به گزارش خبرگزاری دفاع مقدس از مشهد، در آغاز این میزگرد که با حضور جمعی استادان دانشگاه، پژوهشگران، نویسندگان و نمایندگان لشکرهای استان خراسان رضوی برگزار شد، سردار اکبر نجاتی، مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس خراسان رضوی با بیان اینکه خراسان، حضوری پررنگ در دوران دفاع مقدس داشته و حدود هفده هزار شهید را تقدیم ایران اسلامی کرده است، گفت: در هشت سال دفاع مقدس، چهار لشکر پرقدرت از خراسان در جنگ حضورداشته و سیزده یگان از این خطّه در جبههها انجاموظیفه کردهاند. حدود یکششم از نیروی بسیج را در دوران دفاع مقدس، خراسان تأمین میکرد. جهاد خراسان در عملیات والفجر 8، پل بعثت را روی اروندرود احداث کردند. لشکر 5 نصر در عملیات والفجر3، کربلای 1، نقشی مؤثر در آزادسازی مهران داشت. لشکر 77 خراسان نیز پس از موفقیت در عملیات پیروزمندانة ثامنالائمه (ع) برای شکست حصر آبادان، لشکر 77 پیروز خراسان نام گرفت. یگان 21 امام رضا(ع) در سال 1360 در مقابل ارتش عراق به تنهایی از تنگه چزابه دفاع کرد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: ضرورت پژوهش دربارة اتفاقات جنگ، و نگارش و ثبت وقایع آن برای ماندگار شدن و آگاهی آیندگان، بر کسی پوشیده نیست. این میزگرد برای تبادلنظر و هماندیشی با پژوهشگران و نویسندگان استان و بهرهگیری از تجربیات سردار بابایی برگزارشده و در حقیقت، آغازی برای نگارش تاریخ یگانهای خراسان در دوران دفاع مقدس است.
در ادامة میزگرد، سردار گلعلی بابایی، رئیس سازمان هنری و ادبیات دفاع مقدس و نویسندة چندین کتاب پژوهشی دربارة تاریخ جنگ، ازجمله کتاب «همپای صاعقه»، به ایراد سخن پرداخت و گفت: این روزها، همزمان با روزهای پایانی عملیات إلی بیتالمقدس برای آزادسازی خرمشهر است که در چهار مرحله انجام شد و شب 31 اردیبهشت، آغاز مرحلة چهارم آن بود. طی این عملیات، زمینهای زیادی از دشمن باز پس گرفته شد اما آزادسازی خرمشهر از همه مهمتر بود.
وی با بیان اینکه کتاب همپای صاعقه، کار مشترک وی با آقای حسین بهزاد برای تبیین عملکرد تیپ 27 محمد رسولالله (ص) در دورة زمانی دیماه 1360 تا تیرماه 1361 است، گفت: در این کتاب، علاوه بر نگاهی گذرا به حوادث کشور در یک سال نخست جنگ و عملیات کوهستانی محمد رسولالله (ص)، به چگونگی تشکیل تیپ 27 محمد رسولالله (ص) در بهمن 1360 و شرکت آن در دو نبرد بزرگ “فتح مبین” و “إلی بیتالمقدس” پرداختهشده است.
سردار بابایی ادامه داد: برای فراهم کردن این کتاب، با فرماندهان، مسئولان ردههای ستادی، فرماندهان گردانها و... گفتوگو به عمل آمد و خاطرههای آنها ثبت و استفاده شد. در برخی موارد نیز از خاطرات ضبطشدة موجود در “آرشیو ثبت وقایع دفاع مقدس”، بهره گرفته شد. علاوه بر این، نوارهای صوتی همة مکالمات بیسیم مرکز پیام تیپ 27، مکالمات گردانها و واحدهای تابع آن و همچنین ردههای مافوق تیپ با فرماندهان تیپ 27 محمد رسولالله (ص)، طی عملیات فتح مبین و إلی بیتالمقدس، گردآوری، دستهبندی، استماع، پیادهسازی و فیشبرداری شد و مورداستفاده قرار گرفت.
وی ضمن اشاره به مشکلات کار، افزود: شرایط نامطلوب ضبط مکالمات، افت کیفی برخی نوارها و برخی عوامل دیگر، باعث میشد که کار بهکندی پیش برود؛ بهطوریکه بهعنوان نمونه، آقای حسین بهزاد برای پیاده کردن نیم ساعت مکالمة شهید قهرمانی، حدود چهل روز زمان صرف کرد.
