آنکارا در پی احیای روابط با عربستان؛

اردوغان روی مرگ ملک عبدالله حساب کرده است

رئیس جمهوری ترکیه روی تغییراتی که در عربستان رخ داده حساب کرده و گمان می‌کند با مرگ ملک عبدالله و رسیدن کرسی قدرت به ملک سلمان بن عبدالعزیز می‌تواند فضای متخاصم ریاض علیه آنکارا را تغییر دهد.
کد خبر: ۴۲۲۷۴
تاریخ انتشار: ۱۱ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۹:۳۶ - 02March 2015

اردوغان روی مرگ ملک عبدالله حساب کرده است

به گزارش گروه بین الملل دفاع پرس، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه امشب یکشنبه راهی عربستان می شود. ناظران معتقدند که این سفر تلاشی تازه از سوی آنکارا برای خروج از تنگنایی است که ترکیه در منطقه گرفتار شده و عربستان در این رابطه نقشی مستقیم دارد.

به گزارش روزنامه العرب، چاپ لندن، رئیس جمهوری ترکیه روی تغییراتی که در عربستان رخ داده حساب کرده و گمان می کند با مرگ ملک عبدالله و رسیدن کرسی قدرت به ملک سلمان بن عبدالعزیز می تواند فضای متخاصم ریاض علیه آنکارا را تغییر دهد. فضایی که در پی سیاست های منطقه ای ترکیه در پرونده های منطقه ای به وجود آمده است. اما ناظران بعید می دانند که این سفر بتواند تغییری در نگاه پادشاه جدید عربستان نسبت به ترکیه ایجاد کند چرا که حتی اگر پادشاه هم بخواهد از آن جا که سیاست واحدی در داخل عربستان علیه سیاست های ترکیه به دلیل حمایتش از جریان های نزدیک به اخوان المسلمین وجود دارد، تغییر دیدگاه پادشاه نمی تواند به تنهایی کارساز باشد.

اردوغان انتظار دارد در سفر سه روزه خود به عربستان بر سر پرونده های مختلفی با او بحث شود از جمله در پرونده مصر که اردوغان رسما علیه هیئت حاکمه نظامی این کشور شمشیر را از رو بسته است. همچنین رابطه آنکارا با جریان های تندروی اسلامی نظیر داعش از دیگر پرونده هایی است که مقامات عربستانی قطعا درباره آنها با وی بحث و گفت وگو خواهند کرد.

در این رابطه علامت های استفهام بسیاری برای عربستانی ها نسبت به نقش ترکیه در منطقه وجود دارد. این فقط کشورهای عربی نیستند که نسبت به سیاست های منطقه ای ترکیه به دیده تردید می نگردند بلکه متحدان آن در ناتو نیز نسبت به سیاست های آنکارا انتقاد دارند. بارها شده که کشورهای غربی از اردوغان خواسته اند که به روشنی بگوید آیا دشمن غرب است یا متحد آن. این شبهات زمانی افزایش یافت که ارتش ترکیه بدون این که با نیروهای داعش برخوردی داشته باشد وارد شمال سوریه شد و جسد "سلیمان شاه"، موسس حکومت عثمانی را از خاک سوریه به خاک خود انتقال داد.  

داعش پیش از این نیز در ماه ژوئن گذشته 46 گروگان کنسولگری ترکیه در موصل را بدون این که هر گونه تعرضی به آنها وارد شود، آزاد کرد در حالی که این شبکه نسبت به دیگر گروگان های خود همواره رفتارهای وحشیانه و رعب آوری در پیش گرفته است.

به اعتقاد ناظران، ترکیه که پیش از این می گفت سیاست به صفر رساندن مشکلات با همسایگان را در دستور کار خود دارد، اکنون خود را در معرض تنفر کشورهای منطقه و اتحادیه اروپا و حتی اسرائیل می بیند که همگی از سیاست های اردوغان که بیش از آن که به فکر مصالح ترکیه باشد به فکر مصالح شخصی اش است، انتقاد دارند.

اردوغان با تلاش برای احیای امپراطوری عثمانی و پوشیدن لباس عثمانی گری کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس را خشمگین کرده به گونه ای که پایتخت های عربی بر این اعتقادند که آنکارا با میزبانی از رهبران جماعت اخوان المسلمین که آنها را وارد فهرست گروه های تروریستی خود کرده اند به تهدیدی برای امنیت ملی آنها تبدیل شده است.  

در حال حاضر ترکیه رسما میزبان رهبران اخوان المسلمین به ویژه اعضای مصری این شبکه است و اجازه داده که شاخه های مختلف اخوان المسلمین در شهرهای مختلف ترکیه کنگره ها و نشست های متعدد خود را برگزار کنند. کشورهای عربی ادعا می کنند که در این نشست ها توطئه هایی علیه حکومت مصر و ایجاد آشوب در شهرهای مختلف مصری تدارک دیده می شود.

ترکیه همچنین اجازه داده است که شبکه های اخوان المسلمین از خاک آن برنامه های خود را پخش کنند و علیه عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهوری مصر و روابطش با کشورهای عربی سخن پرانی کنند.  

در پی این رفتارها برخی کشورهای عربی سطح روابط خود را با ترکیه کاهش دادند و بخشی از سرمایه گذاری های خود را از این کشور خارج کردند.

این در حالی است که بحران سوریه نیز بر تیره شدن روابط آنکارا با کشورهای عربی افزوده به گونه ای که بسیاری اردوغان را متهم می کنند که در پرونده سوریه و رفتارهایش با بشار اسد اغراض شخصی را دنبال می کند. در حالی که این بشار اسد بود که با بهبود روابطش با ترکیه و رساندن سطح روابطش تا سطح دوستی شخصی با رجب طیب اردوغان آنکارا را به آغوش منطقه بازگرداند.

اردوغان حتی برگه های خود در رابطه با امریکا را نیز سوزاند. به گونه ای که دیگر کشور تاثیرگذار و موثری از سوی امریکا برای منطقه محسوب نمی شود و امریکایی ها از رفتارهای آن به تنگ آمده اند.

اردوغان همچنین متهم است که از بحران غزه بهره برداری شخصی کرده و برای قهرمان بازی غزه را بازیچه دست خود کرده است.

در این میان رابطه ترکیه تنها با قطر حفظ شده است. رابطه مستقیم قطر با گروه های وابسته به اخوان المسلمین و گروه های شبه نظامی تندرو سبب شده تا روابط دو کشور همچنان حسنه باقی بماند.

از سوی دیگر ترکیه دیگر گزینه مناسبی برای اعراب برای رقابت با ایران نیست. برای همین اعراب تصور می کنند که نمی توانند بر این کشور برای رقابت با ایران و تاثیرگذاری بر نقش  و نفوذ روز افزون ایران در منطقه که اکنون می رود یمن را هم از سیطره جهان عرب خارج کند، حساب کنند.

با تمامی این مسائل رجب طیب اردوغان راهی عربستان شده به این امید که شاید بتواند با تغییراتی که در راس هرم قدرت در این کشور رخ داده صفحه تازه ای از روابط آنکارا – ریاض رقم بزند. اما آیا این اتفاق با یک سفر ساده به وقوع می پیوندد؟

انتهای پیام/ک.ف

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار