دفاع‌پرس گزارش می‌دهد؛

آیا دولت آینده افغانستان فراگیر خواهد بود؟

سخنگوی گروه طالبان مدعی است که افغان‌ها با حکومت «امارت اسلامی» یک کشور آزاد و مستقل خواهند داشت.
کد خبر: ۴۷۴۶۲۵
تاریخ انتشار: ۱۰ شهريور ۱۴۰۰ - ۰۳:۳۱ - 01September 2021

طالبان به خوبی آگاهند که انحصار قدرت امکان پذیر نیست/ آیا نظام آینده در افغانستان فراگیر خواهد شد؟گروه بین‌الملل دفاع‌پرس: عقب‌نشینی یا خروج بی‌برنامه نظامیان آمریکایی از افغانستان، زمینه قدرت‌گیری طالبان بر افغانستان را تسریع بخشید و سوالات فراوانی را در خصوص آینده افغانستان در میان افکار عمومی ایجاد کرد؛ حکومت طالبان در افغانستان چگونه خواهد بود؟ آن‌ها چگونه می‌خواهند تمام قلمرویی را که به دست آورده‌اند حفظ کنند؟ آیا مقاومت به‌طور کامل از بین رفته است، یا مقاومتی از جمله مقاومت مسلحانه در برابر حکومت آنها وجود خواهد داشت؟

حکومتی که طالب‌ها از آن در رسانه‌ها حرف می‌زنند، حکومت «امارت اسلامی» است. به گفته «سهیل شاهین» سخنگوی گروه طالبان با ایجاد این نوع حکومت، افغان‌ها یک کشور آزاد و مستقل خواهند داشت و می‌توانند با صلح و آرامش در کشورشان زندگی کنند.

اما اگر طالب‌ها به طرف انحصار قدرت بروند قطعا درگیر جنگ داخلی و بحران و مسائل متعدد امنیتی خواهند شد و دست به خشونت می‌زنند، در این مساله تردیدی وجود ندارد. یک جنبه دیگر مساله این است که طالب ظرفیت سیاسی نیز دارد، گروهی که ظرفیت سیاسی دارد همین‌هایی هستند که مذاکره می‌کنند و می‌خواهند بقیه گروه‌های سیاسی و قومیتی را در قدرت شریک کنند چون می‌دانند که انحصار قدرت طالبان امکان پذیر نیست.

اساسا طالبان با شکل و سرعتی که افغانستان را تصرف کردند آمده تا تمامی قلمروی به دست آورده را حفظ کنند. «مایکل اسمیت» تحلیلگر تروریسم و ​​کارشناس گروه‌های افراطی در سخنانی، گفت: «بازگشت عامدانه الحق به افغانستان توسط القاعده برای نشان دادن استحکام و دوام این گروه و بدین مفهوم است که می‌توان از یک جنگ جهانی با دشمنان مجهز به منابع بیشتر و فناوری برتر نیز جان سالم به در برد».

«شیرمحمد عباس استانکزی» عضو ارشد گروه طالبان در پیام ویدئویی اظهار داشت: نظام آینده در افغانستان فراگیر خواهد شد و همه اقوام و مذاهب براساس شایستگی علمی و تقوایی در آن مشارکت خواهند کرد.

استانکزی تاکید کرد: امنیت در افغانستان برقرار است و برای ساخت یک نظام فراگیر نیز با همه سیاسیون رایزنی‌ها ادامه دارد.

وی درباره ادارات و وزارتخانه‌های افغانستان نیز تصریح کرد: که همه ادارات به زودی فعال می‌شود و کارمندان آنها نیز می‌توانند در محل کارشان حاضر شوند.

معاون سیاسی دفتر طالبان خاطرنشان کرد: در عرصه سیاست خارجی با همه کشورها رابطه خوبی برقرار است به ویژه کشور چین که به افغانستان کمک‌های انجام داده است.

استانکزی روابط افغانستان با همسایگان شمالی را مهم دانست و سیاست ایران در قبال تحولات اخیر افغانستان را نیز ستایش کرد. وی همچنین بر اهمیت روابط اقتصادی دو کشور و بهره برداری بیشتر از بندر چابهار برای تاجران افغانستان مورد تاکید قرار داد.

«محمد نعیم» سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر نیز هفته گذشته درباره تحولات افغانستان گفته بود: هیأتی از امارت اسلامی در کابل با برخی از شخصیت‌ها در حالی رایزنی است که در این نشست‌ها درباره چگونگی نظام سیاسی آینده نیز مباحثی مطرح شده است.

بر این اساس، آن چیزی که امروز واضح و روشن است این که مقاومت همچنان در افغانستان زنده بوده و به فعالیت خود ادامه می‌دهد. از طرف دیگر «احمد مسعود» رهبر مقاومت در ولایت پنجشیر گفت: اگر طالبان دولتی فراگیر ایجاد و آزادی و برابری شهروندان را تأمین کند، او حاضر است فعالیت‌های خود علیه این گروه را متوقف کرده و از سیاست کنار برود.

در آن سوی میدان نیز رهبر جبهه مقاومت در گفت‌وگو با نشریه‌‌ فارین پالیسی گفت: «اگر طالبان قصد دارند قدرت را با همه به صورت برابر تقسیم و غیرمتمرکز کنند و تلاش‌های خود را برای برقراری عدالت، اعطای برابری و آزادی فردی و جنسیتی به همه مردم در افغانستان، متمرکز کنند، به سمت یک تشکیلاتی خواهیم رفت که مورد قبول همه باشد».

وی افزود: در غیر این صورت ما به مبارزه و مقاومت تا رسیدن به عدالت، برابری و آزادی ادامه خواهیم داد.

پسر احمدشاه مسعود (یکی از چهره‌های شاخص مقاومت افغانستان نیز که در سال ۲۰۰۱ میلادی توسط نیروهای القاعده ترور شد) در جریان گفت‌وگو با هفته‌نامه «پاری مچ» فرانسه که متن آن روز شنبه ۲۱ اوت، ۳۰ مرداد، منتشر شده بود اعلام کرد: «بحث توقف جنگ وجود ندارد. مقاومت ما اینجا در پنجشیر تازه آغاز شده است.»

احمد مسعود شایعات تسلیم شدن جنگجویانش به نیروهای طالبان را «تبلیغاتی» و «اطلاعات غلط» خواند و در حالی که خود را «مرد صلح» توصیف می‌کرد، گفت: «صحبت کردن یک چیز است؛ ما می‌توانیم صحبت کنیم؛ ما در همه جنگ‌ها صحبت می‌کنیم. اما تسلیم شدن چیز دیگری است و من تکرار می‌کنم نه برای من و نه فرماندهانم اصلا موضوع تسلیم شدن مطرح نیست.»

وی تصریح کرد: «من هرگز یک صلح تحمیلی را که تنها دلیل آن ایجاد ثبات باشد نمی‌پذیرم. همچنین نمی‌توانم خطای تاریخی کسانی را که تا چندین روز پیش در کابل بودند فراموش کنم. من از آنها درخواست سلاح کرده بودم و آنها درخواستم را رد کردند، اکنون این سلاح‌ها، توپخانه‌ها، هلی‌کوپترها و تانک‌های ساخت آمریکا در دست طالبان است.»

انتهای پیام / 134

نظر شما
پربیننده ها