به گزارش گروه سایر رسانههای دفاعپرس، حسن طاهری کارشناس علوم قرآنی در گفتوگویی اظهار داشت: پیرامون مضمون دعای روز پنجم ماه مبارک رمضان گفت: دعاهایی مانند دعای روز پنجم ماه مبارک رمضان مضامین بلند و انسانساز در خود جایدادهاند، زیرا در آن به مفاهیمی ارزنده برای انسان اشاره دارد.
دعا و ارزشهای نهفته در آن از منظر «پیامبر اکرم (ص)»
وی در همین راستا ادامه داد: دعاهایی که از زبان «ائمه اطهار (ع)» بیانشده نکاتی ارزنده برای سبک زندگی ما به همراه دارد از سوی دیگر «پیامبر اکرم (ص)» پیرامون دعا و ارزش آن بیان فرمودند: «الَّلهُمَّ انْجِزْلی ما وَعَدْتَنی الَّلهُمَّ انْ تَهْلِک هذِهِ الْعِصابَةُ لا تُعبدُ فی الْارْضِ؛ پروردگارا! وعدهای را که به من دادهای محقّق کن. معبودا! اگر این گروه مسلمانان هلاک شوند، عبادت تو از روی زمین برچیده خواهد شد».
طاهری به دعای روز پنجم ماه مبارک رمضان اشاره و ابراز کرد: در دعای روز پنجم ماه مبارک رمضان آمده است: «اللهمّ اجْعَلْنی فیهِ من المُسْتَغْفرینَ واجْعَلْنی فیهِ من عِبادَکَ الصّالحینَ القانِتین واجْعَلْنی فیهِ من اوْلیائِکَ المُقَرّبینَ بِرَأفَتِکَ یا ارْحَمَ الرّاحِمین. خدایا قرار بده در این روز از آمرزش جویان و قرار بده مرا در این روز از بندگان شایسته و فرمانبردارت و قرار بده مرا در این روز از دوستان نزدیکت به مهربانى خودت اى مهربانترین مهربانان.»
برای استغفار، باید شرایط استغفار را داشت
این کارشناس علوم قرآنی به فراز اول دعای روز پنجم ماه مبارک اشاره و بیان کرد: در بخش ابتدایی دعای روز پنجم ماه مبارک رمضان بنده خطاب به پروردگار بیان میکند: اللَّهُمَّ اجْعَلْنِی فِیهِ مِنَ الْمُسْتَغْفِرِینَ، خدایا در این روز مرا از آمرزش جویان درگاهت قرار ده خدایا من را در این ماه رمضان جزو مستغفرین قرار بده، برای استغفار، باید شرایط استغفار را داشت. کسی که مال حرام خورده که با استغفار کارش درست نمیشود. باید برود و صاحبان مال را راضی کند.
اهمیت استغفار در ماه مبارک رمضان
وی پیرامون اهمیت استغفار در ماه مبارک رمضان بیان کرد: استغفار چندین وجه دارد، بعد اول پشیمانی و برگشتن از خطاها است، دوم عزم و اراده برای دوری از آن گناه تا ابد، سوم حق مردم را ادا نمایی تا خدا را پاک و مطهر ملاقات کنی و حقی از مخلوقات بر عهده تو نباشد، چهارم هرچه را حق و دین بر گردن ما قرارداد را ادا کنیم، پنجم اینکه گوشتی را که بهواسطه حرام روییده شده بهواسطه اندوهها آب کنی گوشت تازه بین آنها روییده شود و ششم اینکه درد و رنج فرمانبرداری و اطاعت را به جسم بچشانی چنانچه شیرینی معصیت را به آن چشانده بودی.
این کارشناس علوم قرآنی در همین راستا اظهار کرد: «من اکثرالاستغفار» کسی که زیاد استغفار کند، ۴ چیز به دست میآورد: گزینه اول بسیار از مشکلات پیش رویش حل میشود مثلاً «من کل ضیق ٍ مخرجا» صاحبخانه تو را جواب کرده؟ سفتههایت عقبافتاده؟ گرفتاری؟ اگر استغفارکنی همه اینها درست میشود. دوم اگر در گرفتاری هستید، اگر مشکل منزل دارید، استغفارکنید، خدا گره از کارهایتان باز میکند. اما باید شرایط استغفار را هم مراعات کرد. سوم «جعل الله له من کل همٍ و غمٍ فرجا» اگر غم و غصه دارد، غم و غصهاش بیرون میآید. چهارم «من کل خوفٍ امنا» گاهی اخبار ناخوشایند را میدهند. اگر استغفارکنی، هیچ خبری نمیشود. اگر استغفار کردهای از کسی نترس و فقط از خدا بترس.
عبودیت و بندگی خدا
طاهری به فراز دوم دعای روز پنجم ماه مبارک رمضان اشاره و ابراز کرد: در بخش دوم دعای روز پنجم ماه مبارک رمضان بیانشده «وَاجْعَلْنِی فِیهِ مِنْ عِبَادِکَ الصَّالِحِینَ الْقَانِتِینَ و قرار ده مرا در این روز از بندگان شایسته و فرمانبردارت»؛ در اینجا قرآن کریم ما را راهنمایی میکند، در آیه ۱۰۵ سوره الأنبیاء بیانشده: «وَ لَقَدْ کَتَبْنا فِی الزَّبُورِ مِنْ بَعْدِ الذِّکْرِ أَنَّ الْأَرْضَ یَرِثُها عِبادِیَ الصَّالِحُونَ؛ در زبور بعد از ذکر چنین نوشتیم که سرانجام بندگان صالح من وارث (حکومت) زمین خواهند شد». همانطور که در آیه کریمه ذکرشده عبودیت و بندگی خدا در کنار شایستگی و انجام اعمال شایسته دو ویژگی و خصوصیت مهم هستند که وارثان و حاکمان الهی زمیندارند.
این کارشناس علوم قرآنی در همین رابطه تأکید کرد: هنگامى بندگان باایمان این شایستگیها را براى خود فراهم سازند، خداوند نیز کمک و یارى میکند تا آنها برمستکبران غلبه کنند بهعنوانمثال حضرت «عباس (ع)» به خاطر بندگی خدا و شایستگی و انجام اعمال صالح و پیروی از ولایت و امامت و گذشت و ایثار بینظیر به «عبد صالح» نامیده شدهاند.
چه کسانی مقرب درگاه الهی قرار میگیرند؟
وی به فراز سوم دعای روز پنجم ماه مبارک رمضان اشاره و تأکید کرد: در بخش سوم دعای روز سوم ماه مبارک رمضان بیانشده «وَاجْعَلْنِی فِیهِ مِنْ أَوْلِیائِکَ الْمُقَرَّبِینَ و در این روز مرا از دوستان نزدیکت قرار ده»، کسانی مقرب درگاه الهی قرار میگیرند که هیچگاه از یاد خداوند در تمام لحظات عمر و حیات خویش غافل نگردند و بندگی خدا را فقط برای رضای خداوند انجام دهند.
طاهری بخش آخر دعای روز پنجم ماه مبارک رمضان را موردبررسی قرارداد و خاطرنشان کرد: در بخش پایانی دعای روز پنجم ماه مبارک رمضان بیانشده است: «بِرَأْفَتِکَ یا أَرْحَمَ الرَّاحِمِینَ بهحق مهربانیات،ای مهربانترین مهربانان»؛ بهترین نوع تفسیر از این دو صفت خداوند را از زبان «ائمه اظهار (ع)» میتوان بررسی کرد در حدیث دیگرى از «امام صادق (ع)» نقلشده است: رحمان اسم خاص است، اما صفت عام دارد نامى است مخصوص خدا ولى مفهوم رحمتش همگان را در برمیگیرد ولى رحیم اسم عام است به صفت خاص نامى است که بر خدا و خلق هر دو گفته میشود، اما اشاره به رحمت ویژه مؤمنان دارد. همچنین از «پیامبر اکرم (ص)» نیز نقلشده است: خداوند بزرگ صد باب رحمت دارد که یکى از آن را به زمین نازل کرده است، و در میان مخلوقاتش تقسیم نموده و تمام عاطفه و محبتى که در میان مردم است، از پرتو همان رحمت الهی است، ولى ۹۹ قسمت را براى خود نگاه داشته و در قیامت بندگانش را مشمول آن میسازد.
منبع: میزان
انتهای پیام/ ۹۱۱