گروه فرهنگ و هنر دفاعپرس- علی عبدالصمدی؛ قدیمیترین منطقهای که در جهان حائز تمدن و فرهنگی غنی بوده، یقیناً منطقهای است که امروزه در جغرافیای عالم به نام خاورمیانه نامگذاری میشود.
خاورمیانه مرکز ادیان، مذاهب و اندیشههاست. حتی بسیاری از سبکهای فکری و فلسفی با پاگشا شدن در آکادمیهای تمدنهای کهن این منطقه از جمله ایران به سطح اعلایی از بلوغ رسیدند.
نکتهی جالب توجه اینجاست که بسیاری از منابع نفت و گاز و منابع زیرزمینی جهان نیز در همین منطقهی جغرافیایی واقع است. واقع شدن منابع عظیم زیرزمینی و نیز مآخذ سترگ علمی تاریخ بشریت در خاورمیانه باعث شد تا چشم بسیاری از کشورهای اهریمن صفت از جمله استعمارگران و کشورهایی که از طریق راهزنی دریایی امرار معاش میکردند، به این خطه از عالم دوخته شود.
در ابتدا غارت سرمایههای کشورها و چپاول داشته هایشان از طریق اعمال زور یا عقد قراردادهای ننگین و یک طرفه صورت میپذیرفت. کشورهایی هم که از قوهی قهریهی چندان قدرتمندی برخوردار نبودند، تبدیل به یک مستعمرهی تمام عیار میشدند و حتی توان دفاع از کمترین حق خود را نیز نداشتند. هند از زمرهی این کشورها بود.
آهسته آهسته با رشد و ارتقاء آگاهی عمومی در کشورهای مستعمره، انقلاب و جنگهای داخلی بالا گرفت و عملا استعمارگران غرب خلع ید شدند، اما این پایان عمر استعمار نبود. در عصر جدید کشورهای زورگو و مستکبر با دو ابزار اقتصاد و رسانه وارد عمل شدند و سبکی نو از استعمار را در پیش گرفتند.
کشورهای فوقالذکر با کنترل اقتصاد از جمله صادرات و واردات مستعمرههای سابق خود و نیز ساختن و پرداختن فیلمهای سینمایی و نگارش کتابهای قصه و رمان سعی دارند تا جنایات خود را موجه نشان دهند. در چند دههی اخیر آمریکا به عنوان یکی از بدنامترین کشورهای استعمارگر در تاریخ جدید جهان علاوه بر بهانههای اقتصادی به بهانهی حفظ حقوق بشر این اجازه را به خود داده تا برای مبارزه با گروهکهای تروریستی به کشورهای منطقهی خاورمیانه لشکرکشی کند.
جنگ در افغانستان و عراق از نمونههای بارز این ادعا هستند. طالبان، القاعده و رژیم صدام حسین همواره مورد پشتیبانی آمریکا و همپیمانانش بوده اند و زمانی که تاریخ مصرفشان تمام شد، شیطان بزرگ به بهانهی «احقاق حقوق بشر در عراق، افغانستان و عراق» وارد عمل شد. نتیجهی جنایات آمریکا در افغانستان به جز جنگ و خونریزی و استقرار نیروهای ناتو در منطقه چیز دیگری نبود. اما نتیجهی جنگ عراق علاوه بر استقرار نیروهای نظامی آمریکا در آن قسمت از خاورمیانه تسلط بر چاههای نفت نیز بود.
امروزه آمریکاییها تلاش میکنند تا از طریق ساخت و تولید فیلمهای سینمایی و سریالهای تلویزیونی جنایات خود را در خاورمیانه که بارزترینشان جنگ در افغانستان و عراق بوده است موجه نشان دهند. «ادوارد سعید» در کتاب خود با عنوان «شرق شناسی» به همین نکته اشاره داشته و متذکر میشود که «آنچه که رسانههای غربی و در راسشان رسانههای آمریکایی در دست عمل دارند آن است که شرق و فرهنگ شرق از طریق مطبوعات، فیلمها، سریالها و در یک کلام رسانههای غربی به جهانیان بازنمایی شود.»
یقینا با درایت و هوشمندی اصحاب هنر و رسانههای کشورهای شرق جهان به ویژه رسانههای کشور متمدن ما توطئههای دشمنان ایران خنثی خواهد شد که البته همواره این چنین نیز بوده است. آگاهی و هوشیاری عمومی در سطح ملی نکتهی بسیار مهمی است که عامهی مردم بالاخص اصحاب فرهنگ و رسانه با عنایت به آن میتوانند در جبههی مبارزه با استکبار رسانهای غرب پیروز شوند.
انتهای پیام/133