گروه بینالملل دفاعپرس- سید احمد رضا علوی؛ به گفته بسیاری از کارشناسان حوزه بینالملل، پروژه عادیسازی روابط کشورهای منطقه با رژیم صهیونیستی، بهعنوان یک دستاورد مهم برای دونالد ترامپ در آستانه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا کلید خورد.
این پروژه با اعلام رسمی عادیسازی روابط امارات و بحرین با اسرائیل، وارد مرحله عملی شد و خبر از انعقاد توافق دیگر مرتجعین منطقه با سران رژیم صهیونیستی را داد.
پیش از آغاز انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا، توافق عادیسازی کشور سودان با رژیم صهیونیستی نیز اعلام شد؛ ترامپ پس از اعلام توافق رژیم صهونیستی و سودان، مدعی شد که دستکم پنج کشور دیگر نیز در آستانه توافق با رژیم صهیونیستی برای عادیسازی روابط هستند.
این تلاشهای ترامپ تا شروع انتخابات آمریکا و بالطبع آغاز حواشی پیرامون این انتخابات ادامه داشت؛ اکنون سوال اصلی این است که «جو بایدن» رقیب «دونالد ترامپ» در انتخابات ۲۰۲۰ که خیلیها او را برنده کارزار انتخاباتی میدانند، اعتقادی به تکمیل پروژه عادیسازی روابط کشورهای منطقه با رژیم صهیونیستی دارد یا خیر؟
نظر «محمد عبدالمقتدرخان» استاد دانشکده علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه «دلاور» آمریکا در خصوص رویکرد بایدن در قبال اسرائیل، میتواند تا حدودی به سوال ما در این نوشتار پاسخ دهد.
این تحلیلگر روابط بینالملل معتقد است که «ترامپ با عادیسازی روابط بین اسرائیل و دو کشور عربی امارات و بحرین، یک پیروزی دیپلماتیک برای خودش ثبت کرد؛ این پیروزی از منظر عددی با دستاوردهایی که در مجموع بیل کلینتون و جیمی کارتر رؤسای جمهور پیشین در خاورمیانه کسب کردند، برابری میکند؛ کارتر روابط اسرائیل با مصر و کلینتون روابط اسرائیل با اردن را عادیسازی کرد؛ اما منتقدان معتقدند که در فقدان یک راهحل منصفانه در برابر خواستههای فلسطینیان برای داشتن یک کشور مستقل، صلح واقعی (تلآویو) با کشورهای عربی ممکن نیست».
براساس تحلیل این عضو موسس و مدیر «برنامه مطالعات اسلامی» دانشگاه «دلاور» آمریکا، «پیروزی بایدن بهطرز قابل توجهای، سیاست خارجی ایالات متحده را تغییر خواهد داد، اما تعامل واقعی آمریکا در این منطقه، شاید فقط با تغییرات ساختگی و جزئی روبهرو شود».
عبدالمقتدرخان معتقد است که «مواضع نامزد جمهوریخواهان و نامزد دموکراتها در انتخابات در قبال رژیم صهیونیستی به هم شبیه است و پیروزی بایدن در انتخابات، تنها سبب تغییرات ظاهری و جزئی در «سیاستهای خاورمیانهای آمریکا» میشود».
در پایان باید گفت که براساس تحلیل ارائه شده در این نوشتار و سابقهای که از رویکرد تمام رؤسای جمهور آمریکا در قبال رژیم صهیونیستی سراغ داریم، اگر حمایت از صهیونیستها در دولت بایدن بیشتر از دوران ترامپ نباشد، قطعا کمتر هم نخواهد بود و فقط در ظاهر و جزئیات متفاوت است.
انتهای پیام/421