نویسندة کتابهای «همپای صاعقه» و «ضربت متقابل» با بیان اینکه گردآوری و پیادهسازی نوارهای صوتی مذاکرهها و جلسههای توجیهی عملیات فتح مبین و إلی بیتالمقدس، از دیگر اسناد و مدارک مستند برای فراهم ساختن کتاب همپای صاعقه بود، افزود: مکاتبهها، نقشهها، کالکهای عملیاتی، عکسها، احکام مأموریت، وصیتنامهها، اسناد بهغنیمتگرفتهشده از ارتش بعث و...، برخی دیگر از اسناد و مدارکی است که برای نگارش عملکرد تیپ 27 در بازة زمانی دی 1360 تا تیر 1361، دستهبندی و گزینش شدند.
سردار بابایی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به سبک نگارش کتاب همپای صاعقه گفت: نمیخواستیم که متن کتاب، گزارش صرف نظامی باشد بلکه در پی آن بودیم که سیر تاریخی اتفاقات را بهصورت داستانی به نگارش درآوریم تا مطالب کتاب، خواندنی باشد.
نویسندة کتابهای «گردان نهم» و «کالکهای خاکی» ادامه داد: چنین سبک نگارشی، جاذبههای خاص خودش را دارد و کمک میکند که همة مردم را دوستدار دفاع مقدس کنیم.
سردار بابایی افزود: یادداشت تجلیل رهبر معظّم انقلاب اسلامی از کتاب همپای صاعقه و اینکه معظّمٌله، هنگام صحبت از عملیات إلی بیتالمقدس، همواره به این کتاب اشاره میکنند، نشان میدهد که نگارش کتابهایی به این شیوه، مورد استقبال معظّمٌله قرار دارد و یکی از دغدغههای ایشان است؛ بهطوریکه معظّمٌله در سفر به استان فارس، ضمن سخنانشان فرمودند که چرا دیگر یگانها، ازجمله 5 نصر و 31 عاشورا چنین کتابهایی را نمینویسند.
وی با اشاره به یکی از کتابهای خود با نام «بهار 82» افزود: کتابهای همپای صاعقه و ضربت متقابل، بهصورت “یگانمحور” به نگارش درآمدهاند اما کتاب بهار 82، بهصورت “استانمحور” نوشتهشده است؛ یعنی، همة اقدامها و کارهایی که از آغاز دفاع مقدس در استان همدان انجامگرفته، در این کتاب آمده است.
در ادامه، حاضران در این میزگرد، ازجمله دکتر سید حسین مجتبوی (رئیس دانشگاه فرهنگیان خراسان رضوی)، دکتر غلامرضا جلالی (معاون پژوهشی و برنامهریزی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی)، دکتر محمد باغستانی (عضو هیئتعلمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی)، دکتر جعفر شرفالدین شیرازی (رئیس پژوهشکدة مجازی تربیت اسلامی «بنیان»)، دکتر زهرا اختیاری (عضو هیئتعلمی دانشگاه فردوسی مشهد)، دکتر ابوالفضل حسنآبادی (مدیر مرکز اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی)، دکتر محمدرضا براتی، سید علیرضا مهرداد (پژوهشگر و نویسندة دفاع مقدس)، سرهنگ قاسم کریمی (بازنشستة ارتش و نویسندة ده عنوان کتاب در حوزة دفاع مقدس) و برخی دیگر از پژوهشگران و نویسندگان استان خراسان رضوی، ضمن بحث و تبادلنظر در مورد نحوة نگارش عملکرد یگانهای خراسان در دوران دفاع مقدس، به تحلیل ساختار پژوهشی و نگارشی کتاب همپای صاعقه پرداختند و سردار بابایی به پرسشهای طرحشده توسط آنان پاسخ گفت.
در پایان میزگرد، حسن امیری، جانشین مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس خراسان رضوی به جمعبندی بحث میزگرد پرداخت و گفت: اداره کل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس خراسان رضوی، نگارش عملکرد پنج یگان خراسان رضوی در دوران دفاع مقدس، شامل لشکرهای 5 نصر، ویژة شهدا، 21 امام رضا (ع)، گروه توپخانه 61 محرم و گروه مهندسی 47 سلمان را به همراه سه رستة بهداری، مخابرات و پشتیبانی، بهصورت پنج پروژة بزرگ و سه پروژة متوسط تعریف کرده و آمادة دریافت طرحهای پیشنهادی استادان، پژوهشگران و نویسندگان برجسته برای انجام این پروژهها است تا ضمن بررسی و تصویب، مدیریت انجام این پروژهها را از آغاز تا پایان کار به افراد ذیصلاح واگذار کند.