یادداشت/ روزبه قمصری

شاخص‌های شرم‌آور رژیم آل سعود در آزادی‌های مدنی و حمایت تمام قد آمریکا از ریاض

کشور عربستان سعودی با توجه به اینکه میزبان «حرمین شریفین» بوده و به همین دلیل جایگاه بالایی در میان کشور‌های اسلامی داشته و خود را داعیه‌دار سردمداری کشور‌های اسلامی می‌داند یکی از کشور‌های بزرگ ناقضان آزادی و حقوق بشر است.
کد خبر: ۴۸۶۵۴۱
تاریخ انتشار: ۱۱ آبان ۱۴۰۰ - ۰۳:۲۶ - 02November 2021

شاخص‌های شرم‌آور رژیم آل سعود در آزادی‌ها مدنی و حمایت تمام قد آمریکا از ریاضگروه بین الملل دفاع‌پرس - روزبه قمصری؛ آزادی بیان یکی از مهمترین موئلفه‌های دموکراسی و مردم سالاری در جهان امروز است و به همین دلیل نیز سازمان‌های بین‌المللی چیزی در حدود ۲۵ شاخص مهم را برای سنجش وضعیت و جایگاه کشور‌های جهان در این حوزه طرح و اعلام کرده‌اند. بر این اساس کشور‌ها به سه دسته کشور‌های آزاد، کشور‌هایی با آزادی جزئی و کشور‌های غیر آزاد دسته بندی شده‌اند.

با توجه به اهمیت و جایگاه آزادی در رشد و پیشرفت جوامع در جهان، سازمانی بین‌المللی با عنوان «فریدوم» برای طرح، بررسی و سنجش شاخص‌هایی که میزان وجود آزادی در میان کشور‌ها را نشان می‌دهد نیز از سال ۱۹۴۱ شکل گرفته است. موضوعی که جای تعجب فراوان دارد این است که با بررسی ۲۵ شاخصی که از طرف این نهاد بین‌المللی اعلام شده شاهد حضور کشور‌های فراوانی در لیست ناقضان حقوق بشر و تهدیدکنندگان آزادی جوامع هستیم.

نکته جالب توجه این است که کشور‌های عربی سهم عمده‌ای را در لیست کشور‌های ناقض حقوق بشر و مختل کننده آزادی‌های مدنی و اجتماعی دارند. اما به دلیل اینکه حکومت‌های دست نشانده آن‌ها عمدتا وابسته به آمریکا و کشور‌های غربی هستند، همواره موضوع نقض حقوق بشر در این کشور‌ها و قوانینی که آزادی‌های مدنی و اجتماعی مردم و فعالان سیاسی و اجتماعی را محدود می‌کنند بازتابی در عرصه‌های بین المللی پیدا نمی‌کند.

بر اساس این گزارش عوامل مهم و اساسی که موجب می‌شوند تا کشور‌های عربی با مسائل و مشکلات فراوانی در حوزه حقوق بشر و آزادی‌های مدنی و اجتماعی روبرو باشند را می‌توان در سه عامل فرقه گرایی، تبعیض‌های طبقاتی و دخالت‌های کشور‌های خارجی دانست. تمامی این موارد موجب می‌شوند که همه روزه شاهد نقض فاحش آزادی‌های مردم در این کشور‌ها باشیم.

یکی از این کشورها، عربستان سعودی نام دارد. متاسفانه این کشور اسلامی که به دلیل وجود «حرمین شریفین» جایگاه بالایی در میان کشور‌های اسلامی دارد و خود را داعیه‌دار سردمداری کشور‌های اسلامی می‌داند یکی از کشور‌های بزرگ ناقضان آزادی و حقوق بشر است.

در طول سال‌های اخیر همواره فعالان اجتماعی و آن‌هایی که در حوزه حقوق بشر در عربستان فعالیت می‌کردند از نبود آزادی و نقض گسترده و شدید حقوق بشر در این کشور شکایت می‌کردند و خواستار ارجاع پرونده حاکمان ریاض به نهاد‌های حقوق بشری سازمان ملل بودند، ولی هربار این آمریکا بود که از این متحدد خاورمیانه‌ای خود دفاع می‌کرد و مانع از ارسال پرونده آن به شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد می‌شد.

اما ماجرای نقض حقوق بشر توسط عربستان سعوی زمانی وارد مرحله جدیدی شد که حاکمان این کشور در اقدامی غیرانسانی «جمال خاشقچی» روزنامه‌نگار منتقد حکومت آل سعود را به شکلی کاملا وحشیانه آن هم در کشور ترکیه به قتل رسانده و پیکر بی‌جان او را تکه تکه کردند. در حقیقت بعد از این واقعه بود که توجه سازمان‌های بین‌المللی و حتی متحدان این کشور بخصوص آمریکا به وضعیت حقوق بشر و میزان رعایت آزادی‌های مدنی و اجتماعی در این کشور جلب شد و حاکمان آن مورد حمله نهاد‌های حقوق بشر سازمان ملل و سایر کشور‌ها قرار گرفتند.

عربستان سعودی و حاکمان آن معمولا از روش‌های متنوع و گوناگونی برای محدود کردن آزادی بیان علیه مردم و فعالان مدنی و اجتماعی استفاده می‌کنند که از جمله این روش‌ها می‌توان به ایجاد محدودیت در دریافت گذرنامه، محدود کردن رفت و آمد به خارج از این کشور، فیلتر شبکه‌های اجتماعی، از دسترس خارج کردن صفحه‌های اجتماعی فعالان مدنی و اجتماعی و هک تلفن‌های همراه با استفاده از نرم افزار‌های جاسوسی اشاره کرد.

پیش از این و تا امروز کارشناسان و فعالان حوزه حقوق بشر در تحقیقات جداگانه‌ای به این نتیجه دست پیدا کردند که عربستان سعودی در میان سایر کشور‌های عضو شورای همکاری خلیج فارس از نظر سرکوب، استبداد و جرائم مربوط به قتل شهروندان با اختلاف بسیار فراوان در رتبه اول قرار دارد.

ضمن اینکه تحقیقاتی هم که تا امروز انجام شده حاکی از این موضوع بوده است که حکام ظالم عربستان سعودی در مواردی، چون محاکمه‌های قضایی خارج از عرف، بازداشت‌های خودسرانه و خشن و محاکمه صد‌ها شهروند معترض به نبود آزادی بیان کارنامه سیاهی دارد و هر روز نیز به میزان این ظلم و جنایت خود می‌افزاید. بر اساس تحقیقات کارشناسان این نوع برخورد زمزمه‌هایی پیرامون شکل گرفتن نارضایتی‌هایی را در بین مردم و فعالان حقوق بشر ایجاد کرده است.

اقدام متاثر کننده دیگری که حاکمان ظالم و غیر مردمی عربستان سعودی در کارنامه سیاه و ننگین خود در تاریخ ثبت کرده‌اند شناسایی هزاران حسب متعلق به فعالان مدنی و اجتماعی است. ریاض این اقدام خود را با کمک گرفتن از مردوران خود در شرکت «توئیتر» انجام داده است که پیامد آن به شناسایی کاربران این حساب‌ها منجرب شده است. حاکمان سعودی حتی به این هم بسنده نکردند و اقدام به شناسایی حساب‌های افراد خاندان آل سعود نیز کرده تا فعالیت‌های آن‌ها را نیز زیرنظر داشته باشند.

همچنین باید به این نکته اشاره کرد که میزان ظلم و ستم حاکمان سعوی بعد از روی کار آمدن بن سلمانبه شدت افزایش پیدا کرده است به صورتی که شاهد افزایش شدید میزان نارضایتی‌های عمومی در سطح جامعه امروز عربستان هستیم و جمع فراوانی از مردم بخصوص جوانان این کشور نسبت به سیاست‌های حاکمان اعتراض داده و انتقاد‌های تندی را بر علیه مقامات سعوی بر زبان جاری می‌کنند.

در نهایت نیز با توجه به قرائن و شواهد آینده سیاسی عربستان سعوی را می‌توان همانند اقیانوسی خروشان و مواج پیش بینی کرد که هر لحظه این احتمال وجود دارد که با جرقه‌ای شاهد اعتراضات گسترده‌ای از سوی مردم و جوانان برضد حاکمان فعلی عربستان سعودی باشیم.

انتهای پیام/ ۱۳۴

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار