به گزارش گروه سایر رسانههای دفاعپرس، «محسن روحیصفت» کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگویی با اشاره به تأثیر مذاکرات دولت افغانستان با طالبان در روند تحولات افغانستان، اظهار داشت: طالبان شرط گفتوگوی مستقیم با دولت را خروج نیروهای خارجی قرار داده بود که این وضعیت الان محقق شده و بهطور طبیعی با توجه به اینکه همیشه گفته شده است راهحل نظامی و جنگ جوابگو نیست، باید از طریق گفتوگوی سیاسی به نتیجه رسید.
معاون پیشین دفتر مطالعات سیاسی وزارت خارجه اضافه کرد: دولت کابل مدتهاست این درخواست را مطرح کرده بود تا مشکلات افغانستان از طریق مذاکره حل شود. اما طالبان، به دلیل اینکه یک گروه تمامیتخواه است و میخواهد قدرت را بهطور کامل و بدون داشتن شریک در اختیار خود داشته باشد؛ در صدد است تا به هدف تصرف سرزمینی و پیشروی در مناطقی که تحت تصرف دولت است برسد.
کارشناس مسائل بینالملل با بیان اینکه پیشروی طالبان در عمل نسبت به تبلیغات خود کمتر از آنچه که هست نشان میدهد، گفت: یعنی دستگاههای تبلیغاتی طالبان آن را بسیار بزرگتر نشان دادهاند. در حالی که کمتر از نیمی از شهرستانهای افغانستان را تصرف کرده است، اما ادعای تصرف ۸۵ درصدی میکند که مطابق با واقعیت نیست.
وی ادامه داد: این ادعاها به دلیل این است که در مذاکرات دست بالا را داشته باشد و از موضع قدرت مذاکره کند. به هر حال هر گروهی یک ترفندی برای مذاکره به خرج میدهد. امیدواریم سرنوشت افغانستان در مذاکرات تعیین شود نه در صحنههای جنگی.
وی با اشاره به این دور از مذاکرات بین الافغانی تصریح کرد: مهمترین موضوعی که در این گفتگوها مطرح خواهد شد موضوع آتشبس است. دوم تشکیل یک دولت انتقالی و همچنین موضوعاتی همچون نظام سیاسی و قانون اساسی مطرح خواهد شد.
روحیصفت با اشاره به نقش پاکستان در تحولات افغانستان ابراز داشت: پاکستان بلاشک در پیشرویهای طالبان نقش دارد؛ اما ضعف، فساد، اختلاف و شکاف در جبهه دولت هم در این پیشروی مؤثر بوده است. اگر ۵۰ درصد حمایتهای خارجی در این پیشروی مؤثر باشد، دو دستگی و اختلافات درونی و فساد در دولت نیز به همان میزان مؤثر است.
روحیصفت اضافه کرد: ایران بهطور طبیعی باید روابطی با همسایگان خود داشته باشد. ایران باید با هرگروه و دستهای که در افغانستان هستند ارتباط داشته باشد تا بفهمد اوضاع داخلی افغانستان به چه سمتی پیش میرود.
کارشناس مسائل سیاسی یادآور شد: ما بهطور طبیعی تعیینکننده نوع حکومت افغانستان نیستیم؛ مردم افغانستان تعیینکننده نوع حکومت در این کشور هستند؛ لذا آنچه مردم افغانستان تصمیم بگیرند جمهوری اسلامی ایران مثل همیشه از آن حمایت خواهد کرد.
زوحیصفت در پایان تأکید کرد: توصیهای که همواره به ملت و دولت افغانستان داشتیم این بوده است که اول، دولت فراگیری که از همه گروهها، اقوام، نژادها، زبان و فرهنگها حضور داشته باشند و در حکومت مرکزی فعالیت کنند تا ثبات بیشتری در افغانستان وجود داشته باشد. دوم اینکه جنگ راهحل نیست و باید از طریق مذاکره به نتیجه رسید. سوم اینکه استقلال خود را حفظ کنند و تصمیمگیری توسط خود افغانها صورت بگیرد و آنها محور فعالیت باشند. همچنین مشارکت کشورهای خارجی در تحولات افغانستان توسط سازمان ملل دنبال شود.
منبع: میزان
انتهای پیام/ ۹۱۱