گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس درباره «چالش‌های جهش تولید»

مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی در گزارشی به بررسی موانع پشتیبانی از تولید در بخش صنعت و راهکار‌های رفع این موانع پرداخته و ۹ مانع پیش روی «صنعت» ایران را تشریح کرده است.
کد خبر: ۴۷۵۵۴۴
تاریخ انتشار: ۱۴ شهريور ۱۴۰۰ - ۱۱:۱۰ - 05September 2021

گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس درباره «چالش‌های جهش تولید»به گزارش گروه اخبار داخلی دفاع‌پرس، معاونت مطالعات تولیدی مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی، به بررسی «موانع پشتیبانی از تولید، در بخش صنعت» و راهکار‌های حل این موانع پرداخته است.

در این گزارش آمده است:

رونق و جهش تولید در بخش صنعت، از بُعد فنی با توجه به ظرفیت‌های فنی تولید در کشور و وجود ظرفیت‌های خالی موجود امکانپذیر است، اما از بعد سیاستی، عدم اجرای سیاست‌های درست یا اجرای بد برخی سیاست‌ها و وقفه‌های طولانی در تصمیم‌گیری‌ها به گونه‌ای بوده که به دلیل مشکل ناسازگاری زمانی، آن سیاست‌ها نه تنها دیگر بهترین نبوده بلکه حتی به ضد خودش تبدیل شده است؛ از طرفی، بحران به وجود آمده در اثر پاندمی ویروس کرونا در کنار تحریم، مزید بر علل و موانع موجود در تولیدات بخش صنعت بوده است، به گونه‌ای که موجب ایجاد چالش‌هایی همچون مشکلات بیشتر در تأمین مواد اولیه مورد نیاز بخش تولید، دیون عقب افتاده بانکی، بیمه تأمین اجتماعی و مالیات واحد‌های تولیدی و آشفتگی در تصمیم‌گیری‌ها و عدم هماهنگی بین متولیان این بخش شده است.

در بخش دیگری از این گزارش می‌خوانیم: عدم یکپارچگی سیاستی، از نفس افتادگی راهبرد جایگزینی واردات غیرهدفمند، ضعف دیپلماسی تجاری، محیط سرمایه گذاری نامناسب و فشار تحریم‌های اقتصادی در مواجهه با چالش‌های ساختاری قبل، حین و پس از تولید صنعتی، زمینه‌ساز افزایش هزینه‌های تولید و صادرات صنعتی و کاهش رقابت پذیری صنعتی شده است.

در این گزارش توصیه شده: به منظور کاهش عوامل ذکر شده، در گام نخست باید در جهت رفع مشکلات ساختاری حاکم بر بدنه صنعت قدم برداشت. فقدان استراتژی توسعه صنعتی، ضعف نهاد حقوق مالکیت و فقدان نگاه صادرات محور ازجمله چالش‌های ساختاری بخش صنعت هستند. در گام دوم باید در جهت رفع چالش‌های داخلی در دو سطح درون بنگاهی و برون بنگاهی گام برداشت.

۹ چالش پیش روی جهش تولید در بخش «صنعت»

در گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، به چالش‌های موجود برای جهش تولید در بخش صنعت در ۹ سرفصل پرداخته شده که عبارتند از؛

۱ - فقدان استراتژی توسعه صنعتی

۲ - کمبود سرمایه در گردش و تأمین مالی واحد‌های صنعتی

۳ - چالش‌های بیمه‌ای در حوزه صنعت

۴ - چالش‌های مالیاتی حوزه تولید

۵ - چالش‌های محیط کسب و کار

۶ - تأمین مواد اولیه تولید

۷ - متناسب نبودن ابزار‌های در اختیار، با وظایف تعریف شده برای سازمان‌های توسعه‌ای

۸ - لزوم استفاده حداکثری از توان تولید داخل برای تأمین نیاز‌های کشور

۹ - تعدد قوانین بخش صنعت و ضروت تنقیح قوانین این حوزه

اجرای نادرست قانون «مالیات بر ارزش افزوده» و خسارت آن به بخش تولید

در ادامه این گزارش و در تشریح و تبیین جالش‌های یاد شده، در خصوص چالش چهارم یعنی «مشکلات مالیاتی تولیدکنندگان» به «تحمیل بار مالیاتی به تولیدکنندگان در اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده» اشاره شده و آمده است: قانون مالیات بر ارزش افزوده با هدف گسترش پایه‌های مالیاتی، انتقال بار مالیاتی از تولید به مصرف و شفافیت مالیاتی از طریق زنجیره فعالیت‌های مشمول مالیات با ارزش افزوده از نیمه دوم سال ۱۳۸۷ در کشور اجرایی شد. به رغم تأثیر قابل توجه پیاده‌سازی این نظام مالیاتی در تأمین منابع مالی دولت (۳۶ درصد از کل درآمد‌های مالیاتی دولت در سال ۱۳۹۹)، اما به دلیل عدم آماده‌سازی زیرساخت‌های نرم‌افزاری و سخت‌افزاری لازم، شکست‌هایی در زنجیره ارزش تأمین، تولید و توزیع در اخذ مالیات بر ارزش افزوده ایجاد شد. این مسئله موجب تحمیل بار مالیاتی به تولیدکنندگان در زنجیره ارزش شد. فراگیر شدن صندوق‌های مکانیزه فروش و تکمیل سامانه مؤدیان، می‌تواند در حل این مشکل تأثیر بسزایی داشته باشد».

در بخش پایانی گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، چالش‌ها و موانع تولید در صنایع منتخب شامل «پتروشیمی، نساجی، خودروسازی و ماشین‌سازی» به تفکیک ذکر و تشریح شده است.

انتهای پیام/ ۳۵۱

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار