دفاع‌پرس گزارش می‌دهد؛

تلاش «حماس» برای آزادی فلسطین «از نهر تا بحر»

جنبش حماس از همان ابتدای تاسیس، بر این باور است که تا آزادی فلسطین از نهر تا بحر به مبارزات خود ادامه دهد.
کد خبر: ۴۴۵۸۳۶
تاریخ انتشار: ۰۶ فروردين ۱۴۰۰ - ۰۱:۴۵ - 26March 2021

تلاش «حماس» برای آزادی فلسطین «از نهر تا بحر»گروه بین‌الملل دفاع‌پرس: جرقه‌های اولیه شکل‌گیری جنش حماس «جنبش مقاومت اسلامی فلسطین» که به نوعی شاخه اخوان‌المسلمین در فلسطین به‌شمار می‌آید به اواخر دهه ۴۰ میلادی برمی‌گردد؛ حوادث متعددی که در پی اشغال فلسطین در سال ۱۹۴۸ و بویژه بعد از شکست ۱۹۶۷ روی داد، مقدمه‌ای برای شکل‌گیری جنبش حماس شد.

حماس سرانجام همزمان با آغاز انتفاضه در دسامبر ۱۹۸۷، بیانیه تأسیس خود را منتشر کرد تا مبارزات خود را به‌صورت رسمی با هدف آزادی فلسطین از ظلم و تجاوزگری رژیم اشغالگر قدس و حامیان آن‌ها آغاز کند.

جنبش انقلابی حماس از همان ابتدای تاسیس، بر این باور است که تا آزادی فلسطین از نهر تا بحر به مبارزات خود ادامه دهد؛ شعار این جنبش در قالب لوگوی آن ترسیم شده است بدین معنا که تصویر مسجدالاقصی به‌عنوان نقشه کوچک فلسطین تصور شده است که توسط دو علم که در تصویر، به شکل یک نصف قوس دیده می‌شود، محافظت می‌شود.

ساختار تشکیلاتی حماس با ساختار کلی جنبش اخوان‌المسلمین شباهت زیادی دارد و بر پایه اصول اسلامی، شورا و رهبری ناشی از بیعت عمومی و اطاعت از رهبری استوار است؛ ساختار تشکیلاتی حماس تا سال ۲۰۰۹ دو مرحله را پشت سرگذاشت.

مرحله نخست آن از آغاز انتفاضه تا سال ۱۹۸۹ بود که در این مرحله کار تشکیلاتی به سه حوزه سیاسی، امنیتی و نظامی تقسیم شد و مرحله دوم از سال ۱۹۸۹ آغاز شد و تاکنون ادامه داشته است؛ در این مرحله، شاخه نظامی در ۱۹۹۱ تأسیس شد و عملیات خود را از سال بعد آغاز کرد؛ دفتر رهبری جنبش نیز مطابق مصوبات مجلس شورا و سازمان عالی اجرایی و سرویس‌های فنی اجرایی عمل می‌کند و حوزه فعالیت آن کرانه باختری و نوار غزه و نیز سکونتگاه‌های فلسطینیان ساکن دیگر مناطق جهان است.

دیدگاه حماس همیشه بر خلاف برخی گروه‌های فلسطینی از جمله جنبش فتح بوده است؛ حماس همیشه با اعلام اینکه طرفدار و حامی صلح است، مذاکرات سازش با رژیم صهیونیستی را به‌دلیل اینکه ناعادلانه بوده و در آن به کمترین حقوق ملت فلسطین توجه نشده، رد کرده است؛ حماس معتقد است خطرناک‌ترین طرح‌های سازش، توافقنامه غزه - اریحاست که در تاریخ ۱۳ دسامبر ۱۹۳۳ بین رژیم صهیونیستی و رهبران سازمان آزادیبخش فلسطین به امضا رسید.

در خصوص دیدگاه جنبش حماس نسبت به تشکیلات خودگردان هم باید گفت که حماس معتقد است که این تشکیلات زائیده توافقنامه‌های سازش با رژیم صهیونیستی و ابزاری برای محقق شدن اهداف آن است.

این جنبش در روابط خارجی نیز ۶ دیدگاه کلی دارد؛ ۱- اختلاف مواضع درباره تحولات فلسطین مانع از برقراری ارتباط با طرف‌های بین‌المللی حامی مقاومت خواهد شدغ ۲- جنبش حماس در امور داخلی دولت‌ها و سیاست‌های داخلی دولت‌ها دخالت نخواهد کرد؛ ۳- تشویق دولت‌های عربی و اسلامی برای کنار نهادن اختلافات و توجه به موضع‌گیری یکسان در برابر مسائل امت و عدم جانبداری از یک کشور به ضرر کشور دیگر؛ ۴- حمایت از اتحاد اعراب و مسلمانان؛ ۵- توجه به اهمیت گفت‌وگو و رایزنی با تمامی گروه‌ها، احزاب و قدرت‌های بین‌المللی صرف نظر از عقیده، نژاد و نظام سیاسی آن‌ها به منظور دست‌یابی به حقوق مشروع خود و برملا ساختن اقدامات غیر انسانی رژیم صهیونیستی؛ ۶- محدود ساختن مبارزه با رژیم صهیونیستی در خاک فلسطین و عدم انتقال آن به خارج از مرزها، دیدگاه‌های کلی جنبش حماس در روابط خارجی هستند.

پر واضح است که جنبش‌هایی همچون حماس که از حمایت تود‌ه‌های مردم برخوردار است در راه رهایی از ظلم رژیم اشغالگر قدس دست نخواهد کشید و عزت ملت فلسطین را فدای توافقنامه‌های سازش نخواهد کرد.

انتهای پیام/ ۴۲۱

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار