به گزارش خبرنگار بین الملل دفاع پرس، در حالی که عربستان سعودی هنوز در گیرو دار جنگ تحمیلی علیه یمن است و تاکنون در سی و سومین روز از این تجاوز هیچ دستاوردی را به دست نیاورده و نتوانسته ملت یمن را به عقب براند بامداد چهارشنبه اولین پس لرزه های این جنگ دربار سعودی را به لرزه در آورد.
«سلمان بن عبدالعزیز» شاه عربستان که بامداد امروز چهارشنبه در اقدامی غیرمنتظره دست به تغییر در ترکیب حاکمیت این کشور زد و ولیعهد، جانشین ولیعهد، وزیر خارجه و شماری از وزرا و مقامات کابینه را تغییر داد، قصد دارد امروز برای ولیعهد و جانشین او ، بیعت بگیرد.
به گزارش الجزیره، دیوان پادشاهی عربستان اعلام کرد که مراسم گرفتن بیعت برای «محمد بن نایف» که از جانشینی ولیعهد، به رتبه ولیعهدی منصوب شده و «محمد بن سلمان» فرزند پادشاه که وزیر دفاع و رئیس دیوان پادشاهی و مشاور ویژه پادشاه بود و اکنون جانشین ولیعهد شده، عصر امروز چهارشنبه در قصر «الحکم» ریاض برگزار خواهد شد.
«محمد بن نایف» پسر نایف بن عبدالعزیز ولیعهد متوفی عربستان است که از خاندان سدیریها (نام خانواده مادرش) محسوب میشود. وی پس از مرگ «ملک عبدالله» به عنوان جانشین ولیعهد انتخاب شد. برای اولین بار در تاریخ خاندان آل سعودی، جانشین ولیعهد خارج از فرزندان عبدالعزیز بنیانگذار عربستان سعودی انتخاب شد تا جانشینی به نسل دوم منتقل شود و اکنون نیز، پادشاه وی را جانشین خود و پسرش را جانشین ولیعهد کرده است.
پادشاه عربستان در حکمی دیگر پسر جوان و وزیر دفاع و فرمانده عملیات عربستان علیه یمن «محمد بن سلمان»، را به عنوان «جانشین ولیعهد» معرفی کرد تا پیشبینیها مبنی بر احتمال کودتای داخلی محمد بن سلمان برای قبضه قدرت، تحقق یابد.
همچنین پادشاه عربستان اعلام کرد که «سعود الفیصل » که به مدت 40 سال وزیر خارجه این کشور بود، از سمت خود کنار گذاشته شده و«عادل الجبیر» سفیر عربستان در آمریکا جایگزین او میشود.
آغاز توفان آل سعود
هدف عربستان سعودی در اجرای عملیات «توفان قاطع» علیه یمن در واقع، حذف «مقرن بن عبدالعزیز» از ولیعهدی و تعیین شاهزاده «محمد بن نایف» به عنوان ولیعهد و شاهزاده «محمد بن سلمان» پسر شاه به عنوان جانشین ولیعهد بوده است.
توفان قاطع به حذف «سعود فیصل» وزیر خارجه عربستان نیز منجر شد و اکنون آغاز توفان آل سعود است.
دلایل تغییرات در حکومت آل سعود
مقرن بن عبدالعزیز ولیعهد سابق که برکنار شده است، مادرش یمنی الاصل است و جنگ یمن در واقع باعث موقعیت بسیار سخت و شرم آوری برای او شده و وی نمیتواند در برابر جامعه یمنی که مادرش به آن جامعه تعلق دارد جوابگو باشد. لذا وی یکی از منتقدان و معترضان تجاوز به یمن بود. شاهزادگان سعودی وقتی که نتوانند اعتراضات خود را به کرسی بنشانند، یا کنار گذاشته میشوند یا کناره گیری میکنند.
محمد بن سلمان فرزند پادشاه است که با توجه به اصرار زیادش بر ادامه خشونت و کشتار و از طرف دیگر ناتوانی پدرش در اتخاذ تصمیم اصلی و صحیح مناسب، عملا به جرگه درجه تصمیم گیران عربستان وارد میشود و با حفظ سمت ولیعهد دوم میشود. با توجه به سن اندک وی و نداشتن تجربه مدیریتی در طول سی و اندی سال سنش، پیش بینی نوعی هرج و مرج در ساختار تصمیم گیری و اجرایی در عربستان خواهیم بود.
تغییرات انجام شده در دربار آل سعود از سویی گواه ترس و وحشت پادشاه عربستان از کودتا است و از سوی دیگر نشان دهنده این است که با انتصابات جدید در عربستان سعودی بایستی شاهد هرج و مرج در دربار آل سعود باشیم چراکه سعود الفیصل سیاست مدار کهنه کار عربستان که مدت 40 سال زیرکانه اهداف آل سعود را در منطقه پیش می برد برکنار شد و با انتصاب محمد بن سلمان به عنوان جانشین ولیعهد به عنوان شاهزاده جوان و پر غروری که به دنبال جنگ و خونریزی است و تدبیر و سیاست مداری در نظر او جایگاهی ندارد حکومت آل سعود را در سراشیبی خطر ناکی قرار می دهد.
حمله به یمن و تغییرات گسترده در دربارآل سعود همواره با مشورت آمریکایی ها در عربستان سعودی انجام می شود و این امر حاکی از این است که آمریکا برای عربستان پروژه جدیدی را آغاز کرده پروژه ای که هر چند دهه یک بار برای حکومت های وابسته که پشتوانه مردمی ندارند در دستور کار قرار می دهد طرحی شبیه آنچه در مصر تونس و سایر کشورهای عربی وابسته به آمریکا در دستور کار قرار گرفت به هرحال شاه و شاهزادگان سعودی ناگزیر از مشارکت در این پروژه هستند.
انتهای پیام/ح