به گزارش خبرنگار دفاعپرس از مشهد، شهر مشهد به لحاظ بافت مذهبی فرهنگی و اجتماعی، همواره در جنبشهای استقلالطلبانه و دینی تاریخ معاصر پیشتاز بوده است. پس از آغاز نهضت امامخمینی در دهه ۴۰ نیز، حوزه علمیه، مراجع و عالمان و نیز مردم این شهر به این حرکت حقطلبانه واکنشی مثبت نشان دادند و از آن حمایت کردند.
از نیمه دوم دهه ۴۰ تا پیروزی انقلاب اسلامی، هدایت انقلاب در شهر مشهد توسط سه چهره مبارز یعنی آیات عظام سیدعلی خامنهای، شیخعباس واعظ طبسی و شهید سیدعبدالکریم هاشمینژاد صورت میگرفت و بدنه مذهبی و انقلابی شهر مشهد از آنان سرمشق میگرفتند.
به مناسبت فرارسیدن ایامالله دهه فجر انقلاب و با توجه به نقش محوری شهر مشهد به عنوان کانون حرکتهای مردمی علیه رژیم طاغوت، به معرفی اماکنی که در خلق این حماسه ماندگار و همچنین دفاع مقدس نقش داشتند خواهیم پرداخت. این طرح پژوهشی با عنوان «جغرافیای دفاع مقدس مشهد» به سفارش مدیریت اسناد و مدارک ادارهکل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان خراسان رضوی توسط محمدحسین حکیمنژاد تهیه شده است.
مسجد امام حسن (ع)
مسجد امام حسن مجتبی (ع)، یکی از مساجد قدیمی و بهنام شهر مشهد بوده که در بافت مرکزی و قدیمی شهر واقع شده است. این مسجد به عنوان یکی از مساجد فعال در مبارزه با رژیم طاغوت، جزو پایگاههای مهم مبارزاتی رهبر معظم انقلاب بوده است.
رهبر معظم انقلاب در دهه ۵۰، درسهای تفسیر قرآن، نهجالبلاغه و تشریح ایدئولوژی اسلامی را در این مسجد برگزار میکردند که هزاران نفر از مردم مشتاق بهویژه جوانان آگاه و روشنفکر و طلاب انقلابی و معتقد را جهت آشنایی با تفکرات اصیل اسلامی و بهرهمندی از معارف زلال دینی به این مسجد جذب کرده بود.
طلاب جوان و انقلابی که درس حقیقت و مبارزه را از محضر ایشان میآموختند با عزیمت به شهرهای دور و نزدیک، افکار مردم را با حقایق نورانی، آشنا و زمینه را برای حاکمیت انقلاب اسلامی آماده میساختند. همچنین این مباحث در جزوههایی تحت عنوان «پرتوی از نهجالبلاغه» گردآوری و تکثیر میشد و در اختیار انقلابیون میگرفت.
از جمله جوانان انقلابی و شاگردان حاضر در درسهای حضرت آیتالله خامنهای در مسجد امام حسن (ع) در سالهای قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، سردار سرافراز و حماسهساز کردستان، «شهید محمود کاوه» بود؛ که به همراه پدر بزرگوارشان، پای درسهای رهبر معظم انقلاب حاضر میشدند. معظم له پس از شهادت این فرمانده دفاع مقدس در این خصوص فرمودند: «محمود، قبل از انقلاب، شاگرد ما بود، اما حالا استاد ما شده است».
انتهای پیام/