را انجام داده است تا در دام این هدف دشمن اسرائیلی گرفتار نشود. به همین منظور، لبنان یک تیم فنی و تخصصی را به ریاست یک فرد نظامی برای مذاکرات مرزی با تل آویو تشکیل داده است. به تیم مذاکره کننده نیز دستور داده شده است تا مذاکرات به صورت غیر مستقیم و از طریق میانجی‌ها انجام شود.

همچنین به تیم مذاکره کننده این دستور هم داده شده است که تحت هیچ شرایطی از مأموریتی که به آن‌ها محول شده عدول نکرده و مذاکرات را تنها به ترسیم مرز‌های دریایی محدود و محصور کنند.

پیشتر در رسانه‌های خبری اعلام شد که «مزارع شبعا» جزئی از مذاکرات ترسیم مرزی میان لبنان و رژیم صهیونیستی نخواهد بود. آیا این مسأله درست است؟ به نظر شما آیا اراضی اشغالی «مزارع شبعا» نباید جزئی از مذاکرات مذکور باشد؟

واقعیت این است که «مزارع شبعا» یک منطقه مرزی لبنانی است که در مرز‌های مشترک با سوریه واقع شده است؛ بنابراین در مذاکرات ترسیم مرزی میان لبنان و طرف صهیونیستی، درباره مزارع شبعا گفت‌وگو نخواهد شد. ترسیم مرز‌ها در مزارع شبعا مسئولیت سوریه و لبنان است و این مسأله هیچ ارتباطی به اشغالگران ندارد؛ لذا گفتگویی نه به صورت مستقیم و نه به صورت غیر مستقیم در خصوص ترسیم مرز‌های مزارع شبعا انجام نخواهد شد و این منطقه قابل سازش نیست.

ارزیابی شما از نتایج مذاکرات میان طرف‌های لبنانی و صهیونیستی در خصوص ترسیم مرز‌های مورد مناقشه چه خواهد بود؟ شما به عنوان تحلیلگر مسائل سیاسی دورنمای این مذاکرات را مثبت ارزیابی می‌کنید؟

من معتقدم نتایجی که در نهایت از مذاکرات به دست خواهد آمد به مواضع طرف اسرائیلی بستگی دارد. اگر اسرائیل حقوق لبنان را به رسمیت بشناسد و به قوانین پایبند باشد، بنابراین گمان نمی‌کنم که مذاکرات بیش از دو یا حداکثر سه جلسه ادامه پیدا کند.

اما اگر اسرائیل تلاش کند تا بدون ارائه هیچگونه سند و مدرکی، حق لبنان در خصوص مرز‌ها را پایمال سازد، بدون شک با صلابت موضع طرف لبنانی مواجه خواهد شد و بدین ترتیب، مذاکرات به در‌های بسته می‌خورد.

یکی از معضلات مذاکرات کنونی مواضع ایالات متحده آمریکا است. درحال حاضر آمریکایی‌ها به عنوان میانجی در مذاکرات ترسیم مرزی لبنان و رژیم صهیونیستی نقش آفرینی می‌کند. بدیهی است که اگر آمریکایی‌ها برای غالب کردن موضع اسرائیل بر هیأت مذاکره کننده لبنانی تلاش کنند، مذاکرات به بن بست خواهد رسید، چرا که هیأت لبنانی تحت هیچ شرایطی حاضر به سازش بر سَر حاکمیت کشور خود نیست.

منبع: مهر

انتهای پیام/ 341

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار