هنر انقلابی ـ 2/

ارتقای هنر انقلاب اسلامی بدون تقویت «روحیه مجاهدانه» ممکن نیست

روحیه مجاهدانه همان گوهری است که توانست شهید آوینی را تربیت کند و برای ارتقای هنر انقلاب اسلامی نیازمند ایجاد و تقویت چنین روحیه‌ای هستیم.
کد خبر: ۴۳۹۸۶۲
تاریخ انتشار: ۱۲ بهمن ۱۳۹۹ - ۰۹:۳۳ - 31January 2021

ارتقای هنر انقلاب اسلامی بدون تقویت «روحیه مجاهدانه» ممکن نیستگروه فرهنگ و هنر دفاع‌پرس ـ رسول حسنی؛ انقلاب اسلامی به معنای واقعی کلمه یک رستاخیز عظیم و بنیادی در همه ارکان ایران بود. ایران رژیم پهلوی شاید نام اسلامی بودن را یدک می‌کشید اما انقلابی نبود. اسلام غیر انقلابی اسلام اموی است و نه اسلام علوی، حضرت امام خمینی (ره) نقاب خنثای اسلامی بودن را درهم شکست و با طرح مسئله ولایت فقیه و تشکیل حکومت بر اساس اصول اسلام، جمهوری اسلامی ایران را پدید آورد که انقلابی بودن جزء ذات و خصیصه آن بود.

در این میان فرهنگ و هنر کشور نیز دارای ماهیتی انقلابی شد. هر اثر هنری که در ایران اسلامی تولید می‌شود اگر انقلابی نباشد، اثری خنثا است که جز صرف هزینه و کاستن توان و استعداد نیروی انسانی ثمر دیگری ندارد. در مجموعه یادداشت «هنر انقلابی» که مناسبت ایام‌الله فجر منتشر می‌شود، سعی شده تا زوایای این مقوله را مورد کنکاش قرار بگیرد تا بدانیم حدود و ابعاد این هنر چیست. در تحلیل «هنر انقلابی» بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی مد نظر قرار گرفته تا از این طریق درک هنر انقلابی میسر شود.

در ادامه قسمت دوم یادداشت «هنر انقلابی» را می‌خوانید.

تقویت روحیه مجاهدانه

در عرصه فرهنگ و هنر باید روحیه مجاهدانه را پرورش داد، این روحیه مجاهدانه، همان تفکری است که شهید آوینی را به تکاپو واداشت و نوعی از هنر انقلابی را در معرض قضاوت گذاشت. شهید آوینی نمونه یک هنرمند متعهد دغدغه‌مند بود که هنوز آرا و اندیشه وی می‌تواند نقشه راه سایر هنرهای دیگر قرار بگیرد.

انعکاس روحیه مجاهدانه در آثار هنری از فیلم و سریال تلویزیونی گرفته تا هنرهای تجسمی، شعر، ادبیات داستانی، هنرهای نمایشی و... جز با تظاهرات بیرونی امکان پذیر نیست. یکی از وجوه این امر حفظ ارزش‌های دفاع مقدس است اگر این جلوه‌های بیرونی محدود به پرده‌نویسی، ساخت تندیس و سردیس و طراحی یادمان‌ها باشد، اثرگذار نخواهد بود. کار باید عمیق و دارای اندیشه و مسئله باشد تا مخاطب خود را به تفکر وادارد.

اگر آثار هنری نتواند مخاطب خود را اقناع کند هر چند حال و هوای دفاع مقدسی داشته باشد، اثری است سترون و یک لایه که گاه می‌تواند نتیجه عکس بدهد. به تعبیر رهبر معظم انقلاب کسانی که در این عرصه کار می‌کنند و مدعی داشتن روحیه مجاهدانه هستند باید «هنر ارئه و تبلیغ داشته باشند.» جدای داشتن این ویژگی، اصحاب هنر باید وحدت رویه و اتحاد در اندیشه و عمل داشته باشند. در این صورت است که می‌توانند توطئه دشمنان را خنثی کنند.

باید بدانیم اگر تضارب آرا جای خود را به تسویه حساب‌های حزبی بدهد نتیجه کار ایجاد رخنه و شکاف خواهد بود که جبهه فرهنگی معاند، آن را پر خواهد کرد.

برای نیل به این مقصود، یعنی وحدت رویه اصحاب فرهنگ و هنر باید همه نهادها و دستگاه‌های سیاست‌گذار و اجرایی وارد میدان بشوند. این صحنه، صحنه خطیری است که حزب‌گرایی در آن جایی ندارد، اینکه گفته می‌شود هنرمند نباید از مسائل سیاسی و تحلیل اوضاع و شرایط غافل باشد به معنای این نیست که هنرش تریبون احزاب باشد، بلکه اثری که خلق می‌کند باید در خدمت اصول و مبانی انقلاب اسلامی باشد.

برای رسیدن به چنین جایگاهی که لازمه صدور ارزش‌های انقلاب اسلامی است نیازمند سیاست‌گذاری دقیق و برنامه‌ریزی بلندمدت هستیم. باید نگاه به آینده هنر انقلاب اسلامی، نگاهی امیدوارانه باشد و همه مسئولین در حوزه فرهنگ و هنر و رسانه باید حضوری حداکثری داشته باشند. حضور جوانان خلاق و نوآور در کنار پیشکسوتان صاحب تجربه می‌تواند موتور محرکه هنر انقلاب اسلامی را شتاب ببخشد و ایران اسلامی را به جایگاهی که سزاور آن است برساند.

ادامه دارد ...

نظر شما
پربیننده ها