به گزارش گروه سایر رسانههای دفاعپرس، «محمدحسین علیجانزاده» نویسنده کتاب در گفتوگویی پیرامون رویکرد مردم در اوقات فراغت اظهار داشت: برای بررسی میزان سرانه مطالعه پارامترهای متعددی وجود دارد برای این منظور میتوان از مطالعات میدانی کمک گرفت این شاخصها متکی به پارامترهایی در مبحث فروش کتاب، نمایشگاهها و تولید کتاب است و میتوان به آنها اتکا کرد.
فضای مجازی آسیب جامعه امروز
وی فضای مجازی را به عنوان یکی از آسیبهای جامعه امروز دانست و اظهار کرد: فضای مجازی بیشترین زمان را از جامعه امروز گرفته است لذا ما شاهدیم که سرانه مطالعه کاهش چشمگیری داشته، در گذشته خانوادهها در اوقات فراغتشان به کتابهایی مانند بوستان، گلستان، دیوان حافظ و یا شاهنامه و کتابهای متعدد قدیمی دیگر میپرداختند، اما امروز فضای مجازی سبب شده تا از مطالعه دور شوند و مردم بیشتر اوقات فراغت خود را با فضای مجازی پر کنند.
روشن پیرامون سرانه مطالعه کتاب بیان کرد: اگرچه فضای مجازی زمان زیادی گرفته، اما با همه این موضوعات هنگامی که به فروش ۶۰ میلیاردی کتاب در نمایشگاه مجازی نگاه میشود شاهد این واقعیت هستیم که حدود یک میلیون و ۲۰۰ جلد کتاب به فروش رفته این امر نشان میدهد که مردم تا حدودی متوجه ارزش و جایگاه مطالعه در جامعه هستند و تلاش دارند تا اوقات فراغت خود و یا زمانهایی را که در قرنطینه به سر میبرند با مطالعه کتاب پر کنند به این ترتیب میتوان گفت سرانه مطالعه تا حدودی افزایش داشته است.
وی پیرامون سرانه مطالعه ابراز کرد: تعداد زیادی از مردم برای مطالعه به کتابخانهها میروند متاسفانه آمار این افراد بهخوبی مشخص نشده است و در آمارها دیده نمیشود در عین حال تعطیلات کرونایی عاملی برای عدم ارائه خدمت از سوی کتابخانهها به مخاطبان شده است.
این نویسنده کتاب در مورد اوقات فراغت ناشی از بیماری کرونا ابراز کرد: مدتها است که بیماری کرونا وارد کشور شده و این امر سبب شده اوقات فراغت زیادی برای مردم جامعه ایجاد شود این امر با ایجاد قرنطینههای متعدد سبب شد تا بسیاری از افراد از کارهای روزمره فارغ شوند و فضای بیشتر پیدا کرده و از آن برای مطالعه کتاب استفاده کنند.
وی با استناد به آماری که از سوی یکی از پایگاههای اطلاعاتی منتشر شده بیان کرد: بر اساس آماری که از محمد سرشار رئیس شبکه پویا اعلام شد، سرانه مطالعه در ایران حدود ۵۰ دقیقه است این در حالی است که بسیاری از این افراد معتقدند سرانه مطالعه زیر دو دقیقه برای هر ایرانی است.
سرانه مطالعه بالا رفته است
روشن بهترین رویکرد برای افزایش سرانه مطالعه را مورد بررسی قرار داد و افزود: کارهای فرهنگی عموماً دو بعد دارد یک بعد عمقی و یک بعد سطحی کتاب را باید در از بعد عمقی آتمور فرهنگی بهحساب آورد، زیرا کتاب سبک زندگی را با نگاهی عمیقتر به جامعه تزریق و جهان بینی را منتشر میکند، مطالعه کتاب سبب میشود تا بسیاری از رفتارها و آداب و رسوم و حتی بسیاری از آرزوها رنگ و چهره متفاوت به خود بگیرد.
این نویسنده در مورد شیوه مطالعه تاکید کرد: مطالعه باید هدفمند باشد مطالعه هدفمند و از سر نیاز تاثیر شگرف بر روحیه افراد و زندگی آنان دارد تغییراتی که در سبک زندگی این افراد شکل میگیرد نشان میدهد که مطالعه کاری بسیار ارزنده و ارزشمند و تأثیرگذار بر تک تک افراد جامعه انسانی است اگر مطالعه را از نگاه روانشناسانه و یا از نگاه کارشناسان اجتماعی نگاه کنیم تکامل روحی و فکری جامعه بشری را در پی دارد، کتاب در نهایت آموزهها و تحولات را در درون انسانها رقم میزند.
تاثیر مطالعه بر رشد فکری جامعه
علیزاده روشن نقش مطالعه و کسب اطلاعات را رویکردی ارزشمند دانست و تاکید کرد: مطالعه میتواند در رشد و شکوفایی نسل آینده نیز تاثیرات شگفت داشته باشد این موضوعی است که دولتها نیز مورد بحث و بررسی قرار میگیرد ما سند ۲۰۲۰ را داریم که نگاهی هدفمند به موضوع مطالعه و نوع سبک تربیت کودکان دارد. مطالعه کتاب افزایش آگاهی را سبب خواهد شد و در ادامه مهارتهای اجتماعی و خانوادگی را آموزش میدهد لذا نیاز است تا فرهنگ مطالعه بیش از حوزهای در آموزش و پرورش توسعه و گسترش یابد.
وی به معرفی کتابی پیرامون دریافت اطلاعات هدفمند با کمک مطالعه پرداخت و افزود: کتابی به عنوان نصف و نیمه برگرفته از سخنان و تفکر شهید مطهری منتشر شده که در آن به عمدهترین مشکل جامعه امروز اشاره دارد در این کتاب پیرامون خرده هویتهایی که در ما شکل گرفته و همچنین برخورده سلبریتیها و بهره برداریهای نادرست در فضای مجازی اشاره دارد که برگرفته از کمبود اطلاعات افراد بوده و در کتاب بهخوبی به آن پرداخته شده است در این کتاب پیرامون افرادی که توهم دانایی دارند در حالی که اطلاعات آنان بسیار محدود و کوچک است و به مطالعه عمقی و هدفمند نپرداختند اشارات خوبی شده اینگونه افراد در همه زمینهها اظهار نظر میکنند و در بیشتر موارد اطلاعات آنان بسیار خورد و درعینحال ناقص است همین اطلاعات کم و ناقص صدمات بسیاری را در زندگی به آنان وارد میکند.
افزایش قیمت کتاب و آسیبهای آن
وی پیرامون افزایش قیمت کتاب ابراز کرد: بازار کتاب یک بازی برد برد برای مخاطب و ناشر است، چنانچه وضعیت اقتصادی سبب شود تا مخاطب از خرید کتاب و مطالعه کنارهگیری کند ضررهای جبران ناپذیری متوجه ناشر خواهد شد لذا ناشران تلاش دارند تا جایی که ممکن است قیمت کتاب را افزایش ندهند.
علیزاده روشن به عوامل افزایش قیمت کتاب اشاره و خاطرنشان کرد: هم اکنون قیمت مواد اولیه خصوصاً کاغذ افزایش بسیاری یافته است رشد ۳۰ درصدی قیمت کاغذ در عرض ۱۰ روز ناگفتههای فراوانی را بیان میکند در این شرایط چارهای برای ناشر جهت بالا بردن قیمت کتاب نخواهد بود.
منبع: میزان
انتهای پیام/ ۹۱۱