به گزارش گروه سایر رسانههای دفاعپرس، «سید محمود محمدی» کارشناس مسائل سیاسی در گفتوگویی از وجود دو رویکرد تاریخی در خصوص قدرت ملی گفت و اظهار داشت: یک طیف تاریخ شناسان هستند که اعتقاد دارند مسئله قدرت ملی از تاریخ نشات میگیرد که در کتاب تاریخ تمدن ویل دورانت به این موضوع به صورت مفصل پرداخته شده است.
وی درباره رویکرد دوم به مسئله قدرت ملی توضیح داد و مطرح کرد: رویکرد معاصر که یک رویکرد علمی است، معقتد است مسئله قدرت ملی اساساً بعد از جنگ جهانی اول مطرح و به آن پرداخته شده است. در واقع تا قبل از جنگ جهانی فهم عینی از روابط بین دولتها و ملتها وجود نداشته است و بعد از جنگ جهانی مفهوم روابط بین الملل پر رنگ میشود و مسئله قدرت ملی نیز مطرح میشود.
کارشناس مسائل سیاسی با تصریح بر اینکه کشوری از نظر قدرت ملی قدرتمند محسوب میشود که هم از شاخصهای ذهنی و هم از شاخصهای عینی برخوردار باشد، بیان کرد: کشوری که دسترسی به آب ندارد، از نظر مولفه جغرافیای ملی دچار ضعف است. همچنین کشوری که جمعیت جوان ندارد، از نظر یکی از مولفههای قدرت ملی کمبود دارد. همچنین کشوری که از محیط زیست و منابعی همچون نفت دچار کمبود است، از نظر قدرت ملی دارای ضعف است.
وی درباره قدرت ملی در نظام جمهوری اسلامی ایران گفت: از ۱۰ سال پیش تاکنون، نگرشها در ارزیابی قدرت ملی به سمت قدرت نرم و فناوریهای نرم رفته است و این اعتقاد بیش از پیش پررنگ شده است که سیاست داخلی مقوم و تقویت کننده سیاست خارجی است. در حقیقت این باور شکل گرفته است که زمانی میتوانیم قدرت ملی بالایی داشته باشیم که از نظر داخلی در بالاترین حد انسجام به سر ببرد؛ صدای واحد از آن به گوش برسد، مردم از آزادی و امنیت برخوردار باشند.
محمدی با تفکیک قدرت ملی به بخشهای مختلف عنوان کرد: یکی از جنبههای قدرت ملی در حوزه نظامی است و این را میتوان با مشاهده افزایش روز افزون قدرت نیروهای مسلح مشاهده کرد و البته در طول پس از جنگ تحمیلی علی رغم مخالفتهای شرق و غرب با نظام، هیچ حمله نظامی صورت نگرفته است.
وی افزود: اگر مسائل نظامی را ملاک قرار دهیم، ایران در رتبه بالایی از قدرت ملی به سر میبرد که حتی در سند امنیت ملی آمریکا ۱۵ بار اسم ایران و ۱۵ بار نیز اسم روسیه برده میشود.
محمدی در عین حال به مولفههای داخلی قدرت ملی اشاره و اظهار کرد: در حوزههایی مانند عدالت و رفاه نتوانستیم در سطحی که نیاز یک کشور برای قدرت ملی است، موفق عمل کنیم و متأسفانه مردم عدالت و رفاه را خیلی در زندگی احساس نمیکنند.
منبع: رادیو گفتوگو
انتهای پیام/ ۹۱۱