دفاع‌پرس از شیوع دوباره کرونا گزارش می‌دهد؛

شعله‌های کرونا بر جان «سیستان»/ موج پنجم چگونه از راه رسید؟

بیماری کرونا بار دیگر در اوج گرفت، اما این‌بار از جنوب و مرزهای شرقی کشور؛ مناطقی که به دلیل کاهش رعایت پروتکل‌ها و عدم نظارت بر کنترل مرزها حالا درگیر شعله‌های قرمز کرونا شده است.
کد خبر: ۴۶۵۰۵۶
تاریخ انتشار: ۱۳ تير ۱۴۰۰ - ۰۵:۳۰ - 04July 2021

شعله‌های کرونا بر جان «سیستان» / کرونا هم به دردهای سیستانی‌ها اضافه شد

گروه اجتماعی دفاع‌پرس: دو ماه قبل بود که سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا اعلام کرد که هیچ شهر کشور در وضعیت قرمز قرار ندارد و ابراز امیدواری کرد که با ادامه روند رو به رشد پروتکل‌های بهداشتی همچنان شاهد ادامه پایداری این روند باشیم؛ اما روز پنجشنبه باز هم خبر هشدارآمیز قرمز شدن ۶۳ شهر کشور در کشور منتشر شد و متاسفانه روز گذشته نیز وزارت بهداشت اعلام کرد که تهران به همراه ۹۱ شهرستان دیگر در وضعیت قرمز کرونایی قرار گرفتند.

بر اساس گزارش نرم‌افزار ماسک، ۹۲ شهرستان قرمز، ۱۸۳ شهرستان نارنجی، ۱۷۳ شهرستان زرد و تعداد شهر‌های آبی صفر است. در این میان وضعیت دو استان سیستان و بلوچستان و زاهدان حادتر از بقیه است.

بحران کرونا در حالی در استان سیستان و بلوچستان رو به وخامت گذاشته است که چندی پیش خبرهایی از شیوع گسترده ویروس کرونای دلتا در کشور افغانستان به گوش می‌رسید به طوری «وحید مجروح» سرپرست وزارت بهداشت و درمان افغانستان در نشستی خبر گفته بود آزمایش‌های انجام شده متخصصان نشان می‌دهد که ویروس «دلتا» (کرونا هندی) به سرعت در حال گسترش در افغانستان است.

وی افزود: به صورت نمونه از مجموع ۱۹ آزمایش افراد مبتلا به کرونا، ۱۱ مورد آن از نوع دلتا و هشت مورد دیگر از نوع آلفا (ویروس انگلیسی) بوده است. یکی از عوامل افزایش و وخامت وضعیت مبتلایان به کووید ۱۹، شیوع نوع هندی ویروس کرونا در افغانستان است.

مجروح با بیان اینکه کمبود اکسیژن در بیمارستان‌های افغانستان همچنان یک چالش عمده است، افزود: نمودار افراد مبتلا به کرونا در افغانستان همچنان سیر صعودی دارد.

شیوع گسترده ویروس کرونای دلتا در کشور افغانستان، عدم رعایت پروتکل‌های بهداشتی و همچنین ترددهای بین مرزی را می‌توان از دلایل اصلی سیاه شدن وضعیت شیوع کرونا در این استان دانست موضوعی که باعث شد ایرج حریرچی معاون کل وزارت بهداشت به همراه تیم واکنش سریع وزارت بهداشت راهی این استان شوند.

سیستان و بلوچستان آب ندارد

مسوولان درحالی مردم استان سیستان و بلوچستان و شهرهای جنوبی را به رعایت پروتکل‌های بهداشتی دعوت می‌کنند که بنا به گفته مردم محلی برخی مناطق این استان دسترسی به آب شرب هم برای آنها دشوار است، به طوری که برخی از کاربران در شبکه‌های اجتماعی نوشتند «سیستان و بلوچستان آب ندارد، چرا صدای این مردم را نمی‌شنوید؟» کاربری دیگر نیز در فضای مجازی نوشت « در خانه بمانیم؟ فقط در جریان باشید که ما حتی آب شرب را هم باید از بیرون بخریم. آب لوله‌کشی حاشیه شهر شوره و آب اصطلاحا شیرین بقیه جاها قابل نوشیدن نیست. یا باید دستگاه تصفیه آب داشت یا آب را از مغازه‌ها خرید.»

بر کسی پوشیده نیست که مردم استان‌های سیستان بلوچستان و مناطق جنوب کشور امرار معاش خود را از طریق کارهایی چون دست‌فروشی و میوه‌فروشی یا کار در بازارچه‌های مرزی می‌گذارنند و تعطیل شدن کسب و کارشنان بدون توجه به وضعیت معیشتی آنها کاری نشدنی است؛

معاون کل وزارت بهداشت نیز اعلام کرد که «برای نخستین بار در چند روز اخیر میزان موارد سرپایی و بستری کرونا در استان سیستان و بلوچستان از متوسط کشوری فراتر رفته است.

ایرج حریرچی، افزود: از طرفی ویروس دلتا از جنوب شرقی وارد کشور شده و با توجه به خواستگاه این ویروس در هند و شرایطی که در افغانستان به وجود آمده احتمال افزایش مهاجرت به ایران از مسیرهای مختلف وجود دارد.  گفتیم مرزها را ببندید، گوش نکردند.

هشدار دادم مرزها بسته شوند

حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت مجلس نیز در این خصوص گفت: دلتاویروس خیلی وقت بود که پایش را به خانه‌ها و درون جان‌های محروم‌ترین استان کشور گذاشته بود. با توجه به اینکه ما مرز هزار و ۲۰۰ کیلومتری با کشور افغانستان و پاکستان داریم، افغانستان هم با هندوستان همسایه است و خطر ورود دلتا ویروس به شرق کشور و از آنجا هم به کل کشور وجود دارد. به همین خاطر من در نامه‌ای به رئیس‌جمهور هشدار دادم و خواستم مرزها را ببندند. رئیس‌جمهور ما را به وزیر بهداشت و وزیر کشور ارجاع دادند اما متاسفانه وزارت کشور نتوانست محدودیت‌های جدی در سیستان و بلوچستان ایجاد کند و همین موضوع باعث شد که دلتاویروس وارد سیستان و بلوچستان شود. همه این‌ها به خاطر سوء مدیریت است، شاید فکر نمی‌کردند که این اتفاق بیفتد.»

کاهش رعایت پروتکل‌ها در سیستان

کرونای دلتا در استان سیستان و بلوچستان وجود دارد و به نظر می‌رسد که از اواخر فروردین و اوایل اردیبهشت ماه، اولین موارد این نوع ویروس شناسایی شده، اما به تدریج افزایش یافته است. یکی از مهمترین مشکلات ما در استان سیستان و بلوچستان، اقبال و اشتیاق بسیار کم از سوی مردم نسبت به سایر مناطق کشور برای واکسیناسیون است.

عابدینی ادامه داد: در گروه‌های سنی که واکسیناسیون آن‌ها اعلام شده مانند بالای ۸۰ و ۷۵ و ۷۰ سال اگر مراقبین و کارشناسان بهداشتی به درب منازل مردم مراجعه نکنند، برخلاف سایر مناطق که مردم به مراکز واکسیناسیون مراجعه می‌کنند، اقبالی از سوی مردم برای تزریق واکسن وجود ندارد و با اینکه مراقبین و کارشناسان بهداشتی برای واکسیناسیون به درب منازل مردم در این استان مراجعه کرده بودند، اما باز هم ۵۰ درصد از افراد واجد شرایط، واکسن تزریق کرده بودند.

مردم به ماسک باور ندارند!

وی تصریح کرد: متاسفانه رعایت پروتکل‌های بهداشتی در استان سیستان و بلوچستان خیلی پایین است، البته شاید مقداری از این رعایت اندک به دلیل وضعیت اقتصادی باشد، اما مهمتر از آن، این است که مردم به استفاده از ماسک و رعایت فاصله‌گذاری، باور ندارند.

وی با بیان اینکه مشکل این استان وجود مرز‌های غیررسمی و ورود اتباع خارجی به صورت غیرقانونی است که نمی‌توان جلوی آن را گرفت، خاطرنشان کرد: همکاران بهداشتی ما در مرز‌های رسمی این استان از جمله مرز میرجاوه حضور دارند و تست‌های سریع کرونا از اتباع خارجی و افرادی که به پاکستان رفت و آمد دارند، می‌گیرند، اما در مرز‌های غیررسمی ممکن است خیلی از افرادی که به صورت غیرقانونی وارد می‌شوند، بیمار باشند و این افراد از طریق رفتن به کرمان، در کل ایران پخش می‌شوند که مشکل بسیار بزرگی است که در این زمینه، هماهنگی‌هایی با استانداری و نهاد‌های نظامی و انتظامی برای تشدید نظارت‌ها بر مرز‌های غیررسمی داشتیم.

عابدینی افزود: تصمیم ما بر این شد که تعداد مراکز بهداشتی منتخب ۱۶ و ۲۴ ساعته در مناطق تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی ایرانشهر را افزایش دهیم و ساعات خدمات‌دهی این مراکز، بیشتر شود. در زاهدان نیز تصمیم بر این شد که نظارت‌هایی بر روی مراکز بهداشتی منتخب و ساعات فعالیت آن‌ها با توجه به گرمای هوا در ساعات پایانی روز، انجام شود، چون باید مطمئن شویم که خدمات به مردم ارائه می‌شود.

وی عنوان کرد: مردم در استان سیستان و بلوچستان نه تنها برای تزریق واکسن کرونا بلکه برای استفاده از ماسک نیز تمایل چندانی ندارند. مثلا چندین گروه و انجمن خیریه و حتی برخی خانه‌های بهداشت به صورت رایگان به مردم ماسک می‌دادند، اما متاسفانه مردم این مناطق، باوری به استفاده از ماسک ندارند، یا بار‌ها توصیه شده که رفت و آمد‌های قبیله ای، مراسم ها، عروسی و مهمانی‌ها را کم کنید، اما با مراقبین بهداشت، برخورد شده و نسبت به آن، مقاومت می‌کنند.

بر اساس این گزارش، باید توجه داشت که درحال حاضر بیماری کرونا با قدرت بیشتری به نسبت موج‌های قبلی در کشور در حال گسترش است و تجره چندین ماه گذشته نشان می‌دهد برای کاهش شیوع بیماری باید محدودیت‌های جدی‌تری در شهر‌های قرمز اعمال شود. هرچند ادارات و اماکن دولتی در استان سیستان و بلوچستان تعطیل شده است، اما اعمال نظارت بیشتر بر مرز‌ها و نظارت بر رعایت پروتکل‌های بهداشتی، توزیع ماسک و اقلام بهداشتی نیز می‌تواند نقش موثری در خاموش شدن شعله‌های کرونا در این استان داشته باشد.

گزارش از محمد رضازاده

انتهای پیام/ ۳۶۱

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار