گروه بینالملل دفاعپرس: سیاست آمریکا در قبال مسئله فلسطین در دوران ریاست جمهوری ترامپ تغییر فاحشی نسبت به سیاست سنتی آمریکا به ضرر فلسطینیها و به نفع رژیم صهیونیستی در قبال این مسئله داشت؛ این سوال مطرح است که مسئله فلسطین در سیاست خارجی دولت بایدن چه جایگاهی خواهد داشت؟
طرح معامله قرن بهخوبی نمایانگر رویکرد متفاوت و یکجانبه دولت ترامپ به مسئله فلسطین بوده است؛ رویکردی که ارتباط فلسطینیها با دولت آمریکا را به کلی قطع کرد؛ دولت بایدن به احتمال زیاد این طرح را کاملاً کنار خواهد گذاشت و همان طور که کاملا هریس» اعلام کرده است بهدنبال برقراری مجدد ارتباط با فلسطینیها خواهد بود.
اما با توجه به بحرانهای عمیق داخلی آمریکا در حوزه سلامت و اقتصاد و همانگونه که در مناظرات انتخاباتی بین بایدن و ترامپ روشن بود به نظر میرسد، تمرکز ابتدایی دولت بایدن بر حل مسائل داخلی مانند مهار کرونا و پیامدهای آن خواهد بود؛ بنابراین انتظار نمیرود که دولت بایدن در ارائه طرحی جدید برای حل مسئله فلسطین عجلهای داشته باشد.
اگرچه آمریکا همچنان در مسئله فلسطین میانجی اصلی خواهد بود، اما دولت بایدن تلاش خواهد کرد با سیاست اروپا در این مسئله هماهنگ شود؛ در این راستا تجدید فعالیت کمیته چهارجانبه (آمریکا، روسیه، اتحادیه اروپا و سازمان ملل) و دیگر مکانیزمهای بینالمللی محتمل به نظر میرسد.
انتخاب وزیر خارجه و همچنین انتصاب نماینده ویژه برای فرایند صلح خاورمیانه توسط بایدن نقش تعیین کنندهای در این موضوع خواهد داشت.
در حالی که دولت جدید در آمریکا امیدهایی را برای طیف سازشکار فلسطینی برای احیای مذاکرات ایجاد کرده است، پیدا کردن جایگزین مناسبی برای صائب عریقات که مدتی بسیار طولانی مذاکرات فلسطینیها را هدایت میکرد و بهتازگی بر اثر کرونا فوت کرده است کار آسانی نخواهد بود.
اگرچه دولت جدید آمریکا مثل ترامپ یکجانبه عمل نخواهد کرد، اما فلسطینیها نباید انتظار چندانی از بایدنی داشته باشند که خود را یک صهیونیست میداند و قبلاً گفته است «اگر اسرائیلی وجود نداشت ما باید یکی میساختیم» و متعهد به حفظ امنیت و منافع رژیم صهیونیستی است.
انتهای پیام/ ۴۲۱