به گزارش گروه سایر رسانههای دفاعپرس، «سعید پیرمحمدی» کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگویی با یادآوری اینکه آمریکا در سال ۲۰۰۱ در قالب گفتمان جنگ علیه ترور به افغانستان یورش بردند، اظهار داشت: ۲۰ سال از این تاریخ میگذارد و امروز باید ارزیابی شود که آمریکاییها چه دستاوردی در این کشور داشتهاند.
وی با بیان اینکه آمریکاییها در طول این ۲۰ سال از تقابل و یورش نظامی علیه القاعده و طالبان به ۱۱ دور مذاکره با طالبان رسیدند، اظهار کرد: آمریکا در قالب ادعای توسعه اقتصادی و دموکراسی سازی وارد افغانستان شدند، اما در ماهها و روزهای اخیر شاهد بودیم آمریکاییها بدون اینکه هیچ دستاورد ملموسی را کسب کنند، از افغانستان خارج شدهاند.
کارشناس مسائل بینالملل با تصریح بر اینکه آمریکا نتوانست ادعای اولیه خود مبنی بر نابودی طالبان را جامه عمل بپوشاند، عنوان کرد: نتیجه این خلف وعده، تحت کنترل درآمدن بخشهای زیادی از کشور افغانستان توسط طالبان است.
وی با اشاره به سخنان کاندولیزا رایس وزیر سابقه اسبق آمریکا بیان کرد: رایس گفته است ۲۰ سال برای تکمیل پروژه انتقال حکومت در افغانستان کافی نیست و آمریکا نیاز به زمان بیشتری دارد. در حقیقت آنها معتقد هستند برای اینکه بتوانیم دموکراسی را در سطح جهان گسترش بدهیم، باید از راهحل نظامی استفاده کنیم.
پیرمحمدی با تأکید بر اینکه آمریکا باید در اذهان عمومی جهان جوابگو باشد، گفت: شکست آمریکا در افغانستان مربوط به یک یا دو دولت نیست بلکه شکست همه دولتهای بوش پسر به این سمت است. ترامپ دو روز قبل در یک مصاحبه تلاش کرده است خود را از تحولات اخیر مبرا کند و اعلام کند دولت بایدن مقصر این تحولات است، اما حقیقت آن است که شکست آمریکا در افغانستان دستاورد مشترک همه دولتهای این کشور است.
وی به حملات ۱۱ سپتامبر بهعنوان دستاویزی برای آمریکا جهت مداخله در منطقه غرب آسیا اشاره کرد و افزود: در عرصه عملی و میدانی شاهد هستیم آمریکا هیچ دستاوردی را کسب نکرده است و پس از ۲۰ سال نیز شاهد خروج آمریکا از افغانستان هستیم.
کارشناس مسائل بینالملل از شکستهای آمریکا بهعنوان یک ویتنام جدید یاد کرد و گفت: تکرار این شکستها به دلیل شکست در پروژه دولت – ملتسازی است که آمریکا قصد اجرای آن را در کشورهای هدف داشته است. آمریکا همانطور که نتوانستند در عراق یک ارتش و دولت قوی ایجاد کنند، در افغانستان نیز این تجربه را کسب کردند.
وی افزود: آمریکاییها مدعی بودند ساختار اداری مناسبی را در افغانستان ایجاد کردهاند، اما شاهد بودیم این ساختار در ۲۰ سال گذشته و بهویژه در سالهای اخیر نتوانست پاسخگوی خواست و اراده مردم باشد، زیرا آمریکا ساختار این کشور را بهخوبی درک نکردند.
پیرمحمدی با تصریح بر اینکه طالبان بخش جدایی ناپذیر جمعیت افغانستان است، مطرح کرد: حدود نیمی از جمعیت این کشورها پشتونها هستند و اساساً وابستگی در افغانستان قبیلهای و نه ملی است و آمریکاییها این مهم را درک نکردند.
منبع: رادیو گفتوگو
انتهای پیام/ ۹۱۱