به گزارش گروه فرهنگ و هنر دفاعپرس، مجموعه پژوهشی «شخصیتهای مانا» با هدف ارائه الگوهای موفق، به زندگی شخصیتهای نیکنامی میپردازد که در عرصهای دانش، فرهنگ، سیاست و اجتماع در ایران معاصر زیسته و درگذشتهاند. این مجموعه که برای عموم مخاطبان بویژه جوانان و دانشگاهیان تهیه شده برآیند احساس ضرورتی است که در پهنه ارائة آثار دقیق و مستند از زندگانی افراد تأثیرگذار پدید آمدهاست. از این رو پژوهشگران دفتر ادبیات انقلاب اسلامی حوزه هنری که تجربهای در شرح حالنویسی داشتند، گروهی را با عنوان شخصیتهای مانا تشکیل دادند.
این گروه یکصد تن از شخصیتهای مشهور یا کمآوازه معاصر را برگزید تا در مجموعهای به شرح احوال، فعالیتها، آراء و اندیشهها، آثار و دیگر تکاپوهای زندگی شخصیتهای مورد نظر پرداخته، آنان را به شیوه محققانه، علمی و مستند، در حدود یکصد صفحه، به مخاطبان معرفی کند.
سیدحسین فاطمی از چهرههای جنجالی تاریخ معاصر ایران بود که سرنوشت غمانگیزی داشت و همین امر موجب شد که شخصیت وی در پسپرده حب و بغض برخی از نویسندگان قرار گیرد.
وی روزنامهنگاری را با نگارش مقالات ادبی در روزنامههای ستاره و باختر شروع کرد در دهه ۱۳۲۰ به تدریج به عرصه سیاست وارد شد و خیلی سریع پلههای ترقی را پیمود. او یکی از جنجالیترین و خبرسازترین رجال عصر خود بود. با ظهور نهضت ملی شدن نفت، فاطمی با تلاش و تکاپوهایش اعتماد دکتر مصدق را کسب کرد و سخنگو، معاون پارلمانی و وزیر امور خارجه دولت او شد. در دوره فعالیت خود با اقداماتی که انجام داد خشم دربار و حامیان سلطنت را برانگیخت و از نخستین قربانیان استبداد محمدرضا پهلوی شد. فاطمی چند ماه بعد از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ بازداشت و در دادگاهی کاملاً فرمایشی محکوم به اعدام شد. از این رو او را شهید نهضت ملی نفت مینامند.
این اثر از سه فصل تشکیل شده است. فصل اول به زندگی فاطمی از ابتدا تا زمان بازگشت او از اروپا اختصاص یافته است و در آن به ایام کودکی وی، اتفاقات بعد از ورود متفقین به ایران و دیدگاه وی درباره برخی مسائل از جمله حضور متفقین، عصر رضاشاه، موضوع نفت و... پرداخته است.
فصل دوم به دوره فعالیت فاطمی از زمان انتشار باختر امروز تا سوءقصد به وی میپردازد و نقش وی در ملی شدن صنعت نفت، مبارزه با دولت رزمآرا، فعالیت در معاونت پارلمانی نخستوزیر را در بر میگیرد. فصل سوم به دورهای که فاطمی وزارت امور خارجه را بر عهده تصدی داشت تا زمان اعدام وی اختصاص دارد. قطع رابطه با انگلستان، برگزاری کنفرانس سفرای ایران در اروپا و کشورهای عربی و فعالیت وی در روزهای منتهی به کودتای ۲۸ مرداد و ایام اختفای او بررسی شده است.
انتهای پیام/ 121