جغرافیای حماسه ۱۶

اعتراض زندانیان سیاسی به شهادت ۲ مبارز انقلابی در زندان مشهد

روز پنجم دی ۱۳۵۷، مبارزان انقلابی در بند رژیم سفاک پهلوی در زندان وکیل‌آباد، در اعتراض به شهادت ۲ نفر از اسرای مبارز به دستور «محمد ایمانی» فرمانده شهربانی، در داخل زندان، ضمن اعلان هم‌بستگی با مردم انقلابی، اقدام به برگزاری تظاهرات می‌کنند. نیروهای پلیس مستقر در زندان، برای سرکوب این حرکت، اقدام به تیراندازی و پرتاب گازاشک‌آور می‌کند.
کد خبر: ۴۴۰۷۴۶
تاریخ انتشار: ۱۵ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۰:۰۳ - 03February 2021

به گزارش خبرنگار دفاع‌پرس از مشهد، شهر مشهد به لحاظ بافت مذهبی فرهنگی و اجتماعی، همواره در جنبش‌های استقلال‌طلبانه و دینی تاریخ معاصر پیشتاز بوده است. پس از آغاز نهضت امام‌خمینی در دهه ۴۰ نیز، حوزه علمیه، مراجع و عالمان و نیز مردم این شهر به این حرکت حق‌طلبانه واکنشی مثبت نشان دادند و از آن حمایت کردند.

از نیمه دوم دهه ۴۰ تا پیروزی انقلاب اسلامی، هدایت انقلاب در شهر مشهد توسط سه چهره مبارز یعنی آیات عظام سیدعلی خامنه‌ای، شیخ‌عباس واعظ طبسی و شهید سیدعبدالکریم هاشمی‌نژاد صورت می‌گرفت و بدنه مذهبی و انقلابی شهر مشهد از آنان سرمشق می‌گرفتند.

به مناسبت فرارسیدن ایام‌الله دهه فجر انقلاب و با توجه به نقش محوری شهر مشهد به عنوان کانون حرکت‌های مردمی علیه رژیم طاغوت، به معرفی اماکنی که در خلق این حماسه ماندگار و همچنین دفاع مقدس نقش داشتند خواهیم پرداخت. این طرح پژوهشی با عنوان «جغرافیای دفاع مقدس مشهد» به سفارش مدیریت اسناد و مدارک اداره‌کل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان خراسان رضوی توسط محمدحسین حکیم‌نژاد تهیه شده است.

زندان مشهد

اوج‌گیری مبارزات مردم انقلابی مشهد و جنایات رژیم پهلوی در هفته اول دی‌ ۱۳۵۷، منجر به شهید، مجروح و دستگیر  شدن عده‌ای از مبارزان شد.

روز پنجم دی‌ماه همان سال، مبارزان انقلابی در بند رژیم سفاک پهلوی در زندان وکیل‌آباد، در اعتراض به شهادت ۲ نفر از اسرای مبارز به دستور «محمد ایمانی» فرمانده شهربانی، در داخل زندان، ضمن اعلان هم‌بستگی با مردم انقلابی، اقدام به برگزاری تظاهرات می‌کنند. نیروهای پلیس مستقر در زندان، برای سرکوب این حرکت، اقدام به تیراندازی و پرتاب گازاشک‌آور می‌کند.

زندانیان نیز برای خنثی کردن اثر گازهای اشک‌آور، تخت‌های چوبی و تشک‌های ابری را  آتش می‌زنند. با گسترش آتش، زندان وکیل‌آباد مشهد در عصر روز پنجم دی‌ ۱۳۵۷دچار آتش‌سوزی می‌شود. با اطلاع مردم از این حادثه، جمعیت زیادی به سمت زندان روانه شدند، ولیکن مأموران مسلح مستقر در سه‌راه زندان راه را بسته و حتی از دخالت مأموران آتش‌نشانی برای مهار آتش نیز خودداری می‌کنند.

در این حادثه دو نفر از زندانیان مبارز به شهادت رسیده و یک نفر از مأموران زندان نیز کشته می‌شود. با انتشار خبر آتش‌سوزی زندان در بین مردم، راهپیمایی گسترده‌ای در اعتراض به این حادثه در برخی نقاط شهر از جمله چهار راه و میدان شهدا و خیابان امام خمینی (ره) برگزار می‌شود؛ که در این راهپیمایی‌ها نیز عده‌ای شهید و مجروح می‌شوند.

انتهای پیام/

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار