عراق از بروز تا سقوط داعش/ مروری بر ۳ سال و نیم نبرد سنگین و سخت با داعش

پایان بهار سال ۹۳ گروه تروریستی داعش در اوج قدرت بود و در حالی که بخش‌های وسیعی از مناطق شمالی، مرکزی و جنوبی سوریه(حلب، حماه، حمص، دیرالزور) را به اشغال درآورده بود در اندیشه تصرف دمشق بود.
کد خبر: ۴۳۱۲۵۱
تاریخ انتشار: ۲۳ آذر ۱۳۹۹ - ۱۰:۵۵ - 13December 2020

عراق از بروز تا سقوط داعش/ مروری بر ۳ سال و نیم نبرد سنگین و سخت با داعشبه گزارش گروه سایر رسانه‌های دفاع‌پرس، گروه تروریستی داعش از خلاء قدرت به وجود آمده و تنش میان گروه‌های سیاسی و خیانت برخی افراد و جریان‌ها استفاده کرد و در گام نخست توانست از مناطق اشغالی جنوب سوریه وارد خاک عراق شود و شهر موصل، مرکز استان نینوا (دومین شهر بزرگ عراق) را به راحتی اشغال کند. البته اشغال عراق و سوریه بخش مهمی از ایدئولوژی داعش برای تاسیس دولت اسلامی شام و عراق را تشکیل می‌داد.

تصرف استان نینوا هدف نخست داعش بود و ساختار سیاسی شکننده آن روز عراق باعث شد تروریست‌ها با پشتیبانی ائتلاف غربی - عبری - عربی، شتاب عملیات را برای اشغال سایر استان‌ها افزایش دهند و رویای سیطره بر بغداد و تشکیل دولت به اصطلاح اسلامی عراق و شام را در سر بپرورانند.

روند پیشروی عناصر تروریستی داعش در تابستان سال ۹۳ به نحوه چشمگیری ادامه یافت و بخش‌های وسیعی از استان‌های «الانبار، صلاح الدین، کرکوک و دیاله» به همراه مناطقی از استان‌های بغداد و بابل به صورت دومینوار سقوط کردند تا زنگ خطر برای پایتخت به صدا درآید.

در جریان هجوم همه جانبه به عراق، اقلیم کردستان هم از حملات داعش در امان نماند و برخی مناطق به اشغال داعش درآمدند و تروریست‌ها به نزدیکی شهر اربیل رسیدند و حتی برای کشورمان خط و نشان کشیدند.

تروریست‌ها در مدت زمانی اندکی فاصله خود را با پایتخت از ۴۶۵ کیلومتر به ۶۵ کیلومتر کاهش داده بودند و خطر جدی بغداد را تهدید می‌کرد، اما فتوای جهاد کفایی آیت‌الله سیستانی مرجعیت عالیقدر عراق و تشکیل سازمان حشدالشعبی (بسیج مردمی) و ورود قدرتمند جبهه مقاومت معادلات را در میدان نبرد تغییر داد.

با آموزش و سازماندهی نیرو‌های بسیج مردمی و ساماندهی، تجدید قوا و منسجم شدن دوباره نیرو‌های امنیتی و ارتش و ایجاد کمربند امنیتی در مرکز عراق به ویژه در اطراف پایتخت، پیشروی‌های تروریست‌های داعش متوقف و فشار تا حدود زیادی کاسته شد.

پس از برقراری ثبات نسبی در جبهه‌های مرکز و زمین گیر شدن تروریست‌ها پشت دروازه‌های بغداد، نیرو‌های عراقی با محوریت رزمندگان بسیج مردمی به تدریج از لاک دفاعی خارج و عملیات را از شهریورماه برای پاکسازی مناطق اشغالی در دستور کار قرار دادند.

نیرو‌های بسیج مردمی در ابتدای کار در جریان نبرد‌های سنگین و نفس گیر توانستند محاصره شهر «آمرلی» را در استان صلاح الدین بشکنند و از سویی دیگر مناطق مهمی و راهبردی از جمله «جرف الصخر» را در استان بابل باز پس بگیرند تا گزافه گویی‌ها و داستان پردازی‌های دروغ درباره شکست ناپذیر بودن تروریست‌های داعش آشکار شود و همین مسئله باعث شد نظامیان عراقی با روحیه بالاتری خود را برای عملیات بزرگ آماده کنند.

