فتح خرمشهر، فتح خون/ یادداشت

نقش مؤثر لشکر 77 ثامن‌الائمه خراسان در فتح خرمشهر

افسران و سربازان لشکر خراسان تا زمان فتح شهر در منطقه ماندند و با توجه به رزم دلاورانه‌ای که در جریان حفظ محاصره خرمشهر داشتند، بدون شک می‌توان به سهم بزرگ آن‌ها در کسب این فتح عظیم صحه گذاشت.
کد خبر: ۴۵۷۷۹۷
تاریخ انتشار: ۰۱ خرداد ۱۴۰۰ - ۱۶:۵۸ - 22May 2021

گروه استان‌های دفاع‌پرس- «محمد محتشمی‌پور» رزمنده پیشکسوت لشکر 77 پیروز ثامن‌الائمه خراسان در دفاع مقدس و نویسنده کتاب «عکاس لشکر خراسان»؛ در چهارم آبان سال 1359 بود که پس از مقاومتی قهرمانانه، خرمشهر سقوط کرد و قوای عراقی شهر استراتژیک ما را به تصرف درآوردند. از همان روز، بعثی‌ها بدون استراحت به سنگرسازی و تجهیز خطوط دفاعی پیرامون این شهر مهم مشغول شدند و اشغال 575 روزه خرمشهر علیرغم تلخ‌کامی ناشی از اشغال بخشی از خاک میهن، نشان از تراکم تاریخی مانع‌گذاری‌ها و سنگربندی‌های حزب بعث در راه بازپس گیری این شهر و عظمت حماسه رزمندگان اسلام دارد.

در طول مدتی که خرمشهر در تصرف دشمن  بعثی قرار داشت، تقریباً تمام خانه‌ها ویران شده بود. در یک نمونه، راهرویی را تا ساحل شط به‌عنوان کانال ارتباطی بعثی‌ها ایجاد کرده بودند تا قوای عراقی بتوانند از هر نقطه خونین‌شهر، خود را از طریق این راه به شط برسانند و روشن بود که بعثی‌ها برای احداث این کانال، هیچ‌گونه چشمداشت و ملاحظه‌ای هم مبنی بر حفظ بافت مسکونی شهر نداشتند.

در دورانی که خرمشهر در اشغال بعثی‌ها بود، بدون شک می‌توان گفت که بخشی از وجود رزمندگان را همواره به خود درگیر کرده بود و لذا آزادسازی شهر، غایت و هدف همه رزمندگان بود و بر این مبنا، شگفتی نابجاست اگر در تحیر 23 روز عملیات سنگین و بدون استراحت باشیم؛ چراکه رزمندگان مستمراً به این نکته توجه داشتند که چقدر تا شهر فاصله‌ دارند و این دغدغه به‌صورت شور و شوقی وصف ناشدنی بروز و ظهور می‌یافت و شرایط را به گونه‌ای رقم زده بود که هر وجب پیشروی، رزمندگان ما را به بازپس گیری خرمشهر و عقب راندن متجاوز اشغالگر امیدوارتر می‎کرد.

در این میان، تأثیر رزمندگان ارتشی و به خصوص یگان‌های رزم خراسان از لشکر 77 پیروز ثامن‌الائمه در آزادسازی خرمشهر، تصاویر کم‌نظیری از ایستادگی و شجاعت را خلق کرد. تیپ سوم لشکر 77 پیروز ثامن‌الائمه خراسان به فرماندهی سرهنگ «علی اصغر اسلوبی» تحت فرماندهی قرارگاه فجر جانفشانی‌های بسیاری برای حفظ خطوط آفندی رزمندگان اسلام و تکمیل محاصره بعثی‌های مستقر در شهر نشان دادند.

کتاب «تاریخ لشکر 77 خراسان» به مصادیق بارزی از این مجاهدت‌های کمتر گفته شده اشاره داشته است؛ به‌خصوص روایت تعویض مرحله به مرحله یگان‌های درگیر در خط مقدم عملیات بیت المقدس که مخالفت رزمندگان خراسانی تیپ سوم لشکر برای بازگشت و استراحت و اشتیاق به باقی ماندن در معرکه و دفاع از پیشروی‌ها وجه تمایز شاخص رزمندگان این لشکر پیروز بوده است. در واقع، افسران و سربازان لشکر 77 پیروز ثامن‌الائمه خراسان تا زمان فتح شهر در منطقه ماندند و با توجه به رزم دلاورانه‌ای که در جریان حفظ محاصره خرمشهر و تکمیل این حلقه داشتند، بدون شک می‌توان به سهم بزرگ آن‌ها در کسب این فتح عظیم صحه گذاشت.

فرمایش حضرت امام بود که خرمشهر باید آزاد شود؛ لذا عملیات بیت‌المقدس طراحی شد و نیروها وارد عمل شدند تا خرمشهر غارت‌شده از اشغال بعثی‌ها آزاد شود و فرمان امام (ره) بر زمین نماند. آنچه ما را پیروز کرده و خواهد کرد، تقوا و اطاعت‌پذیری محض رزمندگان و مجاهدان از ولایت فقیه بوده است. بینش وحدت آفرین نظام اسلامی آن است که ما پیروز هستیم، ولو اینکه تمام دنیا در برابر ما ایستاده باشد و دفاع مقدس، بارزترین مظهر نمود این آرمان بود.

انتهای پیام/

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار