به گزارش گروه اخبار داخلی " دفاع پرس "، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، روز گذشته در نشست خبری مشترک با وزیر خارجه آفریقای جنوبی در پاسخ به سؤال خبرنگار ایندیپندنت مدیا آفریقای جنوبی درباره مصوبه اخیر سنا آمریکا درباره توافق جامع اظهار داشت: احساس میکنم تعدادی از جناحهای سیاسی در داخل و بیرون از آمریکا، خواهان حل موضوع هستهای نیستند و به دنبال ایجاد مانع میباشند، اما جمهوری اسلامی با جدیت مذاکرات را دنبال میکند و اگر دولت آمریکا بخواهد با رعایت احترام به مردم و دولت جمهوریاسلامی، مذاکرات را ادامه دهد و به نتیجه برساند، وظیفه هماهنگی با کنگره و رفع مشکلات داخلی بر عهده دولت آمریکاست.
وی خاطرنشان کرد: ما در امور داخلی دولت آمریکا وارد نمیشویم. آنچه اهمیت دارد که مجدداً تأکید شود این است که ما دولت آمریکا را مسئول اجرای تعهداتی میدانیم که این تعهدات را در صورتی که توافق به نتیجه برسد، برعهده خواهد گرفت.
وزیر خارجه اضافه کرد: لازم است این تعهدات با توجه به واقعیات، ضرورت احترام به مردم ایران، رعایت حقوق این مردم و اجتناب از اقدامات و اظهاراتی که هیچگاه در میز مذاکره مطرح نبوده، بلکه در برخی اظهارنظرهای بیرونی توسط برخی مقامات آمریکایی و برای راضی کردن برخی گروههای سیاسی مطرح شده، صورت گیرد و با اجتناب از این اقدامات، به سمت رسیدن به تفاهم که یک تفاهم به نفع همه در روابط بینالملل است و بهانهها را برای ایجاد ایران هراسی از تمام کسانی که ایران هراسی را برای پیگیری سیاستهای خصمانه خود ایجاد کردند، میگیرد، حرکت کند و خواهد دید جمهوری اسلامی در پیگیری این توافق بسیار جدی خواهد بود.
اگر آمریکا با جدیت برنامه مذاکرات را به پیش ببرد میتواند در بیاعتمادی ایجاد شده تردید ایجاد کند
رئیس دستگاه دیپلماسی هدف از مذاکرات ایران و گروه 1+5 را رفع یک مشکل در منطقه و حل و فصل موضوعی خواند که بهانهای را برای برخی سیاستها در داخل و بیرون منطقه ایجاد کرده بود و افزود: متأسفانه به دلیل سیاستهای دولت آمریکا علیه انقلاب و مردم و جمهوری اسلامی در طول چندین دهه گذشته از دخالت در امور ایران با سرنگون کردن حکومت ملی در ایران از طریق کودتا شروع کرده و سپس با دخالتهای بیشتر با حمایت از رژیم صدام ادامه داده و اقدامات مکرری که علیه مردم ایران کرده، بیاعتمادی شدیدی در بین مردم ایران علیه سیاستهای آمریکا شکل گرفته است.
وزیر خارجه گفت: اگر آمریکا با جدیت برنامه مذاکرات را به پیش ببرد، میتواند در این بیاعتمادی ایجاد تردید کند و مردم بزرگوار ایران یک بار دیگر این روش را ببینند، ملاحظه کرده و رصد کنند.
وی اضافه کرد: مردم ما با جدیت نه تنها گفتههای مقامات آمریکایی که متأسفانه خوب نیست، را رصد و پیگیری میکنند بلکه رفتار آمریکا را نیز پیگیری میکنند و اگر تغییر اساسی در این رفتار روی دهد، در مورد سایر مسائل زمینه برای بحث باز خواهد شد.
ظریف گفت: اما اکنون تمام تمرکز ما بر مذاکرات هستهای است و امیدواریم با جدیت این مذاکرات را به نتیجه برسانیم.
رئیس دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤال دیگری در خصوص زمینههای مختلف همکاری بین ایران و آفریقای جنوبی خاطرنشان کرد: زمینههای مختلف همکاری در حوزههای اقتصادی، تجاری، انرژی، نفت، کشاورزی، علوم و فناوری، بهداشت و تمام زمینههای روابط دو جانبه را مورد بررسی قرار داده و زمینههای اجرای تفاهمات را بررسی کردیم.
وزیر خارجه با بیان اینکه در حوزه سیاسی گفتوگوها بین معاونان وزرای خارجه دو کشور در جریان است و مباحث منطقهای مورد گفتوگو قرار میگیرد و اظهار داشت: اجرای توافقات و تفاهمات انجام شده در کمیسیونهای مشترک پیگیری میشود که این گفتوگوها دادمه مییابد.
راه برخورد با تهدیدات تروریستی، دخالت خارجی نیست
وی با بیان اینکه افراطگرایی و تروریسم موضوعی است که قاره آفریقا و منطقه ما را با چالش اساسی مواجه کرده، خاطرنشان کرد: گروههای افراطی مثل بوکوحرام، جبهه النصره، الشباب، القاعده، داعش و گروههای مشابه در هر دو منطقه اقدام به ایجاد خشونت، ترور و وحشت کردند. متاسفانه به نام اسلام این اقدامات را انجام میدهند که رفتار و کردار و گفتار این گروهها با تعالیم اسلام ارتباطی ندارد و منطقه را به خاک و خون کشیدند و با تهدید جدی مواجه کردهاند.
رئیس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: راه برخورد با این تهدیدات، دخالت خارجی نیست و متأسفانه شاهد نتیجه دخالت خارجی در لیبی بودیم.
ظریف با بیان اینکه امروز لیبی در وضعیت اسفباری قرار دارد، گفت: دخالت در یمن نیز جز کشتار وحشیانه مردم بیگناه و از بین بردن زیرساختهای این کشور مقاوم و ایجاد مشکل جدی داخلی و بینالمللی نتیجهای دیگر به همراه نخواهد داشت و همه افکار عمومی بینالمللی، دبیرکل سازمان ملل و کشورهای مختلف خواهان توقف فوری عملیات علیه مردم یمن هستند، عملیاتی که هیچ هدفی جز تخریب و از بین بردن زیرساختهای این کشور ندارد.
وزیر خارجه با اشاره به دیدگاههای مشترک ایران و آفریقای جنوبی در زمینههای مختلف خاطرنشان کرد: همکاریهای خوبی در زمینههای سیاسی دنبال کردیم و همچنین همکاریهای خوبی در مبارزه با تروریسم داشتیم و در آینده نیز خواهیم داشت.
آتش بس در یمن باید دائمی باشد
رئیس دستگاه دیپلماسی در پاسخ به پرسش خبرنگار روسیه الیوم درباره پیشنهاد آتشبس در یمن از سوی عربستان و پذیرش آن توسط حوثیها و موضع ایران درباره آتشبس احتمالی و اینکه آیا ایران آماده همکاری با حوثیها برای تمدید آتشبس و انجام گفتوگوهای یمنی - یمنی است؟ گفت: جمهوری اسلامی از ابتدای بحران یمن و حملات غیرقانونی علیه مردم این کشور به صراحت اعلام کرده بود که موضوع یمن راهحل نظامی ندارد و حملات به جز کشتار مردم بیگناه نتیجهای را به بار نخواهد آورد.
رئیس دستگاه دیپلماسی با اشاره به طرح چهار مادهای ایران که به دبیرکل سازمان ملل و سایر طرفها ارائه شد، اظهار داشت: اولین محور طرح ما آتشبس فوری و همه جانبه است.
وی به کمک رسانی سریع انسانی به مردم یمن که در طرح ایران به آن اشاره شده، پرداخت و تصریح کرد: متأسفانه دولت عربستان با تمام قوا مانع کمکرسانی انسانی شده که این اقدام خلاف اصول بشردوستانه است و از نظر روابط بینالملل، حقوق بینالملل و تعالیم اسلامی مردود و غیرقابل قبول میباشد.
به گفته وی بایستی امکان کمک رسانی فراهم و گفتوگوهای یمنی - یمنی و ایجاد حکومتی فراگیر و روابط سازنده با همسایگان فراهم شود.
ظریف ادامه داد: هر آتشبس و توقف عملیات نظامی که تنها قربانی آن مردم بیگناه، زنان و کودکان هستند مورد حمایت ماست و باید به آتشبس دائمی تبدیل و مذاکرات در این خصوص ادامه یابد. ایران به مذاکرات فراگیر با نماینده دبیرکل سازمان ملل در امور یمن و همچنین دبیرخانه این سازمان ادامه داده و همکاری نزدیکی دارد و آماده است که هر کمکی در زمینه انساندوستانه و برای رسیدن به راه حلی سیاسی نیاز است، در حد توان خود، صورت دهد.
دولت آمریکا را مسئول اجرای توافقات میدانیم
وی در پاسخ به سؤال دیگری درباره اظهارات سید عباس عراقچی معاون وزیر خارجه ایران درباره اینکه مصوبه سنا اجرای توافق را دو ماه به تأخیر میاندازد، عنوان کرد: ما چون دولت آمریکا را مسئول اجرای توافقات میدانیم، از نظر ما طرح کنگره و تصویب سنای آمریکا هیچ تعهدی را از دوش دولت آمریکا بر نمیدارد بلکه تعهد دولت آمریکا را سنگینتر میکند.
رئیس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: دولت آمریکا باید نشان دهد با جدیت و تعهد آنچه را در صحنه بینالمللی به عنوان توافق احتمالی ایران و 1+5 که به تأئید شورای امنیت خواهد رسید را انجام خواهد داد.
وی ادامه داد: تأثیری که سنای آمریکا که احتمالاً به تأئید مجلس نمایندگان هم خواهد رسید، خواهد داشت تأخیری است که در روند اجرای توافق ایجاد میکند و از نظر ما تأثیر دیگری ندارد. اگر تأثیری دارد دولت آمریکا باید بر اساس تعهدات بینالمللی آن تأثیر را خنثی کند ولذا آنچه آقای عراقچی گفتند یک تأخیر حداکثر 2 ماهه ایجاد میکند که این یک تاثیر واقعی است که اگر به توافق برسیم دولت آمریکا باید این مرحله را طی کند، قبل از اینکه ما اطمینان حاصل کنیم که میتوانیم عملیات اجرایی توافق را شروع کنیم.
هیچگونه زیادهخواهی را نخواهیم پذیرفت
وی در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر اینکه در لوزان شما به چارچوبهایی رسیدید اما کماکان پرانتزها ادامه دارد، اظهار داشت: ما در لوزان به یک چارچوب مفهومی رسیدیم و بارها تأکید کردهایم که در لوزان یک توافق نداشتیم، بلکه یک چارچوب مفهومی راهحلها برای رسیدن به توافق را مورد تأیید قرار دادیم و الآن هم مرحله نگارش آن چارچوب مفهومی است که مرحلهای بسیار پیچیده، حقوقی و دقیق است و طبیعی است برای نگارش یک مفهوم از عبارات مختلف استفاده میشود و این عبارات میتوانند موضوع بحث باشند.
ظریف تصریح کرد: طرف مذاکراتی ما باید به این توجه داشته باشند که ایران به هیچ وجه هیچگونه زیادهخواهی را نخواهد پذیرفت. مفاهیم مورد توافق مفاهیمی است که در لوزان به تأیید طرفین رسیده و این مفاهیم باید به صورت توافق مکتوب بین ایران و 1+5 دربیاید و نه موضوعات جدیدی به آن اضافه شود.
انتهای پیام/