اسفندماه سال ۹۳ با وجود کارشکنی‌های آمریکایی ها، نیرو‌های مسلح عراق عملیات سرنوشت ساز را برای آزادسازی استان صلاح الدین آغاز کردند و پس از نبرد‌های سنگین موفق شدند تروریست‌های داعش را عقب برانند و بخش‌های وسیعی از این استان (تکریت، الدور، سامراء، بلد، الضلوعیه، یثرب، الاسحقاقی، العلم و…) را از اشغال خارج کنند و این پیروزی مرهمی شد برای صد‌ها مادر عراقی که فرزندان خود را در جریان جنایت تروریست‌ها در پایگاه «اسپایکر» از دست داده بودند.

نیرو‌های عراقی پس از اینکه توانستند نخستین آزمون را در برابر تروریست‌ها با موفقیت پشت سر بگذارند و با پیشروی چشمگیر در استان صلاح الدین موازنه قدرت را در میدان نبرد به سود خود تغییر دهند، امید‌ها را برای بازپس گیری دیگر مناطق اشغالی زنده کردند.

در بهار سال ۹۴ گام دیگری برای شکست عناصر تروریستی داعش برداشته شد و نیرو‌های مسلح عراق با وجود فشار‌های سنگین واشنگتن برای متوقف کردن عملیات در شمال استان صلاح الدین، بخش‌هایی از استان الانبار و استان دیاله، دور جدیدی از حملات را علیه تروریست‌های داعش ترتیب دادند.

آزادی شهر‌های مهمی از استان دیاله از جمله السعدیه، جلولاء، العظیم، المقدادیه، المنصوریه و الخالص یکی از پیروزی‌های مهم نیرو‌های عراقی در تابستان سال ۹۴ بود که ضربه سنگین و مهلک دیگری را به پیکره گروه تروریستی داعش وارد آورد.

نیرو‌های عراقی از اواسط سال ۹۴ نیز عملیات را برای پاکسازی مناطق اشغالی استان نینوا در اولویت قرار دادند و پس از چند ماه درگیری موفق شدند شهر‌های مهم فلوجه، الرمادی، العامریه، الکرمه، الرطبه، هیت و النخیب را با عقب راندن تروریست‌ها باز پس بگیرند.

در مجموع در بازه زمانی بهار ۹۴ تا شهریور ماه سال ۹۵ نزدیک به ۹۰ درصد از مساحت استان‌های «صلاح الدین، الانبار، دیاله» به همراه بخش‌هایی از استان کرکوک پاکسازی شدند و نیرو‌های عراقی توانستند خود را به جنوب استان نینوا برسانند و با سیطره بر مناطق الشرقاط، القیاره، الحضر، القیروان، قحطانیه، البعاج و فرودگاه تلعفر راه را برای آزادی شهر موصل بزرگترین پایگاه داعش در عراق باز کنند.

اواخر مهرماه سال ۹۵، عملیات برای پاکسازی استان نینوا از محور‌های شرق، شمال شرق و جنوب شرق و با محوریت نیرو‌های ارتش، مبارزه با تروریسم، پلیس فدرال، پیشمرگه و پشتیبانی هوایی ائتلاف موسوم به مبارزه با داعش آغاز شد و پس از چهار ماه درگیری سنگین کرانه شرقی شهر موصل از اشغال خارج شد.

از اسفندماه سال ۹۵ عملیات آزادسازی کرانه غربی شهر موصل در دستور کار قرار گرفت و در نهایت پایتخت خودخوانده گروه تروریستی داعش پس از پنج ماه درگیری به طور کامل پاکسازی و به کنترل نیرو‌های عراقی درآمد.

نیرو‌های عراقی آخرین مرحله عملیات را برای پاکسازی کامل خاک عراق از میانه‌های تابستان ۹۶ آغاز کردند و آزادی بخش‌هایی از مرکز و شمال استان الانبار، غرب استان کرکوک، بخش‌های محدودی از شمال و شمال غرب استان صلاح الدین و مناطق آلوده در جنوب و جنوب غرب استان نینوا را در دستور کار قرار دادند.

نیرو‌های عراقی اواخر آذرماه سال ۹۶ پس از چند ماه درگیری نفسگیر موفق شدند این مناطق را از لوث وجود تروریست‌ها پاکسازی کنند و به اشغالگری آخرین بقایای گروه تروریستی داعش پایان دهند و خاک این کشور را پس از سه به طور کامل آزاد کنند.

در حال حاضر، عناصر گروهک تروریستی داعش به صورت متمرکز نقطه‌ای را در کشور عراق در اشغال ندارند، اما به صورت هسته‌های مخفی و خاموش در برخی استان‌های مرکزی، شمالی و مرز‌های مشترک با سوریه فعال هستند و در مقابل عملیات نیرو‌های عراقی برای پاکسازی کامل این محور‌های آلوده ادامه دارد.

منبع: مهر

انتهای پیام/ 341

نظر شما
پربیننده ها